Алегро Виваче

Класиката като новина и за удоволствие! 

Това е девизът на „Алегро виваче“ - носител на наградите „Осмата муза“ 2007, „Сирак Скитник“ 2009, „Кристална лира“ 2013, „Златно перо“ 2018 и „Златна лира“ 2020.

Предаването с новини от света на класическата музика е в ефира на програма „Хоризонт“ от 1990 г. 

Излъчва се във вторник от 20:05 до 22:00 часа. 

Водещ: Ирена Гъделева 
Редактори: Татяна Иванова, Росица Кавалджиева 
Автор на историческите рубрики: Красимира Йорданова

Екипът на Алегро виваче
   Красимира Йорданова, Ирена Гъделева, Татяна Иванова, Росица Кавалджиева

Facebook: Allegro Vivace по Хоризонт

Skype: allegro.bnr

allegrovivace@bnr.bg

Публикации

Музиканти призовават: Слушай музика, спаси лапичка

„Слушай музика, спаси лапичка“ е инициатива, която организаторите се надяват да превърнат в традиция – да се събират поне веднъж годишно музиканти, които милеят за животинките и да правят концерт, а със събраните пари да помагат за по-добри условия за..

публикувано на 16.11.23 в 19:57
Проф. Стефан Драгостинов

С две световни премиери Радиооркестърът чества проф. Стефан Драгостинов

На 17 ноември Симфоничният оркестър на БНР ще изнесе концерт в зала "България" от 19:00 часа под надслов "Традицията среща модернизма". На диригентския пулт ще застане Симеон Пиронков-син, който от дълги години живее и твори във Виена - освен диригент и..

публикувано на 15.11.23 в 14:34

Световна премиера в афиша на "Дни на виолата" 2023

Четвъртото издание на "Дни на виолата" се проведе в зала БИАД с три концерта в поредни вечери - 6, 7 и 8 ноември. Негов организатор е проф. Владислав Андонов, който обяви и създаването на нова фондация - "Виола Алта". Старт на фестивала дадоха..

публикувано на 10.11.23 в 18:18
Софийската филхармония и Найден Тодоров в Концертхаус - Виена

Публиката в Концертхаус - Виена посрещна с овации Софийската филхармония и Найден Тодоров

След триумфалните гастроли на Софийска филхармония под палката на маестро Найден Тодоров в Златната зала на Музикферайн през 2019 и 2022 година, реномираният оркестър имаше своята поредна успешна изява в австрийската столица. На 5 ноември 2023 г...

публикувано на 10.11.23 в 17:48
Роберто Руменов

Роберто Руменов с успешен солов дебют в камерната зала "България"

За младия пианист Роберто Руменов срещата с родната публика на 5 ноември със сигурност е била особено вълнуваща - и не защото рядко има възможност за изявява, напротив, но защото на тази престижна сцена в храма на музиката - камерната зала "България",..

публикувано на 10.11.23 в 14:15

Блестящи критики за новия албум на Добринка Табакова и Деляна Лазарова с Оркестър "Хале" - Манчестър

След един сезон като щатен композитор на Оркестър "Хале" - Манчестър българката Добринка Табакова , която от дълги години живее и твори в Лондон, записа пореден успешен авторски албум. За диригент беше поканена друга българка - Деляна Лазарова , която..

публикувано на 09.11.23 в 17:20
Ансамбъл

Френският бароков ансамбъл "Маски" гостува в България

На 8 ноември за първи път на българска сцена ще свири ансамбъл "Маски", сформиран преди 25 години в Канада от чембалиста и органист Оливие Фортен, който после премества базата си във Франция. Концертът е от 19.30 ч. в Софийската градска художествена..

публикувано на 08.11.23 в 11:15

Дни на виолата 2023 с впечатляващ афиш

В три дни - между 6 и 8 ноември - ще се проведе четвъртото издание на Дни на виолата в София.  Идеен двигател на събитията е проф. д-р Владислав Андонов - уважаван преподавател в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и в Националното..

публикувано на 03.11.23 в 19:48

Българските концертни вечери в Ню Йорк започнаха с премиера

Ню Йорк е един от най-важните културни центрове на планетата и там, разбира се, всяка вечер се случва нещо съществено – всички изкуства процъфтяват, а музика звучи почти от всеки ъгъл. Дори в метрото и в парка понякога човек може да слуша удивителни..

публикувано на 03.11.23 в 18:38

Art&Shock поставя началото на серия майсторски класове

Art&Shock е пространство, предлагащо музикално обучение на високо ниво.  В първата седмица на ноември прекрасните млади български музиканти с ярка международна кариера Лия Петрова, Виктория Василенко и Александър Сомов ще се включат с майсторски..

публикувано на 01.11.23 в 14:10