Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изплащат подпомагането за регистрираните тютюнопроизводители

От 28 септември започна изплащането на средства по държавната помощ, заради войната в Украйна, с утвърден бюджет от 426 млн. лева. Припомняме, че стопаните на едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства ще бъдат подпомогнати с общо 204 милиона лева, а производителите на плодове и зеленчуци, сред които попадат и тютюнопроизводителите, трябва получат общо 222 милиона лева.

 „Тази финансова схема можеше да бъде неактуална за тютюнопроизводителите, защото имаше опасност всички регистрирани тютюнопроизводители да я не получат. Благодарение на бързата реакция на Националната организация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 и на земеделското министерство, направихме така, че всички 3 433 регистрирани тютюнопроизводители да станат бенефициенти по тази схема. Хубавото е, че всички, които са си подали заявлението по схемата, в сряда и четвъртък, трябва да си получат парите“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на НАТ - 2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн - ЕЛТИ.

Той уточни, че пакетът за Сектор „Тютюн“ е около 3 милиона лева. Парите не са достатъчни за покриване на разходите, заради войната в Украйна, но все пак е нещо, защото тютюнопроизводителите ще бъдат равнопоставени на останалите земеделски браншове.

Стопаните трябва да получат по 1 118 лева на хектар, но ако останат средства от всеки един от Секторите, включително и от Сектор „тютюн“, остатъкът ще бъде преразпределен върху участвалите по схемата през месец декември.

По отношение настояването на браншовата организация за свикване на Консултативен съвет по тютюна до края на месец септември, Цветан Филев съобщи, че към момента този процес е стопиран, заради предстоящите парламентарни избори, сформирането на ново правителство и респективно, назначаването на ново ръководство на земеделското министерство.

„На следващото заседание на Консултативния съвет по тютюна, което се надяваме да бъде свикано през месец октомври, ще поставим важния въпрос, свързан с изплащането на средства по Схемата de minimis и през новата 2023 година, като от тази помощ да могат да се възползват регистрираните през 2022г. тютюнопроизводители. Имайки предвид форсмажорните обстоятелства, с които трябваше да се справи земеделското министерство, засега не настояваме за решение на тази тема, която ще я поставим отново, още следващата седмица след изборите“ – коментира още председателят на НАТ-2010.

Цветан  Филев съобщи още, че на 100 % е приключила кампанията по прибирането на тазгодишната тютюнева реколта. Окончателните количества ще станат ясни, когато приключи изкупната кампания през януари догодина, но като цяло, добивите тази година са по-ниски. За да бъдат компенсирани щетите от сухото лято, ще бъде искано подпомагане по Схемата de minimis за тази година.

„Когато имаме сухо лято и ниски добиви, качеството е отлично. Тази година имаме добита тютюнева суровина с екстра качество, което ни дава основание да настояваме за коректно окачествяване и получаване на максимални изкупни цени. Нормално е изкупната кампания да стартира през месец ноември, да се развие в пълна фаза през месец декември и да приключи през месец януари догодина. Апелът ми към тютюнопроизводителите е, на фона на тежкия труд, който полагат, много е важно сега, когато заготвят тютюневата суровина, да го правят при оптимална атмосферна влага и да разделят тютюна по беритби. Да не се прави микс и да се търси от търговеца максимална цена, а да се приложат всички добри земеделски практики, за да се предложи добър продукт, за добра цена“коментира още Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

След последната сесия на ЕП: време за равносметка

През седмицата се проведе последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Какво успя да свърши и за какво не стигна време? Какви ще бъдат предизвикателствата, на които следващият състав на ЕП ще трябва да отговори. В предаването “Събития и личности” разговаряхме с трима български евродепутати. За енергетиката, индустрията и..

публикувано на 26.04.24 в 11:25

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25