Алегро Виваче

Класиката като новина и за удоволствие! 

Това е девизът на „Алегро виваче“ - носител на наградите „Осмата муза“ 2007, „Сирак Скитник“ 2009, „Кристална лира“ 2013, „Златно перо“ 2018 и „Златна лира“ 2020.

Предаването с новини от света на класическата музика е в ефира на програма „Хоризонт“ от 1990 г. 

Излъчва се във вторник от 21:10 до 23:00 часа. 

Водещ: Ирена Гъделева 
Редактори: Татяна Иванова, Росица Кавалджиева 
Автор на историческите рубрики: Красимира Йорданова

Екипът на Алегро виваче
   Красимира Йорданова, Ирена Гъделева, Татяна Иванова, Росица Кавалджиева

Facebook: Allegro Vivace по Хоризонт

Skype: allegro.bnr

allegrovivace@bnr.bg

Публикации

Николай Лугански: "Не градя кариера. Просто много обичам музиката."

На 20 октомври Софийската филхармония посрещна един от най-изявени руски пианисти - Николай Лугански. Под диригентството на Юлиан Рахлин, другата голяма звезда на вечерта, музикантите представиха Втория клавирен концерт от Сергей Рахманинов, а..

публикувано на 28.10.22 в 20:55
Надежда Влаева и Оркестър

Надежда Влаева участва в концертен маратон в Линкълн център - Ню Йорк

На 21 октомври в зала "Алис Тъли" на нюйоркския Линкълн център беше осъществен дългоочакваният концертен проект на Оркестър "Пегас" - да бъдат изсвирени в една вечер последователно всички творби за пиано и оркестър на Сергей Рахманинов: четирите клавирни..

публикувано на 28.10.22 в 14:42
Проф. Евгений Шевкенов и д-р Дорис Волфсленер

Евгений Шевкенов беше награден от австрийското Министерство на културата

На 20 октомври 2022 г. известният български цигулар с успешна международна кариера Евгений Шевкенов беше удостоен във Виена с почетното звание “Професор“ от Министерството на културата и с указ на президента  на Република Австрия. Официалната..

публикувано на 28.10.22 в 13:50
Георги Димитров-Жожо на конкурса European Bach Guitar Award 2022 в Дармщат

Българин спечели конкурса Европейска Бахова китарна награда 2022

Той е на 22 години и се казва Георги Димитров-Жожо. Конкурсът, който спечели, се проведе в Дармщат, беше изключително оспорван, а в първата шестица попаднаха двама наши талантливи сънародници - с шеста награда беше отличен Павел Ралев. Организатор и..

публикувано на 27.10.22 в 20:24
Проф. Марин Чонев

Спомен за проф. Марин Чонев

Имаме повод да си припомним изкуството на големия наш хоров диригент Марин Чонев - създател и дългогодишен ръководител на Представителния смесен хор „Морски звуци“ във Варна, един от най-престижните в историята на българското хорово изпълнителско..

публикувано на 26.10.22 в 15:25

На безкрайната любов - дебютен албум на мецосопрана Хозе Мария Ло Монако

Представяме премиерно в българския радиоефир дебютния албум на мецосопрана Хозе Мария Ло Монако - млада сицилианка с успешна, възходяща кариера по сцените, изкушена от барока и белкантото.  Ло Монако завършва образованието си в Италия с две..

обновено на 22.10.22 в 22:12
viola виола

Владислав Андонов и Богдан Станев отбелязват 25 години като дуо

С три концерта виолистът Владислав Андонов и пианистът Богдан Станев отбелязват тази есен четвърт век съвместно музициране. След изява в Плевен на 29 септември с програма, наречена "Виенска класика за виола и пиано" двамата обичани преподаватели..

публикувано на 21.10.22 в 18:12
Теодор Куренцис

Диригентът Теодор Куренцис създаде оркестър, наречен Утопия (интервю)

На европейската сцена през октомври се появи нов оркестър с името "Утопия". Негов създател е Теодор Куренцис - една от най-обсъжданите и противоречиви фигури в музикалния свят.  Името на 50-годишния грък с руски паспорт често е свързвано с..

публикувано на 21.10.22 в 13:35

Пламен Джуров и Стоян Караиванов - гости в сезона на Радиооркестъра

На 21 октомври от 19 часа в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР ще събере на една сцена един от най-уважаваните български диригенти - проф. Пламен Джуров, и един от най-бързо набиращите популярност млади музиканти в страната - бандонеониста..

публикувано на 20.10.22 в 17:43

Мария Радоева и Надежда Цанова с концерти като дуо

Две харизматични изпълнителки - мецосопранът Мария Радоева и пианистката Надежда Цанова - се събраха, за да предложат на публиката в София камерна програма с песни от Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Всъщност партньорството на двете дами започна преди..

публикувано на 20.10.22 в 11:50