Алегро Виваче

Класиката като новина и за удоволствие! 

Това е девизът на „Алегро виваче“ - носител на наградите „Осмата муза“ 2007, „Сирак Скитник“ 2009, „Кристална лира“ 2013, „Златно перо“ 2018 и „Златна лира“ 2020.

Предаването с новини от света на класическата музика е в ефира на програма „Хоризонт“ от 1990 г. 

Излъчва се във вторник от 20:05 до 22:00 часа. 

Водещ: Ирена Гъделева 
Редактори: Татяна Иванова, Росица Кавалджиева 
Автор на историческите рубрики: Красимира Йорданова

Екипът на Алегро виваче
   Красимира Йорданова, Ирена Гъделева, Татяна Иванова, Росица Кавалджиева

Facebook: Allegro Vivace по Хоризонт

Skype: allegro.bnr

allegrovivace@bnr.bg

Публикации

Спомен за пианистката Снежана Барова

Проф. Снежана Барова, именита пианистка и клавирна педагожка, беше неделима част от музикалния живот на България през втората половина на отминалия век - помнят се нейните концерти с оркестрите в цялата страна, рециталите ѝ, участията в камерни..

публикувано на 23.02.24 в 15:57
Любомир Денев-син

Операта мюзикъл "Агарта" с концертно изпълнение в БНР

На 24 и 25 февруари в Първо студио на БНР ще бъде представена концертно "Агарта" от Любомир Денев-син. Жанрът той определя като опера мюзикъл, а освен музиката, пише и текста на английски език, за което му помага една от солистките - Джени Шен...

публикувано на 23.02.24 в 13:23
Мари Жако

Диригентката Мари Жако: В българската музика чувам радост, но и болка

„Френският чар ще завладее сцената на зала "България" в концерта на Радиосимфониците на 23 февруари“ – това чуваме често през последните дни в радиоефира и вече чакаме с нетърпение срещата с диригентката Мари Жако, която дава повод поканата да звучи..

публикувано на 22.02.24 в 16:54

Архивът на Димитър Ненов в Дрезден излиза в книга

На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България на ул. "Кракра" №11 в столицата ще бъде представена новата книга на проф. д-р Юлиан Куюмджиев със заглавие "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден". По същото време ще бъде..

публикувано на 22.02.24 в 14:40
Проф. Милена Моллова

"Софийски солисти" и Милена Моллова припомнят първата си изява преди 62 години

1962 г. 13 инструменталисти от оркестъра на Софийската опера са сформирали Софийски камерен оркестър и предстои първата изява пред публиката. За диригент привличат маестро Михаил Ангелов, а като солистка канят 22-годишната, но вече известна на меломаните..

публикувано на 21.02.24 в 12:38

Ромен Гариу е гост в Седмицата на камерната музика в НМА

Седмица на камерната музика ще се проведе в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" от 19 до 23 февруари 2024 г. По покана на проф. Даниела Дикова в София пристига проф. Ромен Гариу - прочут френски виолончелист и педагог. Той ще предаде..

публикувано на 15.02.24 в 18:36
Лада Брашованова-Станчева

Спомен за Лада Брашованова

Имаме повод да си припомним известната музикална историчка и публицистка Лада Брашованова - навършиха се 95 години от рождението ѝ. Тя беше много чаровна личност, винаги усмихната, контактна и естествена. Работила е за различни предавания в..

публикувано на 14.02.24 в 11:20

Музикалната академия посреща лауреати на конкурса "Геза Анда"

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ все по-често ни дава поводи да посещаваме концертните й зали и да говорим за събитията, които се организират с участието и на студенти, и на преподаватели, а и на гости от чужбина.  Висшето ни..

публикувано на 14.02.24 в 10:57

Владигеровите вариации по "Горда Стара планина" бяха издадени на диск

В предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" представяме премиерно в радиоефира съвсем новите записи на пианиста Симеон Златков, обединени в албума „Горда Стара планина“.  Използвано е заглавието на едната от двете творби - Вариациите по..

публикувано на 08.02.24 в 14:33
 Виктор Теодосиев

Виктор Теодосиев - свежо ново попълнение в Радиооркестъра

В концерта „Зимна магия“ на 2 февруари - с прекрасна програма под диригентството на Константин Илиевски, Симфоничният оркестър на БНР приветства и новия водач на валдхорновата група Виктор Теодосиев.  Името му вече е добре познато, въпреки че той е..

публикувано на 07.02.24 в 16:01