Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички задържани за фалшиви ТЕЛК решения напускат ареста

| обновено на 20.02.19 в 22:56
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд наложи "домашен арест" на двама от задържаните за ТЕЛК-аферата във Варна и освободи останалите четирима без мярка за неотклонение.

Два часа прокуратура и адвокати  спориха има ли достатъчно доказателства за действала повече от десет години във Варна организирана престъпна група, търгувала с удостоверения за инвалидност. Час и половина съдия Виктор Чаушев мотивира защо - на този етап, няма данни за група. Той подложи на сериозно съмнение прокурорските свидетели и накрая постанови - незабавно да бъдат освободени медиците Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова.

Под „домашен арест“ ще са двамата родени в Сирия братя Райян и Уафик Шахуд. Единствено за тях магистратът откри уличаващи данни в десетки томове, предоставени в ранния следобед на съда.

На първа инстанция съдът констатира „доказателствен дефицит“, но с уговорката, че това е констатация на този етап от разследването. Той не изключи в хода му да бъдат събрани нови доказателства, които да мотивират по-тежки мерки за неоклонение.

Прокуратурата ще търси реванш пред Апелативния спецсъд, където ще протестира тазвечерното решение. Следващата седмица ще стане ясно ще бъде ли убеден второинстанционният съд, че групата за фалшиви ТЕЛК-решения от Варна е - според определението на заместник-главния прокурор Иван Гешев - най-мащабната, разкривана досега от МВР и прокуратурата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво..

публикувано на 16.06.24 в 17:41

Празник на черешата в Кюстендил от 28 до 30 юни

От Общината в Кюстендил обявиха програмата на утвърдилия се вече Празник на черешата в града, който е насрочен за дните от 28 до 30 юни. Очакват се хиляди посетители от цялата страна и от чужбина.  Същевременно хотелиери в града и района коментират, че всички места за нощуване  и пребиваване за тези дни са резервирани.  Над 150..

публикувано на 16.06.24 в 17:17
Йоргос Герапетритис

Гърция отново предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор

Гърция отправи поредно предупреждение към Севрна Македония да спазва ангажиментите си по договра от Преспа. Стриктното спазване на международните споразумения е фундаментален принцип на международното право и очевидно задължение за участието в международни организации, заяви гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, съобщава в. "Катимерини"...

публикувано на 16.06.24 в 17:09
Президентите на Швейцария Виола Амхерд (вляво) и на Украйна Володомир Зеленски

Конференцията в Швейцария подкрепи териториалната цялост на Украйна

Териториалната цялост на Украйна трябва да бъде част от бъдещо мирно споразумение - пише в заключителната декларация на международната конференция на високо върха, която се провежда в Швейцария. За трайно уреждане на конфликта ще бъде нужен диалог между всички страни, се подчертава в документа, подкрепен от мнозинството участници. Има обаче и изключения..

публикувано на 16.06.24 в 16:38
На пристанище Митилини, остров Лесбос, Гърция, архив, април 2024 г.

Поскъпването на фериботните билети в Гърция отказва туристи от летуване на островите

Поскъпването на фериботните билети пренасочва туристите към континенталната част на Гърция. Цените в хотелите на Халкидики достигнаха тези на островите. Гръцките туроператори съветват клиентите да сравняват цените на предлаганите хотелски услуги и да не се влияят от категорията на хотела. Има петзвездни хотели в цялата страна, които понякога са..

публикувано на 16.06.24 в 16:25

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил обявиха, че има издадена заповед за забрана на ползването на питейна вода за дейности, които не са..

публикувано на 16.06.24 в 15:44
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните ще открие Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в понеделник (17 юни) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във..

публикувано на 16.06.24 в 15:40