Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици от Петрич рисуваха текстилни торбички

6
Снимка: Катя Стоянова

Ученици от Петрич участват в еко инициативи, част от съвместна кампания на Община Петрич, Историческия музей – Петрич и Социално предприятие „Петрички следи“. В „Музейната работилница“ децата изрисуваха сами текстилни торби за многократна употреба, ушити от социалното предприятие в града. Кампанията е посветена на 21 май, Деня на НАТУРА 2000 и на 22 май, Деня на биоразнообразието. Целта е намаляване на употребата найлонови торбички в ежедневието ни, което често води до сериозни екологични проблеми, включително загуба на животински видове. 

„Заедно можем да се справим с всички тези екологични проблеми, затова стартирахме с най-малките, защото оттам започва промяната в начина на живот, в начина на мислене. В община Петрич имам много територии, които попадат в НАТУРА 2000, затова под формата на игри, забавления и изкуство, решихме да информираме най-малките. В инициативата участваха деца от втори до шести клас, включително“- коментира за Радио Благоевград инж. Катя Стоянова, ръководител „Културно наследство, туризъм и културен мениджмънт“ в Община Петрич.

Социално предприятие „Петрички следи“ също е партньор в кампанията. То е създадено по проект на Община Петрич, чиято цел е в ежедневието и социалната общност да се включат хора, които имат някакъв вид изолираност – със здравословни проблеми, трайно безработни и други.

„Именно, социалното ни предприятие осъществява дейност, свързана с ушиването на текстилни торби, но и не само. Децата в „Музейната работилница“ бяха облечени и обезопасени с престилки, които също се шият в социалното предприятие. И призивът ни е, че купувайки повече местни продукти, направени именно от социалното предприятие, ние даваме шанс на тези хора да бъдат интегрирани в обществото да се чувстват полезни“, допълни инж. Стоянова.

Тя съобщи, че кампанията продължава и през следващите месеци. В началото на юни, съвместно с РИОСВ – Благоевград, ще бъдат осъществени нови инициативи. Целите са дългосрочни, защото опазването на околната среда може да се случи само с общи усилия и действия.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Катя Стоянова:БНР подкасти:

Галерия

Вижте още
Снимка: Иво Данчев

Снимка на кукери от Благоевград в Топ 10 на международно списание за фотография

Международното списание "Тhe Independent Photographer", с жури от един от световноизвестните фотографи - Стив Маккъри, публикува снимка на кукерска група от Благоевград в Топ 10 на категорията си за пътешествия. Българските пазители на традицията, заснети от фотографа Иво Данчев над местността Картала, са редом до снимки от световни дестинации. "Много..

публикувано на 23.09.23 в 14:03

Историята на Голешово между две корици

Голешово е едно малко селце в района на Сандански, разположено в подножието на граничната планина Славянка. В непосртедствена близост до него се намира резерватът "Алиботуш", а селото е съхранило уникална, старинна и интересна архитектура. Навремето жителите му са наброявали около 1800 души, като дори Голешово е било община. В момента там живеят около..

публикувано на 23.09.23 в 12:14

Четящият човек е красив!

Преди броени дни в Регионална библиотека "Димитър Талев" бяха представени стихосбирките "Любовна повтаряемост" и "Осъзнаване". Те са плод на творческия труд на две дами от Благоевград - Цветелина Хаджиева и Борислава Иванова.  Стихосбирката “Любовна повтаряемост” от Борислава Иванова отразява един своеобразен цикъл, винаги повтарящ се и никога..

публикувано на 23.09.23 в 11:20

Водосвет и курбан за здраве на хижа „Македония“

С водосвет и курбан за здраве, на 23 септември около обяд, ще започне тържеството, с което ще бъдат отбелязани 90 години от създаването на хижа „Македония“. Преди почти век, туристи от Горна Джумая поставят първия камък в основите на туристическия обект, стопанисван с любов и обгрижван като реликва и до днес от техните потомци. Според Иван..

публикувано на 21.09.23 в 14:09

Стартира Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“

Започва Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, който  се провежда под патронажа на МОН. Инициативата е на Есри България, в партньорство с водещи университети, браншови и медийни организации. Той е част от събитията по повод Световния ден на географските информационни системи (ГИС) у нас. Конкурсът има за цел да насърчи..

публикувано на 21.09.23 в 11:12

Започна новата учебна година за българчетата в испанския град Памплона

Над 130 български деца се обучават в Българското културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“ в испанския град Памплона. Училището е създадено от Асоциация на българските деца в Навара – Памплона. За своите възпитаници неделното училище предлага изучаване на български език, изкуства, култура и фолклор като извънкласни форми на обучение...

публикувано на 20.09.23 в 18:59

Плащаме висока социална цена от силната концентрация на земеделската земя

Намаляващ брой на заетите в земеделието, където човешкият труд е сведен до минимум, заради високата степен на механизация;силна концентрация на земеделска земя в малък брой хора, като фактори за обезлюдяване на цели райони в страната - на това обърна внимание в коментар за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, преподавател по финанси в..

публикувано на 20.09.23 в 09:34