Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поляк с титлата на 1 500 в бързото пързаляне с кънки

Бродка взе златото на 1 500 метра бързо пързаляне с кънки
Снимка: sochi2014.com

Полякът Збигнев Бродка е новият олимпийски шампион в бързото пързаляне с кънки на 1 500 метра с време 1:45.006 минути. Носител на сребърен олимпийски медал стана фаворитът Кун Вервей от Холандия, а на бронзовия - друг от фаворитите Дени Морисън от Канада.

Бродка спечели златото с преднина само с три хилядни от секундата пред Вервей и сложи край на холандската доминация в бързото пързаляне с кънки, като донесе и първия златен медал за Полша в бързото пързаляне с кънки на игрите в Сочи. Бродка и Вервей бягаха заедно във финалната двойка, двамата финишираха абсолютно едновременно и едва след като времето на двамата кънкобегачи "бе разбито" на хилядни от секундата стана ясно, че Бродка е новият олимпийски шампион. Най-големият успех на поляка до днес бе бронзовият медал в отборното преследване от Световното първенство през 2013-а година. През този сезон Бродка на два пъти бе на почетната стълбичка в стартове от Световната купа - в Берлин и в Астана. Збигнев Бродка участва в Сочи и на дистанцията 1000 метра, като завърши на 14-о място.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.