Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев: Свободата на личността е форма на различие

Писателят Владимир Зарев
Снимка: Иван Русланов

Богомилството е велико учение, което променя цяла Европа, подчерта в интервю за предаването ни „Хоризонт за вас“ писателят Владимир Зарев, който е и автор на романа "Поп Богомил и съвършенството на страха", чието пето издание излезе наскоро. 
„В Италия богомилите са се наричали катари, във Франция - албигойци, а в Англия се наричали всички еретици бугли, т.е. дотолкова това българско учение проникнало в същността на европейската цивилизация, че мога да кажа, че богомилството променя католическа Европа.“, подчерта Зарев, според когото богомилството като учение „дава основата на Ренесанса“, тъй като дава да се разбере, че „няма добро без зло“:
„Злото съществува - то е опорна точка на доброто. По този начин чрез злото ние разбираме какво е доброто“.

В ефира на „Хоризонт“ Владимир Зарево поясни, че интересът му към ересите е отдавна, като, според него, те „не само, че не противоречат на Бога, но и го разширяват“:
„Ние нямаме представа за същността на Бог - ние може единствено да се опитаме да разкажем формата на Бог. Всяка ерес е въпрос, отправен към Бога чрез въпрос, отправен към формата. Всяка ерес донякъде разширява и показва различието на Бог“.

„Моята теза във всички книги, които съм написал, е че ние живеем в една умишлено създадена и добре организирана, но и добре поддържана от всички политически сили анархия, която е изключително удобна за политическата класа и за олигархията в България“, коментира още писателят, попитан за ситуацията към днешна дата в страната.
„В тези последни 30 години след демократичните промени се случиха някои прекрасни неща като това, че се даде свобода на личността. Сега всеки може да говори и да мисли каквото поиска, а свободата на личността е форма на различие- колкото по-свободен е един човек, толкова е той по-различен“, каза още Зарев, но не пропусна да отбележи и че в този период са се случили „и много лоши неща, които не позволиха на този процес на промяна да протече по най-добрия и разум за хората начин“.  

Подробности, както и цялото интервю с писателя – можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев и Василка Панайотова

Димитър Главчев: Оперативен щаб ще синхронизира действията по последствията от градушките

Оперативен щаб ще синхронизира действията на институциите за преодоляване на последствията от градушките и дъждовете през последните дни. Това каза служебният премиер Димитър Главчев при посещението си в град Шипка, където вече описват щетите от вчерашното бедствие. Главчев призова местните администрации да съдействат, за да може по-бързо парите да бъдат..

публикувано на 14.06.24 в 16:32
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

НАТО: Предложенията на Путин не са предложения за мир, а за повече агресия и окупация

Предложението на Владимир Путин за започване на мирни преговори за Украйна   не са мирни предложения, а за повече агресия и окупация - така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира условията на руския държавен глава: "Не Украйна е тази, която трябва да изтегли силите си от украинска територия. Русия трябва да се изтегли от..

публикувано на 14.06.24 в 16:19

70 неправителствени организации с питане за натиска върху Обществения съвет за детската болница

70 неправителствени организации отправят питане към държавата с какъв мотив интересите на Търговска лига са определени като част от националната сигурност. Повод за питането е оказваният натиск върху Обществения съвет за Национална детска болница и привикването на негови членове от ДАНС. Позицията е на Националната мрежа за децата.  Според Националната..

публикувано на 14.06.24 в 16:18

Украинското външно министерство: "Мирното предложение" на Путин е "абсурдно"

Украинското външно министерство подчерта в петък, че "мирното предложение" на руския президент Владимир Путин е "абсурдно", твърдейки, че неговите "манипулативни изявления" имат за цел да "подведат" международната общност и да "подкопаят" дипломатическите усилия за постигане на мир. "Всички ултиматуми на Путин са чувани многократно от Москва..

публикувано на 14.06.24 в 16:00
Михайло Подоляк

Михайло Подоляк отхвърли поставените от Путин условия за постигане на мирно споразумение

Съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк отхвърли "предложението за мир", представено в петък от руския президент Владимир Путин, като каза, че това не е сериозен опит за постигане на мирно споразумение и няма отношение към каквито и да е преговори. Путин с условия за започването на мирни преговори с Украйна Говорейки чрез..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

Лекари с протестно писмо до институции и медии заради проблем с правилата за слухово протезиране

53-ма лекари-специалисти от извънболничната помощ в цялата страна са изпратили протестно писмо до здравния министър, парламентарната комисия по здравеопазване, до омбудсмана на България, до Съюза на глухите и до националните обществени медии, с настояване да се реши сериозен и дискриминационен проблем, какъвто е издаването на протоколите за..

публикувано на 14.06.24 в 15:24

Автобус с деца катастрофира край търговищкото с. Пъдарино, пострадало е 16-годишно момче

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. По информация на полицията автобусът е самокатастрофирал. В него са се возили 36 деца, като всички вече са прегледани в Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище.  От там..

публикувано на 14.06.24 в 15:02