Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайната десница и миграцията в Европа

Снимка от акция на българската "Blood and honor" (Кръв и чест): youtube

Очертава ли се на хоризонта една „Европа на омразата”? И ако „да”, кои са нейните носители? Политическият пейзаж на Стария континент се промени драстично с нарастването на влиянието на формации, които доскоро бяха смятани за маргинални.  Наричат ги „крайна десница”, макар те да са анти-системни и еднакво враждебни към лявото и дясното. Днес те открито говорят срещу чужденците и „другите”. 

Убийства, погроми, насилие... Политическият пейзаж в Европа се променя под натиска на крайно-десните гласове срещу чужденците и бежанците. Примерът на гръцката “Златна зора” се копира от някои крайно-десни движения в България, които се опитват да се възползват от напрежението възникнало след опита за нападение в денонощен магазин на ул. Пиротска. 

Той стана повод за поредното шествие на крайни националисти срещу това, което тези екстремни формации отпределят като “имигрантския терор". Една от националистическите партии, постави ултиматум на властта за една седмица да се “справи” с бежанците, под заплахата, че в противен случай ще организират граждански патрули, които да  “разчистват градовете от чужденци”.

Анти-емигрантски настроения, омраза към чужденците - това настроение започва да доминира обществено-политическия разказ не само от Южна и Източна Европа, но и в Западна Европа.

Ирина Недева предлага да погледнем към политическите формации, които дълго време са смятани за маргинални, но които стъпват на политическата арена яростно, посочвайки враговете си, въоръжени с инструмента на омразата. Крайно-десните политически движения.

Те защитават границите и идентичността. Те казват, че ако идваш от друга страна нямаш права. Те твърдят, че кръвта е определяща за гражданството, и че, цитирам, “пришълците отвън завземат националните им блага”, че има по-добри и по-лоши раси и че, ако не си от същата “кръв” може да не ставаш за нищо. Те са европейските националисти, независимо дали става дума за британски, гръцки, австрийски, френски, унгарски, холандски или...български националисти. В края на актомври вестник Дейли Експрес призовава на “Кръстоносен поход срещу новите европейски мигранти, които заливат Британия” с думите: “Join our Crusade today... stop new EU migrants flooding in to Britain”. Става дума за румънците и българите, които получават достъп до британския трудов пазар след 1 януари 2014 г. Онлайн петицията до премиера Дейвид Камерън е подписана от стотици хиляди британци до момента. Кампанията е в духа на британски политици, като евродепутата Найджъл Фараж /Британска независима партия UKIP/, прочут с острите си реплики срещу имигрантите. И конкретно срещу българите. "Почти 50 процента от българското население живее под или около границата на бедността. Средната заплата е 200 евро на месец, а един пенсионер получава 100 евро. Страхувам се че това е една страна в ужасно състояние, съдебната система не е независима, мафията, на практика, управлява икономиката…Ако аз бях българин, щях да си стягам багажа в този момент вече.” . заявява Фараж в репортажи на британските медии. Правителството на Дейвид Камерън също обмисля как да спре българите и румънците с рекламна кампания, която да предупреждава, че в Англия вали, а животът е труден.

Румъния отговори с намигване: “Щом е толкова лошо, британци елате в Румъния -нашата бира е по-евтина от вашата бутилка вода,...говорим по-добър английски от където и да е във Франция, ... и половината жени у нас изглеждат като Кейт, а другата половина като сестра й”

Когато чуем, че британските националисти заплашват с вълна от българи, ние се обиждаме. Когато обаче българските националисти използват същия аргумент срещу сирийците или африканците, търсещи убежище в България, те на практика правят същото като тези, политически формации, които обиждат българите.  Омраза, страх, взаимни обвинения, търсене на врагове – тези чувства започват да доминират в разстърсената от криза Европа.

Нюкасъл, 25 май 2013г.  Седемхилядна демонстрация срещу ислямизацията водена от Английската лига за защита, крайно дясна формация. Поводът е убийството в Лондон на военнослужещ от британската армия /22 май 2013г./. На лозунгите четем “Без повече джамии”, облечени в черно бели мъже с бръснати глави скандират трибуквието на своята формация и пеят патриотични песни.

“Британия за британците”, “Швеция за шведите”.... Врагът е ясен – Чужденците, Мигрантите, Ислямът, Европа...

Ако перифразираме Маркс: “Един призрак броди из Европа. Призракът на национализма”.

С Ралф дю Лонг (Ralph du Long)  холандски адвокат и експерт по човешки права в европейските институции, говорим за това обръща ли се Европа към разисма. Говорим на брега на Средиземно море на о. Сардиния. Там се провежда среща на редактори от европейски медии по темата за крайната десница, организирана от “Медиите за промяна” (Media4Change). До бреговете на Сардиния не стигат удавниците мечтали да стъпят на остров Лампедуза, но морето е същото. Мястото не е случайно. В центъра на всяка крайно-дясна политическа кампания има един ключов въпрос и една лесна изкупителна жертва -“мигрантите”.

Холандия средата на 90-те години. Център-демократичната партия влиза в парламента с 3 места и с класиката в националистическия жанр - речи срещу мигрантите и чужденците. Медиите правят санитарен кордон около лидера Ханс Янмаат /Hans Janmaat/. Подиграват му се. Той се заканва, че "ако вземe властта, ще отмени мултикултурализма". Днес това звучи невинно. Партията се разпада. Идва следващата в спектъра от крайнодясно. Пим Фортаун Годината е 2002. След 11 септември 2001г. да се говори срещу исляма е като да минаваш през отворена врата. Но на холандски терен има интересен детайл. Пим Фортаун е открит гей. Първият в десния сегмент. 35% на местните избори в Ротердам. Според Ралф дю Лонг "Това беше нещо извънмерно. Земетресение. Нещо наистина се беше променило". Май 2002 – Пим Фортаун е застрелян. Не от ислямски фундаменталист, както мислят всички, а от крайно ляв защитник на правата на животните. Шок. След две седмици изборите вкарват партия му в холандския парламент. Следват караници между националистическите формации. Идва следващият десен лидер - Геерт Вилдерс. Политикът, който сравни Корана с Майн Камф на Хитлер. Първоначално медиите му се подиграват и в началото дълго по снимките в пресата Вилдерс си бърка надълбоко с химикалка в чипия нос. Днес портретите му са различни –сериозен и будещ респект. А химикалката вече е просто интелектуален атрибут. Крайно-десните на Вилдерс вдигат проценти. През 2010 стават трета политическа сила и балансьор в холандската политика. Без да влизат в правтелството те всъщност го крепят по датски модел. Според последните рейтинги вече са на първо място и задават тона...Как изглежда симпатизантът на крайната десница в Холандия? Според Ралф дю Лонг "гласоподавателят на крайната десница в Холандия е около 40 годишен. Мъж, бял, собственик на къща. Женен. Като няма да уточнявам дали за мъж или жена, защото холандските десни са либерални към гей-браковете. И не е религиозен. Но има едно, което е определящо . Този човек мрази – мрази мюсюлманите, мрази исляма, мрази чужденците, мрази Европа. Тези хора са анти. Това са „анти” партии".

Вилдерс говори за ислямо-фашизъм... даван е на съд заради език на омраза, но съдът отсъжда, че за политически възгледи не бива да се наказва.Според Ралф дю Лонг обаче, въпросът къде свършва изразяването на омраза и от къде започва престъплението от омраза, съвсем не е лесен.

Италия, Франция, Унгария – според Уго Мария Тасинари (Ugo Maria Tassinari), авторът на изследването “Фашистерия: истории, митове и герои на италианската радикална десница”, днес крайно десните не са фашизоидни формации, но това не ги прави безобидни.“Те вече не са фашизоидни, с изключение на Златна зора в Гърция, и Йобик в Унгария, но са опасни. Във френския Национален фронт участват фашистки активисти. Опасността идва от посланието “нито-нито”. Нито ляво, нито дясно. Заради кризата, много бедни хора, работници, много комунисти гласуват за Националния фронт. За Северната лига в Италия – също", казва той.

В Гърция темата за крайната десница има кървави очертания. Двама души, от крайно-дясната партия "Златна зора" бяха убити и един беше тежко ранен този петък в Атина. Показното убийство последва месец и малко след убийството на Павлос Фисас /на18 септ 2013/ - ляв музикант, един от най-известните хип-хоп артисти на антифашистката рап сцена в Гърция.

След убийството на Фисас, лидерът на Златна зора, и още няколко от 18-те депутата на кранодясната партия в Гръцкия парламент бяха арестувани.

Според Константина Самара (Konstantina Samara) убийството на левия рапър взривява възмущението в Гърция и насочва погледа към Златна Зора: “Със сигурност Златна зора започна да привлича вниманието едва след убийството на левия хип-хоп музикант, от човек, който се определя като привърженик на Златна Зора. Светът трябваше да научи за каква формация става дума.” Според изследователката от Института ИСТАМЕ в Атина властите реагират късно спрямо Златна зора. Погромите на крайно-десните срещу мигрантите до скоро на практика не са били забелязвани, даже и при убийства, като това на пакистански имигрант през януари 2013. “Публично те се разграничават от етикета “нацисти”, но на практика партийните им документи доказват връзката с нацистката идеология. Реториката им е анти-системна, анти-комунистическа и те са срещу имигрантите както всички крайно-десни партии.”

Едва след убийството на музиканта започват разкритията за паравоенни тренировки, за проникване в структурите на гръцката полиция, където Златна зора има много симпатизанти.  “Членовете на Златна зора могат да се разпознаят по късата коса и черните ризи. Те имат парамилитаристична структура, соствена партийна милиция. Изповядват национализъм, и най-вече – биологичните корени на националната принадлежност. Основният им лозунг е “Кръв, чест, златна зора…” Реакцията спрямо парламентарно представената крайно-дясна партия Златна зора според Константина Самара е закъсняла. На практика насилието вече е норма. “Фактът, че хората на улицата наказват политиците, хвърлят по тях йогурт, а и кървавите наказателни акции есента... ескалацията се оправдава с кризата и с обяснимия гняв на хората и води до легитимизация на насилието. И до вдигане рейтинга на крайно-десните, а те на практика стратегически участват във всички движения на народното недоволство, така че след време хората вече започват да не виждат разлика със Златна зора ”.

Интересен детайл в тактиката на Златна зора е социалната дейност. Те помагат на бедни хора, и хора с увреждания, но само ако са с чиста гръцка кръв.

Откъде Златна зора финансира мащабните си социални акции не се знае. Според някой медии гръцките крайно-десни може да са получават средства от сродни анти-емигрантски, ксенофобски и националистически партии в Европа.

Според Ерик Хайнце (Eric Heinze) , преподавател по право в Колежа Куин Мери, в Университета Лондон, когато има забрани за нацистка символика, крайно десните се научават да прикриват екстремистката и расистката си идеология по-умело. Например в Германия е забранен символът на двете осмици 88, а крайно десните го заменят с едно, осем или нещо друго...

“Ако искате да видите обратния ефект на забраните на езика на омразата погледнете към Франция. Разликата между Жан Мари Льо Пен – баща, и дъщеря му Марин Льо Пен, лидерката на Националния фронт днес. Тя вече е обучена и вместо откровен расист, каквато е идеологията на партията, тя е кодирана, урокът е научен, расизмът е прикрит.”

Франция е поредният пример, където крайната десница - Националният фронт - изненадва с електорална подкрепа.

Естествено е уязвимите групи и малцинсвата да искат забрана на езика на омразата, но според Ерик Хайнце по-ефективно е друго : Държавата трябва да има ресурси за да защитава уязвимите групи, да пази потенциалните жертви на расизма, без обаче да забранява изразяването на политически възгледи.”

Според Майкъл Уайн (Michael Whine), съветник по престъпленията от омраза към британския министър на правосъдието, ключово е силите на реда да разпознават мотива в престъпленията от омраза. Той е участвал в обучението на полицейски служители в цяла Европа и е установил, че в страните от бившия съветски блок тази задача е по-трудна. “Бившите републики на СССР са още по-неподатливи. За тях промяната на философията от това държавата да се пази от хората, към това държавата да защитава правата на всичките си граждани се оказа най-трудното нещо.”

Майкъл Уайн е и консултант по сигурността на Европейския еврейски конгрес и представител в ОССЕ. Затова го попитах как на ниво ЕС изглеждат годишните отчети от държави, които отчитат нула престъпления от омраза. Това е нещо поразяващо. Великобритания отчита по-висок ръст на престъпления от омраза отколкото страни, от където постъпват данни за нападения над мигранти, над африканци, над хора с различна сексуална ориентация. 30 000 във Великобритания – към 7 например в Украйна, или нула в Узбекистан. Просто британската полиция отчита всичко. И даже някой да вдига шум пред дома на един на африканец, полицията ще отчете това, и ще защити правата на този човек.”

Има дефениция за престъпление от омраза в ЕС и то е обвързващо за всички страни членки. И това е важен елемент от противодействието, според Майкъл Уайн.

Къде е България?

Елхово. 2 ноември 2013г. Лидерът на Атака Волен Сидеров в акция пред разпределителния център за бежанци в Елхово: "От Атака готвим ново предложение за преграда, мораториум за "пришълци"", казва той и допълва, че искат затваряне на границата.


Чуваме пришълци, вместо бежанци. За втори път в рамките на последните три дни обаче чуваме пришълци. Парламентарен контрол, 29. октомври 2013. Димитър Димов от Атака по темата за цената на болничното лечение на тази група хора, казва, че: "Според Атака не е правилно да се лекуват децата на бежанците и парите за това трябва да се насочат само към българите, които имат нужда от лечение, и че ако границата бъде затворена Министреството на здравеопазването няма да е принудено да лекува тези "пришълци"".

Третият път на употреба на думата “пришълец” за последните два дена е в поканата на Българския национален съюз (БНС) и ВМРО за шествие срещу имигрантите, планирано за днес, което по подобие на досегашните техни шествия срещу това, което те наричат “цигански терор”, просто заменя определението на ромската общност с думата “имигранти”.

"Пришълец" - значението идва от далечен, несвойствен, чужд. В нарицателната си форма може да значи извънземен, нечовешки, като образ от филмовата индустрия в научно-фантастичния “хорор” жанр. С други думи “не-човек”. Понятие, което крайно-десните използват често за да противопоставят хора на хора, нашите, на другите....

Чуваме и тезата, че Б-я не бива да приема бежанци, защото няма обща граница със страна във война, и затова трябва да ги връща в Турция.

Как изглежда тази позиция в контекста на международното право питам Диана Даскалова, адвокат от Център за правна помощ – Глас в България

 "В контекста на международното право това е абсолютно нарушение! Става дума не само на бежанското право, но и на императивни норми на Европейската конвенция за защита правата на човека, чл. 3, която забранява лица да бъдат връщани на територии на които животът им е подложен на изтезание и тежки форми на нехуманно отношение. Статут се предоставя на На чужденец, които има основателни причини да се страхува от преследване, като са изброени пет критерия, и се уточнява, че той се намира извън държавата си по произход. Тоест такъв термин, да пристига директно от държавата на произход не се споменава."

Според Валерия Иларева, ескперт по миграционно и бежанско право, експулсирането или връщането към Турция, което се предлага от партия Атака би било проблем.

"Държавите се задължават да не наказват нелегалното влизане на тяхна територия, когато държавата се явява първа сигурна страна. За бежанците, които влизат в България през Турция, България се явява първа сигурна страна. Според посочената разпоредба от Женевската конвенция, българските власти не трябва да ги наказват за нелегалното преминаване на границата. А защо България е първа сигурна страна за тези, които влизат от Турция у нас. Турция е в Женевската конвенция от 1951 г. Но с важна резерва, че ще предоставя убежище по тази конвенция само на бежанци идващи от Европа."

Обратно към голямата картина.Чуваме звука от демонстрация срещу депортацията на двама арменски ученика във Франция.“Не на депортацията" , скандират десетки хиляди ученици и студенти във Франция този октомври заради депортацията на двама техни съученици Качик на 19, върнат в Армения и Леонарда , от ромско семейство върната в Косово....”Ние сме много гневни, казва тази студентка, ... Учениците скандират “Какво искаме? – документи. За кого? – за всички, Кога? – Сега..." Учениците поискаха оставката на вътрешния министър Мануел Валс от правителството на социалистите, който шокира обществото с острите си коментари срещу ромите. Учениците протестираха докато правителството не заяви, че връща експулсираните Леонарда от Косово и Качик от Армения обратно във Франция, в Европа.

В коя Европа, можем да се запитаме. Тази, в която ще надделее омразата, търсенето на лесния враг, затварянето на вратите, издигането на стени...или онази, която преди сума ти векове ражда идеята, че всички човешки същества имат универсални права като хора.

Репортаж на Ирина Недева за обзорното предаване "Неделя 150"



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика в Ловеч

В Ловеч се открива Регионален базар на социалните предприятия и субекти на социалната икономика, който ще продължи и утре. Базарът се организира от Министерството на труда и социалната политика и Регионалният център за Развитие на социалната икономика в Ловеч, съобщи Градимир Пенков – координатор на центъра: "Участие в базара ще вземат..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Сателитна снимка показва руски бомбардировачи на военното летище Енгелс в Саратовска област на Русия, поразено след успешна украинска атака с дрон на 4 декември 2022

Свалени дронове в Украйна и Русия

Руската противовъздушна отбрана е свалила няколко украински дрона над територията на страната. По-рано украинският президент отново призива за ускорени доставки на оръжия и боеприпаси за украинската армия. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, обяви, че страната му ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за..

публикувано на 10.05.24 в 09:22
Перото е символ, използван и за приза Учител на годината

27-мо издание на "Учител на годината"

За 27-ма поредна година Синдикатът на българските учители провежда Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо..

публикувано на 10.05.24 в 08:56

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 08:47
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Откриват изложба "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации" в СУ

В Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" днес ще бъде открита изложбата "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации". В нея са включени снимки и документи, показващи ярки епизоди от учебния, научния и всекидневния живот на студентите и преподавателите в аудиториите и учебните студия, както и учебни издания,..

публикувано на 10.05.24 в 08:33

9-о издание "На мегдана на другата България" започва в Палма де Майорка

9-ото издание на пътуващия събор "На мегдана на другата България" започва довечера с хоротека в Палма де Майорка . 78 групи от 17 европейски страни прииждат от днес в Палма де Майорка за Деветото издание на събора на български фолклорни групи от чужбина. В събота и неделя, в театър "Труй" в Палма, всеки състав ще представи 10-минутно..

публикувано на 10.05.24 в 08:31

Милен Керемедчиев: РСМ се разделя с пътя си към евроинтеграция

РСМ категорично се разделя с пътя си за своята европейска интеграция . Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. Според него Северна Македония поема по познатия ѝ вече път на сближаване със Сърбия, Русия, Китай и Унгария , на пряка конфронтация със съседите и "противопоставяне на..

публикувано на 10.05.24 в 08:23