Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Повече защита при онлайн пазаруването

Предстои въвеждането на ново европейско изискване - даден продукт да може да бъде продаван през интернет само, ако е наличен икономически оператор (производител, дистрибутор, вносител), базиран в Европейския съюз, който да носи отговорност за безопасността на продукта.

Тази промяна ще доведе до по-бързото идентифициране на опасни стоки, спирането и изтеглянето им от пазара, вменяването на по-голяма отговорност на всички по веригата и мотивирането им да предприемат действия и по информирането на потребителите за рисковете, които могат да съдържат за здравето и живота имевентуално придобитите от тях продукти.

Според Габриела Руменова от Платформата „Ние, потребителите“, тенденцията за ръст в онлайн търговията се запазва, като един от факторите за това е и СОVID пандемията.

„Но, дори и в България, отчитаме над 30% ръст в онлайн продажбите през изминалата година. Оказва се, че трява да бъдат полагани все повече и повече усилия, клиентите да бъдат защитени както от рисковете да бъдат увредени техните икономически интереси, така също и да закупят стоки, които могат да се окажат опасни за тяхното здраве и живот. Също така става ясно, че опасните стоки стигат до потребителите много по-лесно по интернет, отколкото през регламентираната търговска мрежа. Може би заради това, европейските ниституции са стигнали до извода, че трябва да се повиши защитата на потребителите по отношение риска от придобиване на опасни стоки, когато пазаруват от електронни магазини и онлайн. Всъщност се оказва, че за да може да бъде продавана една стока онлайн, вече трябва да съществува икономически регламентиран оператор на територията на Европейския съюз, който да носи отговорност за безопасността на продукта“коментира за Радио Благоевград Габриела Руменова.

Тя припомни, че и сега има изискване да се знае кой е производителят, вносителят или дистрибуторът на даден продукт. Но, ако това не е направено, много трудно може да се стигне до този, от когото тръгва стоката, за да може да се проследи колко е безопасена и доколко притежава всички необходими документи за това.

Новите изисквания за безопасността на продуктите, продавани онлайн, ще доведат от конкретни ползи и по отношение по бъзрото идентифициране на опасните стоки.

„Със сигурност е така. Ще може да се идентифицират по-бързо опасните стоки, които крият рискове за потребителите, съотоветно да бъдат предприети необходимите мерки те да бъдат изтеглени от пазара и да бъдат унищожени при необходимост, да не бъдат повече никога произвеждани и пускани на пазара, както и да бъдат наложени съответните, предвидени в законодателството, санкции за тези, които са си позволили да ги пуснат на пазара. В България, едни от най-високите санкции, са за нарушения, свързани с безопасността на стоките“, обясни още Габриела Руменова.

В момента има постигнато съгласие тези нови изисквания да влязат в сила реално. Следва подписването на споразумението, след което ще има един гратисен период от година и половина, за да бъде приложен документа в целия Европейския съюз.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Габриела Руменова:БНР подкасти:

Вижте още

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52

„Подари усмивка“ за Великден

Традиционна великденска благотворителна инициатива стартира в Брезник. Организира я местното Народно читалище „Просвещение 1870” и е под надслов „Подари усмивка”. В дните до 9 април, всеки който има желание и възможност, може да дари стари или нови дрехи, обувки, играчки, посуда, накити, аксесоари и други, вече ненужни вещи от дома, гардероба или..

публикувано на 27.03.23 в 11:32

Запазването на традициите е богатството за децата от село Долно Дряново

С огромен интерес в обединеното училище „Христо Ботев“ в село Долно Дряново, община Гърмен посрещнаха екипа на фондация „Българска памет“. Инициативата „Успешни за България хора, които са пример, от който да се учим“ среща учениците с бивши възпитаници на училището и други успели българи. “ Д-р Милен Врабевски представи седемте стъпки на успеха...

публикувано на 27.03.23 в 09:32

Читалище „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград с покана за пролетен концерт на класа по китара

Пролетен концерт на класа по китара към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград подготвят Тодор Язовалийски и неговите ученици. В музикалното събитие участие ще вземат над 20 от възпитаниците на Язовалийски. Младите китаристи са на възраст от 7 до 17 години. Те ще представят уменията си в различни музикални жанрове на класическа, акустична..

публикувано на 26.03.23 в 16:02