Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Със 115% повече са регистрираните тютюнопроизводители тази година

Тази година вписването в Регистъра на тютюнопроизводителите беше удължавано два пъти – един път до края на месец април и втори път до края на месец май. Това е една от причините ръстът на регистрираните през 2023 г. тютюнопроизводители да е със 115 % повече, в сравнение с миналата 2022 г. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн, ELTI.

„На фона на 3 443 земеделски стопани, регистрирани през миналата година, тази година в Регистъра на тютюнопроизводителите се вписаха 7 374 земеделски стопани, което е със 115% повече“, уточни председателят на НАТ-2010.

Според него, причините за този сериозен ръст на регистрираните тютюнопроизводителите са две. Първата е, че от тази година започва новият програмен период на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, който продължава до 2027 г. и всеки стопанин, който има намерение да кандидатства по европейски или национални финансови схеми, трябва да изпълни условието да бъде активен фермер.

„За Сектор “Тютюн“ това се постига по два начина – чрез вписване в Наредба 3 и регистриране като земеделски производител, и вторият алтернативен начин е, вписване в Регистъра на тютюнопроизводителя“, допълни браншовикът.

Филев открои любопитен факт, че от около 1500 тютюнопроизводители от цялата страна, които са поискали да актуализират данните си в Регистъра, около 400 са от област Благоевград.

„Това са тютюнопроизводителите, които в процеса на регистрация през новия Референтен период /2016, 2017, 2018 г./ са допуснали технически грешки, които като са установени, сега им се дава възможност те да бъдат коригирани. В много голям брой тези грешки не са допуснати от тютюнопроизводителите, а от служителите от общинските служби по земеделие“, коментира още Цветан Филев.

Той съобщи още, че според наскоро приетите промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, над 1600 тютюнопроизводители имат възможност да  актуализират данните си като площи и добити количества тютюн в упоменатите нови Референтни години, което ще им даде възможност за кандидатстват по обновената схема Преходна национална помощ за тютюн, като законни бенефициенти.

Въпреки неблагоприятното пролетно време, разсаждането на тютюна при трите сортови групи „Басми“, „Каба Кулак“ и „Бърлей“ е приключило на 100%. При сортова група „Виржиния“ има проблеми с разсада и известно закъснение на засаждането, което се очаква да приключи до края на месец юни.

Предстоят най-активните месеци за тютюнопроизводителите, така че количеството и качеството на бъдещата реколта е трудно да се предвиди, всичко зависи от времето и прилагането на добрите земеделски практики.

„Когато приключи изкупната кампания в края на месец декември и когато и последният тютюнев лист от съответната реколта е минал през кантара, тогава можем да говорим за обеми, за качество и за цени“, категоричен бе Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:Вижте още

"Аз съм Валентин" - първата фолклорна плоча от 30 години насам

Младият изпълнител Валентин Велчев е носител на наградите "Албум на годината 2023" за дебютния си проект "Аз съм Валентин" и "Певец на годината 2021" за дебют. На голямата сцена излиза през 2019 г. на фестивала "Пирин Фолк" в Сандански с "Пирински орли", за която получава наградата на журналистическото жури в конкурса за нова авторска песен, а след това я..

публикувано на 30.09.23 в 10:10

Сърцето помни какъв начин на живот сме водили в младите години

29 септември – Световен ден на сърцето През 2023-та година фокус на обединените международни действия на членуващите в Световната сърдечна федерация е силата на знанието – чрез нея можем да спрем сърдечно-съдовите заболявания. Към момента те продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен..

публикувано на 29.09.23 в 11:37

Чернодробната стеатоза може да се избегне с промяна в начина на живот

Чернодробната стеатоза – същност и лечение – тема, която коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград гл.ас. д-р Климентина Герджикова дм от Клиниката по гастроентерология в „УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.   „За съжаление това е често срещано състояние, което най-общо се дължи на натрупването на твърде много мазнини в..

публикувано на 28.09.23 в 16:32

Туристи и патриоти тръгват „По стъпките на Самуиловите воини“

След като младите планинари от Петрич изкачиха 39-те планински първенци на България, в една инициатива започнала преди година, днес те вече се готвят за следващото предизвикателство - участието им в 10-тия юбилеен Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“, който се провежда  традиционно в първата неделя от октомври. Тази..

публикувано на 28.09.23 в 15:02

Не очакваме тежка клинична картина при новия подвариант на „Омикрон“ – „Пирола“

„Увеличават се болните с COVID-19 , а през последната седмица се наблюдава ръст от 50% на седмична база. Тази тенденция ще се запази и през следващите седмици и месеци ще има доста по-голям брой заболели “ – каза в интервю за БНР-Радио Благоевград проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите и..

публикувано на 28.09.23 в 14:39
Надя Бойчева

Надя Бойчева представя „Изгреви и залези“

След „Страхът, че някой те обича“, Надя Бойчева зарадва почитателите на поезията с нова стихосбирка, озаглавена „Изгреви и залези“. И този път Надя остава вярна на стила си. Стиховете ѝ са вдъхновени от живота и неговите многобройни нюански, възходи, спадове, нежност и сила, емоции, които оставят у читателя  сладък или пък солен привкус. В..

публикувано на 28.09.23 в 14:15

Иван Сабахлъков: „Вълкът“ няма да се съобрази с мнението на „овцата“

"Българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано. И това е следствие на факта, че е в насипно състояние. И хората нямат вина за това“ , думите са на земеделския министър Кирил Вътев, изречени по време на протестите на земеделските производители миналата седмица. Въпреки масовото участие на представители на всички земеделски браншове,..

публикувано на 28.09.23 в 13:36