Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 15% от европейските пари са достигнали до българските села

Снимка: БГНЕС

Едва 15% от европейските пари по Програмата за развитие на селските райони са достигнали до българските села през последните 6 години - сочат данни на Партия "Обединени земеделци". Според лидера на партията Петя Ставрева това се дължи на лошо планиране и липса на дългосрочна политика в сектор "Земеделие". 

Ставрева припомни, че през новия програмен период до 2020 г. страната ни ще има възможност да усвои близо 7 милиарда евро за земеделие, но според нея Програмата за селските райони се прави "на тъмно", без съобразяване с реалните потребности и има риск отново средствата да бъдат усвоени без добър ефект за селското ни стопанство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа екстремна слънчева буря в САЩ от 21 години насам

Американски експерти отчетоха първата екстремна слънчева буря от 2003 година. Според Центъра за прогнозиране на времето към Американската агенция за океански и атмосферни изследвания ефектът от бурята вероятно ще продължи през почивните дни и началото на следващата седмица.  Смята се, че явлението може да доведе до появата на северни..

публикувано на 11.05.24 в 08:54

Рекорден джакпот: Щастливец от Неапол удари шестица от тотото, спечели 101,5 млн. евро

В италианския град Неапол е спечелен рекорден джакпот от държавна тото игра. Супер джакпотът от играта Superenalotto e от 101,5 милиона евро.  Фишът, уцелил печалбата от шестте изтеглени числа от деветдесет, е с цена 2 евро. Бил е пуснат в тото пункт в центъра на Неапол на главната търговска и туристическа  улица "Толедо"...

публикувано на 11.05.24 в 08:42
Илияна Йотова

В деня на Кирил и Методий: Йотова открива международен научен форум в Атина

В деня за почит на светите равноапостолни Кирил и Методий, вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Международния научен форум "Пътят на светлината" в Атина, съобщават от прессекретариата на президентската институция. Той е част от програмата за отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий". Чрез..

публикувано на 11.05.24 в 08:10

Актрисата Гергана Стоянова ни учи на правоговор - дигитално

Официалният правописен речник на Българската академия на науките вече е дигитализиран. Речникът съдържа близо 2,5 милиона думи и е качен на "Платформата за български езикови ресурси онлайн" – БЕРОН. Съкращението "БЕРОН" е знак на почит към д-р Петър Берон – български възрожденец и радетел за книжовен български език на говорима основа...

публикувано на 11.05.24 в 07:52
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

БПЦ почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните.  Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 07:50

САЩ критикуват използването на американски оръжия във войната на Израел с "Хамас"

Съединените щати следят с безпокойство израелската операция в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Доклад на държавния департамент критикува употребата на американски оръжия във войната на Израел с Хамас, но не предоставя доказателства за прекратяване на доставките. Два залпа от ракети са изстреляни по Южен Израел, при което е ранена..

публикувано на 11.05.24 в 07:35

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване. Проверката ще се извършва от Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Процедурата е част от изборния процес. Проверки ще има на документите, софтуера, хардуера, оценяване на функционалността, дали..

публикувано на 11.05.24 в 07:23