Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкращават се сроковете за одобрение от Фонда за лечение на деца

Пилософ: Процедурата, по която Фондът за лечение на деца заплаща имплантите, ще бъде облекчена

| обновено на 07.07.16 в 17:34
Снимка: cfld-bg.com

Съкращават се сроковете за одобрение от Фонда за лечение на деца, както и изискваните документи. Това предвиждат оповестените промени в правилника на институцията, посочи зам.- министър Ваньо Шарков

Ваньо Шарков

Разглеждането на първоначално подадените заявления – досега срокът беше тридневен, според новите правила, до два работни дни. Разглеждане на допълнително подадени документи – срокът беше тридневен, сега става до края на следващия работен ден след подаването. Изпращане за външна експертиза – досега писваше регламент, сега регламентът е до края на работния ден, следва денят, в който е разгледано заявлението. Представяне на външна експертиза – срокът беше 14-дневен, става седемдневен. Разглеждането на заявлението от Обществения съвет – става не по-късно от десет дни след получаване на оферта и доклади от външна експертиза.

Децата ще могат да получат имплант или да заминат на лечение в чужбина само със становище от лекарска комисия или онкокомитет, без да се търси мнението на външен експерт, обясни зам.-министър Ваньо Шарков.

Това сериозно ни тревожи, защото понякога интересите на болницата не съвпадат с интересите на детето, коментира Красимира Величкова, член на обществения съвет на Фонд и директор на Българския дарителски форум:

Идеята, когато през 2010 се променяше правилника на фонда да има независими външни експерти, които индивидуално да дават мнение, а именно, да им се даде възможност по спокойно да изразяват мнението си, по обективно в най-добрия интерес на детето. Опасяваме се, че общото мнение на лекарите би било по-добре от няколко обективни, индивидуални мнения на външни експерти.

Промените разширяват правомощията на директора на Фонда, който задължително трябва да е лекар. Становища ще дават националните консултанти, председателите на научни дружества или изрично посочени от тях специалисти.

По-рано представители на неправителствени организации в Обществения съвет на Фонда алармираха, че новата администрация бави лечението на тежко болни деца.

Процедурата, по която Фондът за лечение на деца заплаща имплантите, ще бъде облекчена с планираните промени в правилника. Това заяви пред "Хоризонт" директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ

Проф. Владимир ПилософАз ще се въздържа да кажа какви са предложенията ми, но специално, когато става въпрос за лечение в България, и то искане на импланти, нашата вътрешна процедура трябва да бъде опростена, да бъде аналогично на това, което прави НЗОК, защото фактически съществена разлика между двете няма.


Директорът и целият екип на институцията бяха сменени през април, след като ГДБОП арестува всички служители, начело с тогавашния директор Павел Александров. 

Предложенията за промени в правилника ще бъдат качени на сайта на Министерството още днес. В следващите две седмици всички заинтересовани могат да изпращат становища и предложения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арсен в питейната вода в два района на Халкидики

Откриха високи нива на арсен в питейната вода в два района на Халкидики. Предупредиха туристите. Водата в Неа Триглиа и Неа Плагия в Халкидики да не се използва за пиене, съобщават властите. Предупреждават жители и туристи да приемат само минерална вода, докато приключи изграждането на допълнителен център за пречистване. Всеки..

публикувано на 09.10.24 в 11:14

Турция блокира достъпа до Discord

Властите в Турция блокираха днес достъпа до платформата "Дискорд" заради установяване на наличието на съдържание, което нарушава закона. Това съобщи министърът на правосъдието Йълмаз Тунч, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк. В изявление, публикувано от него в социалните мрежи, се уточнява, че има достатъчно основания да се предполага, че..

публикувано на 09.10.24 в 10:58

На прага на есенно-зимния сезон: Чакаме познати грипни щамове, скептицизъм към ваксините

Сред по-голяма част от населението има недоверие към ваксините срещу грип . Това каза в интервю за БНР д-р Павлина Здравкова, общопрактикуващ лекар и специалист по вътрешни болести. Тя работи в Първа градска болница в София. Д-р Здравкова уточни, че в нейната практика не се наблюдава подобен скептицизъм. За нея е необяснимо защо..

публикувано на 09.10.24 в 10:26
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

Бойци на "Хизбула" са атакували израелски сили на ливанска територия

Бойци на "Хизбула" са атакували израелски военни сили на ливанска територия, недалеч от границата с Израел. Израелските части били подложени на обстрел с ракети и артилерия и принудени да се изтеглят, според твърденията на "Хизбула". Трима израелски войници са пострадали тежко при сражения в Южен Ливан, съобщиха от израелската армия...

публикувано на 09.10.24 в 10:19

Демонстрационно гласуване с машини в 8 общини в Кюстендилско

В Кюстендилска област в 8 общини ще има демонстрации за гласуване с машини за изборите на 27 октомври.  Устройствата ще са на разположение на общинските администрации по график, обявен от РИК. В най-малката община в България -Трекляно, се гласува само с хартиена бюлетина. Демомашини ще има между 12 и 17 октомври в община Бобов дол,..

публикувано на 09.10.24 в 10:13
Изглед към КНДР от Паджу, Южна Корея

Северна Корея прекъсва автомобилните и жп връзки с Южна Корея

Севернокорейската армия съобщи днес, че планира да прекъсне всички автомобилни и жп връзки на КНДР с Южна Корея, предаде БТА като се позова на ДПА.  По границата ще бъдат разположени "силни отбранителни структури" и мерките ще влязат в сила незабавно. Според Пхенян тези действия целят опазването на националната сигурност и предотвратяването на..

публикувано на 09.10.24 в 09:49

В изборния ден – връщаме часовниците си с час назад

На изборния ден – 27 октомври, ще преминем към зимно време (връщаме часовниците с час назад). Тоест, този ден ще спим с един час повече.  Смартфони, таблети, компютри и ще се погрижат за тази актуализация автоматично, но останалите устройства може да изискват ръчна настройка. Сутрините и вечерите ни ще са тъмни и денят ще ни се струва по-кратък.  В..

публикувано на 09.10.24 в 09:41