Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорските общини Раднево и Гълъбово са в бедствено положение

| обновено на 05.12.14 в 18:04

Старозагорските общини Раднево и Гълъбово са в бедствено положение. 

Кметът на Гълъбово Николай Тонев обяви ситуацията за критична. Без ток остана целият град с изключение на болницата и още няколко административни сгради. За "Хоризонт" областният управител Георги Ранов съобщи, че военните ще се включат с инженерен екип за ремонта на наводнената подстанция. Наводнени са почти всички къщи в ниската част на Гълъбово. По пътя на водата са Старческият дом и Центърът за деца с увреждания. Ако се наложи, от общината имат готовност за евакуация.

EVN осигури резервно захранване за гр. Гълъбово и селата в района, където поради преливане на река Сазлия се стигна до изключване на подстанция “Гълъбово”, собственост на Електроенергийния системен оператор. В община Раднево много села са без вода.

В Стара Загора министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова прогнозира усложняване на ситуацията в областта през следващите два дни, заради очакваните нови валежи. Като критично определи и състоянието на язовирите "Копринка" и "Жребчево":

Защото количествата в момента, които се изпускат от язовир "Копринка" са почти на тавана. "Жребчево" остава в най сериозна ситуация, защото там ако продължи с тези количества, нещата наистина ще са много критични, защото просто няма да може да поеме обема.
Река Сазлия прелива. Хиляда чувала с пясък са поставени за укрепване на дигите. Ако продължи да вали има опасност центъра да бъде залят. Утре кметът Николай Тонев, ако получи разрешение от EVN и с техника от  мини "Марица изток" ще направи опит да бъде отводнена подстанцията, заради която общината е без електрозахранване. Сега в града има двучасов режим на тока. Селата в общината са без електричество, водоноски ще снабдяват хората с питейна вода. 
Министър Павлова съобщи, че и засегнатите от последните наводнения в страната ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа от ЕС.

Причината за рекордното покачване на нивото на река Съзлия е изпускането на язовирите. "Копринка" е все още със свободен обем от 17 млн. кубически метра, а "Жребчево" с 14 млн. кубически метра. Началник на язовирния район на "Копринка" към НЕК е категоричен, че основната част от водата, която се изпуска отива към ВЕЦ "Копринка", а останалата в Тунджа и нямат отношение към наводнението в Гълъбово. 

В община Стара Загора и Чирпан язовирите преливат контролирано през преливниците си.

Наводнени са десетки къщи в селата Обручище и Априлово. В Общината вече са постъпили 3000 лева от Комисията за бедствия и аварии към Министерски съвет за почистването на река Съзлия. 

По-рано през деня изпълнителният директор ини Марица-изток" на инж. Андон Андонов беше категоричен пред "Хоризонт", че не е спирал добивът и транспортирането към централите на въглища. 

Река Марица също достига критични нива край Свиленград. В града има готовност да се посрещне приливна вълна.

Населението е предупредено, екипи на пожарната дежурят в крайречните квартали до река Марица. Нивото на река Тунджа в община Тополовград пада. Най-тежко там беше положението в селата Синапово, Княжево, Срем и Устрем. Затворени са пътищата Синапово Княжево – Устрем и Симеоновград Брод Злато поле. Десетки села в областта остават без вода заради залети помпени станции.

От областната противопожарна служба съобщиха за инциденти с два микробуса, които въпреки забраната са преминали моста на река Съзлийка при Симеоновград. Пътниците са изведени, а микробусите са още във водата.

През ГКПП "Капитан Андреево" са преминали само снощи над 1000 превозни средства. Има забавяне в обработката на документи заради наводнени електронни везни. Очаква се следобед работата на пункта да бъде изцяло възстановена. Всички водоеми в областта са под наблюдение.

Движението на влакове между гарите Кръстец и Радунци е спряно заради паднали камъни. Пътниците се превозват с автобуси. Свлачище се е активизирало на 2 км от Балчик, по пътя за Тузлата. Дясното платно на пътя се е наклонило към морето. Пътят Добрич - Албена, на кръстовището до село Одърци, е залят от преливаща вода. Заради мъгла в района на Генерал Тошево видимостта е до 150 метра.

Остава в сила червеният код  тревога за река Марица при Свиленград и за Тунджа при Елхово, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. От там предупредиха, че повишението на речните нива ще продължи в почти цялата страна, като на места повишенията ще бъдат значителни. Според министъра на околната среда и водите Ивелина Василева най-усложнена остава обстановката при язовир "Жребчево".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Остава усложнената ситуация по горното течение на река Тунджа

В Бургаска област обстановката постепенно се нормализира. Всички пътища са проходими. Възстановено е движението на влакове по линията Карнобат-Варна. Нивото на опасните язовири "Зорница" и "Маринка" спада. Очаква се до обяд община "Средец" да отмени..

обновено на 05.12.14 в 09:32

Василева: Предприемат се мерки да не се стигне до преливане на голямо количество вода от язовир "Жребчево"

Предприемат се мерки да не се стигне до преливане на голямо количество вода от язовир Жребчево, което да доведе до наводнения на селищата в района. това съобщи за Хоризонт министърът на околната среда Ивелина Василева : Изпуска се контролирано вода..

публикувано на 05.12.14 в 12:09

В Сливен работи оперативен щаб за действия при извънредни ситуации

В областната полиция в Сливен работи оперативен щаб за действия при извънредни ситуации. През изминалото денонощие екипи на "Противопожарна безопасност и защита на населението" са се отзовали на 13 сигнала за проблеми от валежите и наводнения...

обновено на 05.12.14 в 14:30

Във Видинска област най-критично е положението в община Чупрене

Във Видинска област най-критично е положението в община Чупрене, където всички 8 села са без електричество. Осигурено е засилено полицейско присъствие на територията на общината. Пети ден населените места и от община Бойница е без ток. Днес е пристигнал..

публикувано на 05.12.14 в 12:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44