Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роб Уотсън: Великобритания е в най-дълбоката криза след Втората световна война

| обновено на 19.01.19 в 09:48
Роб Уотсън - парламентарен анализатор на Би Би Си.

Сагата Брекзит навлезе в нова фаза - премиерът Тереза Мей започна консултации за следващи стъпки по излизането на Великобритания от ЕС.

Според водещия парламентарен анализатор на Би Би Си Роб Уотсън лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин няма да се присъедини към разговорите.

В същото време управляващата консервативна партия на Тереза Мей е в пълен смут, заяви Уотсън пред БНР.

„Наистина е необикновено време и не задължително в добрия смисъл на думата. Със сигурност мисля, че не е преувеличено да са каже, че  това е най-дълбоката политическа криза във Великобритания след края на Втората световна война“, каза Уотсън в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Защото, ако трябва да се изразя просто и ясно, британските  политици просто не могат да се разберат какво да правят с резултата от референдума през 2016 година. Две и половина години по-късно и с наближаване на датата за Брекзит това е причината Великобритания да е в дълбоката криза, в която изпадна“, обясни анализаторът.

- Междупартийните преговори са новия момент в сагата Брекзит. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин все още отказва да се присъедини към тях с искане първо да бъде изключен сценария за излизане без сделка. Но все едно, смятате ли, че те ще доведат до някакъв напредък?

- Мисля, че това ще бъде изключително трудно по три причини. Едната е на личностна основа. Тереза Мей едва ли е най-добра в ролята на човек, който ще се опита да очарова политиците от различните партии или хората, които имат различни политически виждания. Това не е силната й страна. Джеръми Корбин също е изключително противоречива фигура. Второ, трябва да разберете, че ако Тереза Мей постигне междупартийно споразумение това ще означава по-мека версия на Брекзит. А това ще означава потенциално разцепление на нейната управляваща Консервативна партия, защото много консерватори са крайно ентусиазирани за Брекзит  и мразят идеята за компромис или по-мек Брекзит.

Друг проблем е, че британските политици работят просто на племенен принцип. Мисля, че идеята Джеръми Корбин или някой друг партиен лидер да поиска  да помогне на Тереза Мей, която смятат за слаб и отчаян съперник, много трудно би се приела. Така че дали може да се постигне междупартийно споразумение - може би, може би…, но не мисля, че то ще включва Джеръми Корбин или някой друг партиен лидер“.

- Хората в България са объркани от това, което се случва във Великобритания. Защо например Джеръми Корбин отказва да подкрепи кампанията за втори референдум, особено след неуспешния вот на недоверие в правителството на Мей?

- Не само хората в България са объркани, същото е и с хората в Обединеното кралство. Но ето обяснението: Трябва да разберете, че ние често се фокусираме /и съм сигурен, че всеки в България знае това/ върху прословутите различия в управляващата Консервативна партия по въпросите, свързани с Европа. Това се знае много добре от обществеността през последните  40 години и то доведе до референдума. Но опозиционната Лейбъристка партия също е разединена. И обяснението за Корбин е, че той е социалист, евроскептик от край време. Мисля, че той тайно е доста доволен от Брекзит. Той никога не е харесвал ЕС. Винаги го е смятал за клуб на капиталистите“.

Той също знае, че една трета от хората, които гласуват за лейбъристите - предимно бяла работническа класа в северната част на Англия, подкрепиха излизането от ЕС и няма да са доволни, ако няма Брекзит.  Но, разбира се, проблемът е, че голямото мнозинство от лейбъристките гласоподаватели и лейбъристките партийни активисти мразят Брекзит. Смятат това за лудост и искат втори референдум. Но Джеръми Корбин не приема тази идея, той самият е противник на ЕС. И си дава сметка, че  гласоподавателите от бялата работническа класа гласуваха за Брекзит.

- Вече стана клише, че Брекзит не се решава в Брюксел, а в Лондон. И в този аспект точно управляващата Консервативна партия е главния фактор. Какви обаче са настроенията сред торите сега. Дали Тереза Мей ще успее да спечели някои от бунтарите за подобрената версия на нейната сделка или план Бе, които трябва да внесе в парламента в понеделник?

- Мисля, че управляващата Консервативна партия е в пълен хаос и смут. Не мисля, че ще бъде пресилено да се опише като „гражданска война в Консервативната партия“ и не мисля, че има някаква перспектива Брекзит да се реши чрез Консервативната партия. В известна степен бе огромна грешка от страна на Тереза Мей да внушава, че Брекзит е изцяло проблем за консерваторите. Като се имат предвид дълбоките разногласия в нейната партия се оказа невъзможно само торите да решат проблема, но бяха необходими две години и половина години това да стане ясно. Ето защо и навлязохме в тази нова фаза на криза около Брекзит. Ето защо и Тереза Мей сега се опитва да намери междупартийно решение. Но мисля, че големият въпрос за Консервативната партия - най-старата, най-успешната политическа партия в цяла Европа, е може ли да оцелее в тази криза“.

- Носят се слухове, че правителството планира митнически съюз, но под друго име…

- Причината за този слух е, че има едно нещо, което може би ще доведе до междупартийно споразумение и това е Брекзит, при който Обединеното кралство би останало в митническия съюз. Но отново,  трудността за Тереза Мей е, че това може да доведе до разцепление в  нейната Консервативна партия, защото поне една трета от нейните депутати смятат, че Брекзит е най-доброто нещо, те нямат нищо против да търгуват според правилата на Световната търговска организация, не ги е грижа ако няма сделка и със сигурност не искат да са в митническия съюз. Самата Тереза Мей обеща да няма митнически съюз и е загрижена за оцеляването на нейната Консервативна партия.

- Депутатите от северноирландската Демократична юнионистка партия изиграха голяма роля в събитията около отхвърлянето на сделката на Мей в Камарата на общините. Те вече се срещнаха с премиера, имаше позитивни изявления, но дали има шанс отношенията им да се подобрят?

- Това е един от най-големите проблеми, пред които е изправена Тереза Мей. Не само че управляващата Консервативна партия е безнадеждно разединена по въпроса за Брекзит, но и това, че малката северноирландска партия, на която разчита, е партия с изключително крайни позиции и е силно про-Брекзит. И идеята, че Демократичната юнионистка партия ще подкрепи по-мек Брекзит е много малко вероятна. Мей има много проблеми от всякакъв характер.

- Много се говори, разбира се, за втори референдум. Но от Даунинг стрий казаха, че за организирането му ще е необходима цяла година. Колко време наистина е необходимо за такъв референдум и изобщо какви са шансовете той да се състои?

- Правителството информира депутатите, че може да отнеме година, но Университетския колеж в Лондон, който има специален отдел, занимаващ се с подобни неща смятат, че референдум може да бъде организиран за доста по-кратко време - може би три-четири месеца. Времето за организиране на референдума е важно, но много по-важна е политиката около него. В този момент втори референдум е много по-вероятен отпреди година. Мисля обаче, че няма мнозинство сред политиците, а те знаят, че Великобритания вече е разединена страна заради Брекзит.

Брекзит раздели страната както никой друг проблем след Втората световна война и  политиците се тревожат, че ако има втори референдум, цялата кампания и резултатите, могат да не решат нищо и дори да оставят страната още по-разединена. Според  мен, колкото и да са неохотни депутатите да тръгнат по този път, ако те не постигнат споразумение до края на март, когато Обединеното кралство трябва да напусне ЕС, или до края на някакво договорено с ЕС отлагане на излизането, те може би няма да имат друг избор. Може би тогава ще се стигне до избор между втори референдум или нови общи избори“.

- Когато слушах Радио 5 на ББС преди няколко дни чух някой си Питър от Бъртън-ъпон-Трент да казва, че е време кралицата да си каже последната дума какво да направят британците, защото депутатите вече имаха прекалено дълго време да решат проблема с Брекзит.

Често се шегувам с моите приятели, че имам решение за Брекзит, така че не е само Питър от Бъртън, но и Роб Уотсън от БиБиСи. Скоро някой каза, че много рано някоя сутрин, кралицата трябва да хване такси от Бъкингамския дворец до терминала на Юростар от гарата Кингс крос в Лондон, да се метне на влака до Брюксел, да отмени член 50 от Лисабонския договор и да каже: „Аз наистина много съжалявам, но моите политици не могат да се споразумеят, много съжалявам за гласувалите за напускане на ЕС във Великобритания, но вижте, аз съм вашата кралица, вашата баба и държавен глава и това е най-доброто за всички“. И тогава, разбира се, разбрах, че това е просто шега“.

- Смятате ли, че Брюксел ще даде повече време на Обединеното кралство за Брекзит?

- Мисля, че Брюксел не би жела да види Брекзит без сделка и становището в ЕС е, че няма нищо против да даде повече време на Великобритания, ако става дума за финализиране на законодателството по договорената сделка или другото обстоятелство, при което биха дали повече време на Великобритания е, ако се проведат общи избори или втори референдум. Мисля, че в крайна сметка може би Брюксел просто ще погледне към Великобритания и пълната каша и макар, че всеки в Европа е крайно отегчен от Великобритания, и напълно разбираемо, ще си помисли: „Ако тези хора имат нужда от повече време, колкото и луди да изглеждат, е по-добре да им го дадем“.

- Знам колко е трудно да се правят прогнози за Брекзит. На Острова често казват, че това е въпрос за 1 милиарда паунда и все пак какво и най-реалистично да се случи.

- В нормални времена полукомпетентен журналист като мен би бил в състояние да даде пряк отговор, но поради размера на кризата в която се намираме, голямата несигурност, в която тънем, аз не мога да отговаря. Това, което мога да кажа е, че всички опции все още са налице. Великобритания може да излезе от ЕС без сделка със всички последици от това. Може да има втори референдум, може да има общи избори. Може да има сделка в последната минута. Размерът на кризата в Обединеното кралство е такъв, че не мисля, че дори Тереза Мей би могла да даде отговор на вашия въпрос.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър

На Острова: Планът "Руанда" отстъпва на ново командване за гранична сигурност

Британското правителство ще пренасочи десетки милиони паунди от плана за Руанда към създаване на ново командване за гранична сигурност, съобщи новият министър на вътрешните работи Ивет Купър. Вътрешният министър Ивет Купър вече предприе първи стъпки за справяне с нелегалната миграция. От Министерството на вътрешните работи заявиха, че..

публикувано на 08.07.24 в 08:47
Теодор Славев

Теодор Славев: В ДПС последната инстанция е Доган. Той винаги печели

Нестабилни партии не могат да произведат стабилно управление. Това каза в интервю за БНР политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. " Като в сапунена опера сме в България с политическите процеси ", констатира той и прогнозира "доста неприятен път оттук нататък". ДПС е една от най-непрозрачните партии в..

публикувано на 08.07.24 в 08:34

Заради профилактика спират топлата вода на перничани

Спират топлата вода на перничани заради профилактика. Тазгодишният планов ремонт на топлоснабдителната система в Перник започва днес и ще продължи до 18 юли. За част от живущите в южната част на кв. "Изток" ремонтните дейности ще продължат до 31 юли. По-дългият период без топлоподаване в южната част на кв. "Изток" се налага заради лошото..

публикувано на 08.07.24 в 08:20

Националният съвет на "Да, България" обсъжда идеята на ДСБ за "технически кабинет"

В съобщение на Фейсбук страницата на "Да, България" се посочва, че днес на заседание на Националния съвет на партията ще бъде обсъдено предложението на ДСБ от вчера за "технически кабинет" с третия мандат. "Опит за третия мандат с "технически кабинет" би имал смисъл, ако в този парламент има максимално широко мнозинство за демонтиране на..

публикувано на 08.07.24 в 08:14

ПТП с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

Катастрофа между два автомобила временно затвори за движение главния път София-Варна - при разклона за село Кесарево, община Стражица. По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор. На място са загинали двама души от другия автомобил. Екипи на полицията отклоняват автомобилите през..

публикувано на 08.07.24 в 08:07

Температурни рекорди в Кипър

В Кипър температурните рекорди от юни продължават и през юли. В сила днес е най-продължителното предупреждение за екстремни жеги, издавано в страната – за 20 часа непрекъснато. Чести горещи вълни се очакват на острова през целия месец, според метеоролозите. Жълт код за високи температури действа от 21.00 ч. снощи до 17.00 ч. днес, обяви..

публикувано на 08.07.24 в 08:02
Джон Хийли (вдясно) и украинският му колега Рустем Умеров в Одеса, 7 юли 2024 г.

Лондон потвърди подкрепата си за Киев

48 часа след като бе назначен, новият британски министър на отбраната Джон Хийли посети Одеса и обеща нови военни доставки за Украйна. Джон Хийли се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и с украинския си колега Рустем Умеров, като лейбъристкото правителство даде ново обещание за изпращане на оръжие на Украйна и да изпълни..

публикувано на 08.07.24 в 08:00