Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция призова България да не ограничава политическите права на малцинствата

Снимка: БГНЕС
Призоваваме република България да се откаже от практики, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната, понеже и по същината си противоречат на основаващата се на правила европейска система, заяви днес говорителят на турското външно министерство Хюсеин Мюфтюоглу, цитиран от турски медии.

Изявлението бе направено във връзка с въведеното от България преди време ограничение за разкриване на максимум 35 избирателни секции в държави извън ЕС.

Приемането от страна на България на закон, който специално ограничава до 35 броя на избирателните секции в Турция, е многозначително, понеже цели да лиши българските гласоподаватели от турски произход от изконното им избирателно право, каза още говорителят.

Същевременно Мюфтюоглу отхвърли като безпочвена позицията на българското външно министерство,че Турция осигурява финансови стимули за хората с българско гражданство в Турция, подчертавайки, че неговата страна не се меси във вътрешните работи на която и да било държава.

Той допълни, че неговата страна ще продължи да осигурява най-идеалните условия за всички български граждани, живеещи в Турция, за да гласуват на вота на 26 март.

Междувременно организации на българските изселници в Турция се оплакват от недостатъчния брой на секциите за вота. От Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци в град Измир с писмо, подписано от председателя Айше Каяпънар, което са изпратили до посолството на България в Анкара, са изразили оплакване от намаляването на броя на секциите в тяхния район, въпреки че са били подадени повече заявления за гласуване в сравнение с предишни избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турция реагира остро на действията на България по казуса с агитация за изборите на 26 март

Турция реагира остро на действията на България по казус, свързан с твърдения за предизборна агитация на турска територия за парламентарния вот на 26 март. Преди два дни по този повод българското Министерство на външните работи връчи нота на турския посланик..

публикувано на 09.03.17 в 15:16

МВР въвежда допълнителна организация за издаване на документи за изборите

Дирекция „Български документи за самоличност“ на МВР въвежда допълнителна организация с цел съдействие на българските граждани да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание. Звената на дирекцията в СДВР и ОДМВР ще работят за дните..

публикувано на 07.03.17 в 12:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците!..

публикувано на 02.07.24 в 19:51