Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изплащат подпомагането за регистрираните тютюнопроизводители

От 28 септември започна изплащането на средства по държавната помощ, заради войната в Украйна, с утвърден бюджет от 426 млн. лева. Припомняме, че стопаните на едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства ще бъдат подпомогнати с общо 204 милиона лева, а производителите на плодове и зеленчуци, сред които попадат и тютюнопроизводителите, трябва получат общо 222 милиона лева.

 „Тази финансова схема можеше да бъде неактуална за тютюнопроизводителите, защото имаше опасност всички регистрирани тютюнопроизводители да я не получат. Благодарение на бързата реакция на Националната организация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 и на земеделското министерство, направихме така, че всички 3 433 регистрирани тютюнопроизводители да станат бенефициенти по тази схема. Хубавото е, че всички, които са си подали заявлението по схемата, в сряда и четвъртък, трябва да си получат парите“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на НАТ - 2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн - ЕЛТИ.

Той уточни, че пакетът за Сектор „Тютюн“ е около 3 милиона лева. Парите не са достатъчни за покриване на разходите, заради войната в Украйна, но все пак е нещо, защото тютюнопроизводителите ще бъдат равнопоставени на останалите земеделски браншове.

Стопаните трябва да получат по 1 118 лева на хектар, но ако останат средства от всеки един от Секторите, включително и от Сектор „тютюн“, остатъкът ще бъде преразпределен върху участвалите по схемата през месец декември.

По отношение настояването на браншовата организация за свикване на Консултативен съвет по тютюна до края на месец септември, Цветан Филев съобщи, че към момента този процес е стопиран, заради предстоящите парламентарни избори, сформирането на ново правителство и респективно, назначаването на ново ръководство на земеделското министерство.

„На следващото заседание на Консултативния съвет по тютюна, което се надяваме да бъде свикано през месец октомври, ще поставим важния въпрос, свързан с изплащането на средства по Схемата de minimis и през новата 2023 година, като от тази помощ да могат да се възползват регистрираните през 2022г. тютюнопроизводители. Имайки предвид форсмажорните обстоятелства, с които трябваше да се справи земеделското министерство, засега не настояваме за решение на тази тема, която ще я поставим отново, още следващата седмица след изборите“ – коментира още председателят на НАТ-2010.

Цветан  Филев съобщи още, че на 100 % е приключила кампанията по прибирането на тазгодишната тютюнева реколта. Окончателните количества ще станат ясни, когато приключи изкупната кампания през януари догодина, но като цяло, добивите тази година са по-ниски. За да бъдат компенсирани щетите от сухото лято, ще бъде искано подпомагане по Схемата de minimis за тази година.

„Когато имаме сухо лято и ниски добиви, качеството е отлично. Тази година имаме добита тютюнева суровина с екстра качество, което ни дава основание да настояваме за коректно окачествяване и получаване на максимални изкупни цени. Нормално е изкупната кампания да стартира през месец ноември, да се развие в пълна фаза през месец декември и да приключи през месец януари догодина. Апелът ми към тютюнопроизводителите е, на фона на тежкия труд, който полагат, много е важно сега, когато заготвят тютюневата суровина, да го правят при оптимална атмосферна влага и да разделят тютюна по беритби. Да не се прави микс и да се търси от търговеца максимална цена, а да се приложат всички добри земеделски практики, за да се предложи добър продукт, за добра цена“коментира още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:

БНР подкасти:

Вижте още

В помощ на най-бедните

Сдружението „Близо до теб“ в Дупница започна да изпълнява поредната си благотворителна инициатива. Със средства на сдружението са закупени хранителни стоки и те са осигурени за част от търговските обекти. Стоките се дават на хора в нужда. Става дума за хора с ниски доходи, инвалиди и хора, които не могат да си закупят хранителни продукти...

публикувано на 07.12.22 в 09:15

Стартира конкурсът "Млад Благотворител"

Започна кандидатстването в Националния конкурс "Млад Благотворител" за реализиране на благотворителни проекти през 2023 година. „В конкурса могат да участват ученици от 7. до 12. клас, които са готови да посветят време и усилие за да направят света по-хубаво място за живеене. Учениците имат буден и различен поглед към всичко, което ни заобикаля...

публикувано на 05.12.22 в 10:34

Д-р Райна Глушкова: Различните лесно се забелязват, защото са неповторими!

„ Различните лесно се забелязват, защото са неповторими! За повече възможности, за повече ИЗБОР !“ – зад тази кауза вече 25 години упорито и всеотдайно стои сдружение “Избор” – град Банско. Негов създател, председател и неуморим боец е д-р Райна Глушкова, която превърна  личната си болка в градивна енергия за подкрепа на още десетки семейства с..

публикувано на 05.12.22 в 09:24

Николай Петков: Строителството и сградното обновяване създават рискове за биоразнообразието

Строителната индустрия е сред най-ресурсните и най-ощетяващите околната среда. Тя отговаря за 3 млрд. тона годишно, което е 40% от общия поток на суровините в глобалната икономика; съставлява 9% от световния брутен вътрешен продукт и отговаря за 6% от годишните емисии на въглероден диоксид. Данните посочи в интервю за Радио Благоевград Николай..

публикувано на 05.12.22 в 09:11

Тeодор Ушев: Все по-малко виждам хора, склонни да се променят

Избрахме за заглавие тези думи на Теодор Ушев от разговора му с Георги Гаврилов, защото са и отговор, и въпрос на и за всичко, което води към енергийния център на това интервю: промяната, как можем да влияем на вече променящото се, има ли я волята за това, какви са „инструментите“, които я правят възможна, „механизмите“, които я спират… В разговора –..

публикувано на 04.12.22 в 17:47
Весела Чобанова

Израел – една страна на три религии

Израел е държава с различна от нашата култура, в която можем да потънем в красотата, историята и традициите. Страната е разположена на брега на Средиземно море. Официалният език е иврит (староеврейски), но се говорят идиш, шпаньол, арабски, руски. Израел е люлката на трите големи световни религии. В страната са фокусирани Светите земи за..

публикувано на 04.12.22 в 16:06

Режисьорът Василена Радева: Да успяваме да прочетем нашето време, тази конфликтна, размирна среда, в която живеем, чрез големите автори и повдигането на пръсти

   Във фокуса на вниманието ни е най-новият спектакъл – „Електра тук и сега” – на независимата театрална компания „Паник бутон театър” в копродукция с РЦСИ „Топлоцентрала”, където той се играе. Премиерата на това важно събитие, подкрепено от Национален фонд „Култура” и Столична община, за което предстои да се говори, беше на 9 и 10 ноември, а..

публикувано на 03.12.22 в 19:20