Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: В четвъртък даваме оставките на тримата министри за гласуване в парламента

| обновено на 10.09.18 в 12:52
Снимка: БГНЕС


Трите министерски оставки, подадени заради катастрофата край Своге, ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание в четвъртък и ще бъдат подкрепени, съобщи днес премиерът и лидер на ГЕРБ - Бойко Борисов след заседанието на коалиционния съвет с участието на "Обединени патриоти".

Той обяви и кандидатурите за овакантените постове.

"В четвъртък ще внесем в парламента трите оставки. Радвам се, че колегите дават добри оценки за свършеното от тримата министри", каза Борисов. И допълни: „Но според мен това, което е обявено вече, и като политическа отговорност, колкото и да е широка тази фраза, трябва да се понесе“.Предложените кандидатури за нови министри Петя Аврамова, Младен Маринов и Александър Манолев (от ляво надясно)

Премиерът представи и кандидатурите за постовете на министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и на транспорта.

Александър Манолeв, който в момента е заместник-министър в Министерството на икономиката, ще оглави Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ще заеме мястото на Ивайло Московоски. Професионалният път на Манолев започва в управлението на Националното сдружение на общините на България, където отговаря за подготовката на проектите за европейско финансиране. Назначен е за заместник-министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов. През 2016 година поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Завършва професионалната гимназия по икономика и туризъм в Петрич, а висшето си образование получава в Лондонския университет, специалност „Икономика“. Специализира Управление на структурните проекти ЕС, както и Инвестиции в развиващи се пазари. 

Главният секретар на МВР Младен Маринов ще заеме поста министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев. Младен Маринов е главен секретар на МВР от месец май миналата година. Преди това Маринов е заемал постовете директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, заместник - началник на дирекцията и шеф на „Охранителна полиция“. Младен Маринов е завършил академията на МВР през 1991 година. През 2005 се дипломира по специалност "Право". По времето, когато Маринов беше директор на СДВР, полицията разкри едно от най-знаковите престъпления в последните години в София - убийството на 15-годишния Георги Игнатов в „Борисовата градина“.

Петя Аврамова поема Министерство на регионалното развитие и благоустройството след Николай Нанков. Аврамова е трети мандат народен представител от Врачанския район. В момента тя е областен координатор на ГЕРБ за Враца. Преди това е била заместник-кмет на община Враца по строителството. По професия е  инженер. Работата й като депутат се свързва с настоятелната й дейност за ремонт на важни пътища в региона, сред който главният Е 79 между Ботевград и Мездра, обходният път на Враца и отсечката за пещерата „Леденика“.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха обявения за издирване ученик от Хасково

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи..

публикувано на 11.05.24 в 16:26

Йотова: Неделните училища са най-добрият проводник на българщината сред децата ни в чужбина

Международен научен форум "Пътят на светлината", който се провежда в Атина под патронажа на българския вицепрезидент Илияна Йотова, представи последните научни изследвания върху делото на братята Св. св. Кирил и Методий.  Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина Участват изследователи на делото на..

публикувано на 11.05.24 в 16:13

Само 4 общини у нас са с положителен естествен прираст

Естественият прираст на населението в България се е върнал в границите отпреди Covid-пандемията заради отчетената през миналата година по-ниска смъртност.  Въпреки това населението в повечето общини продължава да намалява.  През миналата година в 220 от 265 общини в страната населението продължава да намалява, въпреки общата положителна демографска..

публикувано на 11.05.24 в 16:01

Около 20 000 демонстранти се очаква да протестират заради участието на Израел на финала на Евровизия

Финалът на песенния конкурс "Евровизия" е тази вечер в шведския град Малмьо. Очакват се около 20 000 демонстранти да организират най-големия протест през тази седмица заради участието на Израел в конкурса, на фона на войната в Ивицата Газа. А днес холандският представител на конкурса беше дисквалифициран, във връзка с инцидент, който обаче, не е..

публикувано на 11.05.24 в 15:51

Ден на Ловеч

Денят, в който църквата почита Светите братя Кирил и Методий, е и Ден на Ловеч, чийто покровители са те.  В словото си настоящият кмет Страцимир Петков изтъкна славното историческо минало на града и знаменитите му личности:  "11-и май за нас е не само празник. Той е памет, той е благодарност, той е признание". В празничния ден..

публикувано на 11.05.24 в 15:37

Допълнителни промени от понеделник в движението на влаковете от София към Северна България

Движението на влаковете от София към Северна България ще бъде допълнително променено от понеделник, 13 май. Това се налага заради големите закъснения, след като заради ремонта на коловози на централната гара в София композициите пътуват до гара Север. БДЖ и НКЖИ започват реорганизация на движението на влаковете от гари "София" и "София -..

публикувано на 11.05.24 в 15:18

Издирват 13-годишен ученик Хасково, не се е прибрал след училище

Ученик на 13 години от Хасково е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Снощи в 23:40 ч. в Районното управление в Хасково се е явила 35-годишна жена, която съобщила, че 13-годишният ѝ син не се е прибрал след училище. Момчето Дениз Рамадан Яшар преди месец също не се е прибрал, но тогава е бил намерен..

публикувано на 11.05.24 в 14:08