Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Пецев:

Радио Благоевград запази територията си чиста за истината

По повод 50-годишнина на Радио Благоевград поканихме за разговор Кирил Пецев  -  журналист, писател, издател, с успешна кариера и в местната власт.  Той е един от първите журналисти в Радио Благоевград. Назначен е на работа на 8 декември 1973 година, а самото радио започва да излъчва програма в ефира на 11 декември 1973 година. „Атмосферата в радиото беше мобилизираща. Бяхме млади, искахме да се докажем в една нова, престижна институция“, разказа журналистът за началото на своя и на  Радио Благоевград професионален път. В неговата творческа биография са и две години като кореспондент на БНР за Благоевградска област. „Това е  друга орбита, друго професионално ниво. Срещаш се с националните имена в журналистиката, виждаш докъде си стигнал,  мериш се на друго поле като слово и като амбиция“.

Кирил Пецев сподели, че продължава с удоволствие да слуша Радио Благоевград и отбеляза важния факт, че медията е запазила територията си чиста за истината. „Задължението, отговорността на нашата професия е да предаваме на хората истинска информация, защото в информационното поле битува твърде много фалшива информация“. Той напомни, че журналистиката се прави от свободни хора, а ролята на манипулатор е онази страна на журналистиката, която носи вреда на обществото. „В момента медиите играят много важна роля в пренасочването на обществената енергия в определени посоки“. 

В отговор на въпроса какво може днес още по-добре да прави Радио Благоевград, Кирил Пацев каза: „По-добре да формира своите кадри, те да осъзнават отговорността, която носят пред слушателите. И да се говори на правилен български език, а не да се залита по уличния жаргон“. 

Интервюто с Кирил Пецев можете да чуете в звуковия файл.БНР подкасти:

Вижте още

Цветан Цветанов: Съдебната система е овладяна и в немалка част обслужва организираната престъпност

Съдебната система е овладяна, а добрите резултати в МВР биха били възможни само с добра координация, с истински отговорен главен прокурор. Това каза в предаването “Събития и личности” Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър и лидер на “Републиканци за България”. Той коментира темата за п аралелното правосъдие и мрежите от зависимости в съдебната..

публикувано на 23.02.24 в 11:49
Асен Генов

Асен Генов: Не вярвам да се стигне до предсрочни избори

Меморандумът на раздора: ще продължи ли да работи настоящата управленка формула или отиваме на избори 2в1 през юни? - политическите събития от седмицата коментирахме в предаването “Събития и личности” с журналиста Асен Генов. По думите му, начинът по който в момента се реализира вътрешната ни политика се базира на похватите на една нискоразрядна..

публикувано на 23.02.24 в 11:17

Никола Зикатанов: Ключът към успеха е в ръцете на общността

Никола Зикатанов и семейството му вече второ десетилетие вървят успешно по пътя за възраждане на лозарството и винопроизводството в Санданския край , за оползотворяване на възможностите за атрактивен винен туризъм. 12 винарски изби се включиха в тазгодишните традиционни дни на отворените врати на винарните по долината на река Струма, посрещнаха..

публикувано на 22.02.24 в 14:01

Актьорът Теодор Ненов: Театърът е чувство!

Теодор Ненов, младият актьор от Драматичния театър “Н. Вапцаров“  в Благоевград е с номинация в категория „Дебют“ на националните театрални награди „Икар“- 2024 на Съюза на артистите в България . Тя е за ролята му на Грегор Замза в постановката „Преображението“ по Франц Кафка. „ Това е едно от най-емоционалните неща, които са ми се случвали в..

публикувано на 22.02.24 в 13:54

Георои с кауза

Започнаха номинациите за годишните награди за доброволчество „Героите” на фондация „TimeHeroes”. Платформата обединява хора от цялата страна, които всекидневно се включват в социални инициативи, като вече наброяват колкото един областен град или над 95 хиляди души. Близо 100 са получените награди през годините и те са признание и мотивация за..

публикувано на 22.02.24 в 13:35

Македонка Иванова: Село Ключ ще стане по-привлекателно за живеене

Благоустрояването на петричкото село Ключ е един от основните приоритети в работата на новоизбрания кмет Македонка Иванова. Амбицията й е населеното място да стане по-приятно за живеене за местните хора, да бъдат привлечени и нови жители, да бъде развит селски туризъм, за който има чудесни природни дадености. Още при встъпването си в длъжност..

публикувано на 21.02.24 в 16:20

Какво пише на таблото на стадион „Христо Ботев“?

Любовта на феновете към ОФК „Пирин“ в Благоевград, понякога граничи както казват тук с религия. Доказателство за това е една постъпка на 12 д клас от Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" – Благоевград, които поканиха своя класен ръководител Илиан Донев на абитуриентския си бал от светлинното табло на стадион „Христо Ботев“.  На таблото беше изписано..

публикувано на 21.02.24 в 12:32