Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Елица Баракова: Да помогнем на съседите!

„Да предоставим първа помощ, палатки, одеала, лекарства и други нужни неща на съседите ни. Да помогнем!  Знам, че ни стана много. Последните три години  са катастрофа след катастрофа, но да,  хора сме, каквото можем – да помогнем“, призова от ефира на Радио Благоевград Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „BСause“. Тя съобщи, че информация за случващото се в Турция и Сирия организацията черпи и  от местната организация TUSEV, партньор в международна мрежа CAF International. 

„Техните три организации, с които ни свързаха от вчера, много бързо се мобилизираха, така че да могат да помагат Една от организациите е харнннителна банка, която има свои клонове  в Южта Турция и вече достанвя храна и вода на пострадалите. Те ще продължат тази помощ и в трудно достъпните  райони в Сирия. Другата доброволческа студентска организация започна спешен фонд и записва стотици доброволци  на терен. Разбираме, от третата организация, че са записали над 16 000 доброволци, че  са нужни много средства за техните разходи, за техните оборудване и екипировка. Разчитаме на по-големи дарения, които да ни помогнат да достигнем до тези три турски организации и да подкрепим дейността на десетките хиляди доброволци“, каза още Елица Баракова.

На сайта на фондация „BСause“ (https://www.bcause.bg/news/news-giving/893-pomost-za-postradalite-ot-zemetresenieto-v-turcia-i-siria.html) може да бъде  видена информация за всички доброволчески и дарителсти кампании в нашата страна.

Интервюто с Елица Баракова чуйте в звуковия файл.Вижте още

Народни носии "оживяха" в музея в Благоевград

Изложбата от висококачествени фотоси на носии е подредена в етнографската част от експозицията на музея в Благоевград. Тя е финалната публична изява на дейностите по проекта „Наследството на българите бежанци – дигитални образи, форми и багри“, по който музейните специалисти работят от миналата година. Проектът е реализиран от РИМ Благоевград с..

публикувано на 30.03.23 в 16:18

Литературният клуб „Порив“ и опитите за летене

Поезия, проза, сатира, за приятелството, вдъхновението, за непрекъснато търсене на по-високото стъпало, за опитите за летене, за живота и неговите нюанси говорихме в студиото на Радио Благоевград с одухотворените представители на благоевградския литературен клуб „Порив“. Инициатор за създаването на „Порив“ е авторът и преподавател Спасимир..

публикувано на 30.03.23 в 13:33

Община Дупница обновява спортната база

Почти е завършен ремонтът на спортното игрище до стадион „Бончук“ в Дупница. От години хората в района го наричат „Шмиргело“. Остава да порасте и тревата. Това означава, че детските отбори на „Марек“ вече ще тренират не по селските стадиони в общината, а на тренировъчното игрище. Финансирането на ремонта е със средства, осигурени от общината...

публикувано на 29.03.23 в 09:52

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52