Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години споделеност: За "златните двойки" на Разлог в ефира на Радио Благоевград

По стара традиция от 1985-та година насам, в навечерието на Деня на християнското семейство, община Разлог отбелязва с тържествена церемония златните и сребърни сватби на всички юбиляри, честващи своите споделени години на обич, подкрепа и разбирателство. Този важен и специален момент ще бъде отбелязан и тази година, като кметът на общината инж. Красимир Герчев и неговата съпруга ще кумуват на всички щастливи двойки, които ще подновят своите брачни обети, вписвайки имената си в Летописната книга на община Разлог, днес от 18 часа.  

Директорът на обредния дом в Разлог - Рени Рачева сподели в ефира на Радио Благоевград, че подновяването на брачните клетви е изключително вълнуващ и емоционален момент за всички присъстващи. "Мисля, че след като двама души са решили да бъдат заедно, докато смъртта ги раздели - както се казва, всяка годишнина е незабравима и различна, но точно това събитие е много специално, тъй като тези хора са споделили половин и четвърт век живот. Двойките си спомнят и споделят как са се запознали, какви грешки са допускали, как са се справяли с трудностите, как са посрещали радостите. Точно тази ретроспекция им напомня, че компромисите изграждат дългия семеен живот, т.е. прошката е разковничето на разбирателството и благополучието. Любовта е магията, която държи семейството", сподели Рени Рачева.

Тази година 136 семейства ще честват своите златни и сребърни сватби в община Разлог. Първи в залата ще влязат "златните двойки", минавайки под специална арка. Най-младото семейство в града ще ги посрещне с китка здравец. Пита хляб и огън ще бъдат предадени като символ на любовта и семейното огнище от най-старите -  златните, на сребърните юбиляри, които пък от своя страна ще ги предадат на най-младото семейство, с посланието да растат и да се множат жителите на общината. 

Всички юбиляри ще положат подписите си в Летописна книга, която датира от 1985 година и съхранява имената на всички двойки, врекли се един на друг в любов и вярност до края на дните си. Кметът на община Разлог ги поздравява, като им връчва брачни свидетелства, които имат огромна морална и сантиментална стойност.

"В четвъртък бяхме в кабинета на кмета. Той прие няколко от златните и от сребърните юбиляри, които искаха да го посетят преди събитието, защото в Разлог има традиция в четвъртък, преди залез слънце, да се кани кум. Тази традиция е създадена от самите юбиляри, желаейки кметът да им бъде символичен кум. Те му купуват точилка - както си е обичаят в града, той идва с кумова баница, дарува се с една бяла кърпа и така, този ритуал ще бъде изпълнен, и ще се поведе кумувото хоро", разказа в предаването "С усмивка в събота" директорът на обредния дом в Разлог. 

Рени Рачева бракосъчетава влюбените двойки в Разлог вече от почти 40 години и смята, че когато семействата са здрави, тогава и самото ни общество е здраво. А рецептата за семейно щастие от златните юбиляри е - прошката. "Обичайте се, уважавайте се, почитайте се и така между вас ще има винаги любов", казва Рачева. 

Златен юбиляр тази година е и Радио Благоевград, което празнува 50 години споделеност и вярна любов от слушателите си, като един от тях, Рени Рачева се обърна и към медията: "Радио Благоевград е най-доброто радио за мен! Слушам го, обичам го и не мога да си представя, че нашата област, нашата Република, нашата България може да бъде това, което е, без Радио Благоевград. Бъдете винаги с нас, защото и ние сме с Вас", призова тя, като пожела здраве на целия екип на медията. 

Повече от разговора на Рени Рачева с Ваня Бахчиванова можете да чуете в прикачения звуков файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На 1 юни: Деца бяха водещи в ефира на Радио Благоевград

Днешното издание на предаването "С усмивка в събота" бе по-цветно, по-весело и по-истинско от всякога, защото негови специални водещи бяха учениците от 5 "А"  клас на  9 ОУ "Пейо Яворов" Павлина Маринова и Изабела Василева. Те представиха анкетите на възпитаниците на училището Веселин Весков, Ана-Мария Стоилова и Адриана Златкова, които се превъплътиха..

публикувано на 01.06.24 в 09:18

Кампания за спасяване на читалището в село Извор

Сградата на читалището в радомирското село Извор е в окаяно състояние. П окривът тече и се рушат мазилките, като външните стени представляват опасност за преминаващите около сградата, която е почти на 100 години. И ако преди повече от четири десетилетия салонът на читалището е събирал 240 зрители, то днес е неизползваем за творчески изяви...

публикувано на 30.05.24 в 11:13
Георги Динев

Георги Динев: Търсим бързи решения за облекчаване на трафика към "Кулата"

Провеждането на прозрачни и честни избори на 9 юни, облекчаване на пътния трафик към Гърция и спазване на всички срокове за изграждането на ГКПП "Струмяни-Берово". Това са част от приоритетите в работата на областния управител на Благоевград Георги Динев. Подготовката на изборния процес върви нормално и в диалог с Районната избирателна комисия...

публикувано на 30.05.24 в 11:00

Едни и същи стоки с различни цени в онлайн магазините

Защо едни и същи стоки имат различни цени в едни и същи сайтове?  Въпросът задават потребителите, които в търсене на най-добрата цена за дадена стока, попадат на едни и същи продукти, с различни цени, дори и в едни и същи онлайн магазини. „Причините могат да бъдат най-различни и една от тях е, че тези търговци не плащат мито. Това им..

публикувано на 29.05.24 в 14:24

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40