Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Гаврилов: Светът няма флаг

   Предлагаме ви разговора на Валентин Дишев с Георги Гаврилов по повод неговата нова, четвърта, книга с поезия: "Последният Буенос Айрес".
   Книга, за която един от нейните редактори (Едвин Сугарев) пише: 

   „Последният Буенос Айрес“ е книга за войната, която отдавна е прекрачила видимите си граници и е нахлула навсякъде в нашия свят – дори и в най-интимните му пространства. Тя раздира нашите защити, свлича илюзиите ни като ненужна дреха, вмества се в нас и ни превръща в свои убежища, влече ни от ада през ада към ада. Това е апокалиптична книга, която се опитва да прогледне отвъд апокалиптичното, трагична до мозъка на поетичните си кости, но и яростна дотолкова, че не допуска трагичното да се утаи в униние и меланхолия. Книга, която завихря времената, успоредява нашето днес с палеозоя и мезозоя, и напук на всички ценностни сривове въздига любовта като единствена противоотрова на безнадеждно отровения от собственото ни битие свят. С четвъртата си стихосбирка Георги Гаврилов ни поднася своя убрус, въплътил през Христовия образ величието и паденията на разпадащата се цивилизация. През неговите стихове виждаме как болката, съсякла като с меч времена и пространства, може да утоли нашата жажда за истинност; как ако вдигнем лице и наистина погледнем небето, може би ще поемем и последните глътки свеж въздух – там, в последния Буенос Айрес. Нищо, че две отрицания рамкират неговото сурово и дълбинно верую: „свободата ни не е спасение“ и „спасението ни не е свобода“.

   Чуйте разговора:


   Предлагаме ви и видеоимпресията на Моника Господинова, създадена от кадри от представянето на "Последният Буенос Айрес" в Галерия "eme", Благоевград (в представянето на книгата участват още двама - освен Георги Гаврилов - от членовете на група "Насаме": Кирил Коев - китара, и Карел Маринович - китара и вокал):




   В края на разговора в БНР - Радио Благоевград Валентин Дишев прочете и стихотворението "бяло", включено в "Последният Буенос Айрес", което ви предлагаме да прочетете:

бяло

светът няма флаг
каквото и да рисуваме

кръвта няма нация
и извън тялото
тече само надолу
и отнася философиите
и идеите и пролетите
със себе си

териториите ще бъдат превзети
само от тревата след нас
докато твоите и моите кокали
тракат все по-тихо
моцарт и бетовен
в най-сигурния бункер

3 сутринта е и вестниците не смогват
на инфлацията на новини

никой не разбира защо никой не разбира

звездите постепенно угасват
боговете един по един си отиват
и всичко в което е вярвано
вече е само на книга

озоваваме се сами
на изоставеното летище
насред студената като вечеря вселена

никой няма да помогне
никой вече не гледа
не се правят залози
когато някой играе сам срещу себе си

слушаме тектоничните грамофонни плочи
но писъците не са музика
нито болката е чувство

болката е болка
и няма нужда от друго име

както светът няма нужда от флаг
или кръвта
от цвят

ще се появят организми
които да изядат пластмасата ни

ще се появят същества
които да заздравяват от радиация

ще се появят нови видове
които да обитават нашите останки

и ще търсят следи
от бедствието
което ни е унищожило

ще търсят

и ще търсят

и ще търсят



Представянето на "Последният Буенос Айрес" в Благоевград е и част от програмата на Национален литературен фестивал "Глоси" за 2023 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

"Пойни птици" - стихове с аромат на барут и мащерка

Поетът Владислав Христов представи новата си книга с поезия „Пойни птици“. В изданието авторът е събрал свои стихове от последните няколко години. “Текстовете са свързани най-вече с това, което споходи света през последните две години - войната в Украйна. Нямаше как, като пишещ човек да не реагирам на случващото се. Другата част от стиховете са..

публикувано на 17.05.24 в 11:37