Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволците – спасители без държавна подкрепа

Спасителите от Доброволното формирование “Мейдей” България се завърнаха от мисията си в Турция. Пет денонощия спасителите бяха в един от най-пострадалите от земетресението райони. Въпреки тежките зимни условия, липсата на достатъчно средства, техника и оборудване, доброволците не са се отказали до последно от мисията си да спасяват човешки животи.

„Още на втория ден след земетресението звъннахме на председателя на Националната асоциация на доброволците в България не за да питаме тръгваме ли, а кога тръгваме. Буквално за четири - пет часа се организирахме, купихме най-необходимите неща, информирахме работодателите си и тръгнахме за Турция“ – разказа за Радио Благоевград Красимир Каракашев, ръководител на доброволното формирование “Мейдей” България.

Българската група е трябвало да обследва сградите и да установи, дали има данни за живот в град на около 80 километра от епицентъра на земетресението. Въпреки оскъдното оборудване, родните спасители са показали умения, качества и сърце.

 „Българската група беше най, най-зле оборудвана, но имахме и друго най. Най-високият флаг в лагера, който се издигаше, беше българският флаг. Всички спасители бяха там за да помагат. Израелският екип беше дошъл с полева болница, с инженери, с ветеринарен лекар за кучето. Българската група беше само с едно микрофонче, което се казва акустик микрофон. То се слага на носеща част на сградата, ако има такава, за да се прослушва сградата. За наша радост, екипът на българските спасители успяхме да посочим 29 места с евентуално живи хора. 12 от тях бяха потвърдени от шведското куче. Благодарение на екипната работа бяха спасени човешки животи“ - допълни Красимир Каракашев.

Според него обаче, въпреки полезността за обществото на доброволните неправителствени формирования се оказва, че те не са подкрепени от държавата. За тях не се отделят държавни средства за издръжка, не се осигуряват помещения, за да развиват дейността си, нямат институционална и законова подкрепа. Държавата отделя средства само за националните организации и за общинските доброволни формирования, част от които обаче е спорно, доколко изпълняват ефективно задължения си и доколко са наистина полезни на обществото. 

Подробностите можете да чуете в интервюто с Красимир Каракашев:



 „Държавата по никакъв начин не помага доброволните формирования, регистрирани към юридически лица. Това е много сериозен проблем във време, в което виждаме колко полезни са тези организации. В България могат да се регистрират тези формирования по два начина -  единият е от страна на общините, които по закон са длъжни да регистрират такива формирования, а другият начин е това доброволно формирование да бъде учредено от юридическо лице, както е нашият случай. Доброволното формирование “Мейдей” България е учредено към неправителствената организация Сдружение Български щит, което е в обществена полза“ – коментира за Радио Благоевград Кристина Ръжданова, заместник- председател на Сдружение Български щит.

 Според нея, наредбата за доброволните формирования игнорира съществуването на частните доброволни формирования, като не дава никаква възможност на държавата, общините и институциите да помагат на тези доброволни формирования.

„Не са създадени инструменти за подкрепа на тези формирования, които се оказват изключително полезни. Затова апелирам институциите, които имат отношение по тази тема, да поканят всички заинтересовани страни на срещи, защото опитът, който имаме в тази сфера, е безценен. Надяваме се, да бъде положена основата на истинското доброволчество в България по начин, който да съответства на нуждите на населението и на съвременното разбиране за доброволчеството“ – коментира още Кристина Ръжданова.

Подробностите можете да чуете в интервюто с Кристина Ръжданова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45