Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михайло Прудник: Бъдещият президент на Украйна трябва да се бори с разделението сред украинците

Площад "Независимост" в Киев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актьорът комик Володимир Зеленски се оказа изненадващ фаворит в президентската надпревара в Украйна, след като на първия тур миналата неделя спечели над 30 % от гласовете - два пъти повече от сегашния държавен глава. Петро Порошенко трудно успя да се класира за балотажа на 21 април, изпреварвайки минимално бившия украински премиер Юлия Тимошенко.

Който и да стане президент на Украйна, ще трябва да се бори с много труден проблем и това е разделението сред украинците. Изводът е на Михайло Прудник, доктор по политология и ръководител на международния отдел на информационния телевизионен Канал 5.

“Порошенко не успя да изпълни много от обещанията си и точно това разочарова много от предишните му избиратели. Все пак трябва да се има предвид, че Украйна вече пета година води необявена война с Русия и това оказва влияние както върху икономическия, така и върху политическия живот в страната. А освен това сферите, за които в най-голяма степен носи отговорност президентът - външната политика и отбраната, се намират в нелошо състояние. Евросъюзът наложи санкции заради агресията в Украйна и анексирането на Крим, постигнахме безвизов режим с Евросъюза, имаме и подкрепата на НАТО. Украинската армия стана боеспособна, стабилизира се националната валута. Макар и бавно, реформите са в ход, така политологът Михайло Прудник обяснява пред БНР спада на президентския рейтинг.

“Трябва да се има предвид, че за Зеленски гласуваха много избиратели, които не искаха повече да виждат в политиката стари лица, от много години в системата. Точно това показва и ниският резултат на Юлия Тимошенко. В началото на годината всички прогнозираха, че битката на втория тур ще бъде между Порошенко и Тимошенко. Друг фактор - за Зеленски гласуваха хора, които повечето време прекарват в социалните мрежи. Те много зле се ориентират в политиката. На практика подкрепиха своя кумир и телевизионен герой Василий Голобородко. В сериала "Слуга на народа" той е много праволинеен, достоен и честен президент. Точно тази роля играе актьорът Владимир Зеленски. В реалния живот зад мащабната кампания на Зеленски стои олигархът Коломойски, който не крие, че иска на всяка цена да се отърве от Порошенко. Сериалът се излъчва по телевизионния канал на Коломойски. Връзката е очевидна. А трябва да се има предвид и агитационната кампания на Зеленски, която струва милиони. Ясно е, че я плаща не само той, но и олигарсите - преди всичко Коломойски, но и други, които са против реформите на Порошенко“, коментира още политологът.

“За съжаление, досега още не сме чували от Зеленски неговата програма. Не познаваме екипа му, не сме изяснили позициите му по ключови въпроси - отбраната и международните отношения, например. Чували сме само общи фрази и популистки лозунги.  В сериала всичко може да се промени за половин час. В реалната политика нещата са много по-сложни. Например, не трябва да забравяме такъв фактор като парламента - там в момента болшинството не е на Зеленски“, посочи още Прудник и допълни:

“За съжаление, Русия все пак се намеси в изборите. Много активно се провеждаше кампания през социалните мрежи. Бих казал, че успехът на Зеленски частично е и успех на Москва. Там не крият, че Зеленски е удобен кандидат за тях. За проруския кандидат Бойко гласуваха в източната и южната част на страната предимно по-възрастни хора, които искат дружба с Русия, бих казал, живеят с идеалите на Съветския съюз. А за Зеленски гласуваха младите и така той отне част от гласовете на Бойко“.

Според Михайло Прудник следващият президент ще трябва да се справя с тежки задачи и изборът е много труден - между неудовлетворението от познатото, т.е. Порошенкои и подозренията, че зад новото усмихнато лице на Зеленски, зад което надничат стари кадри, навяващи също лоши спомени.

Цялото интервю с Михайло Прудник може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел определи решението на Главния прокурор на МНС като "възмутително и скандално"

Израелският президент Исак Херцог заяви, че решението на Главния прокурор на Международния наказателен съд да поиска заповеди за арест срещу министър-председателя и министъра на отбраната на страната е "повече от възмутително" и ще насърчи терористите по света, предаде Ройтерс. "Всеки опит да се направят паралели между тези жестоки терористи..

публикувано на 20.05.24 в 16:52

Полиция и жандармерия поемат охраната на черешобера в Кюстендилско след 1 юни

Полиция, Гранична полиция с уреди за нощно виждане, както и звено на жандармеирята с два автомобила, поемат охраната на черешобера в Кюстендилско - кампанията по прибиране на реколтата стартира на 1 юни. Това беше обявено след среща с представители на Областната дирекция на полицията и Районното полицейско управление при кмета на Общината..

публикувано на 20.05.24 в 16:47
Кольо Колев

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС

Непрекъснато се правят опити да се внуши, че мачът е свирен и не е важно да се гласува, а не е така . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 19-и май. "Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ -..

публикувано на 20.05.24 в 16:44
Теодор Желев, Окръжна прокуратура - Силистра

Повдигнато е обвинение за убийство в силистренското село Зафирово

52-годишен мъж от силистренското село Зафирово е бил убит вчера след спречкване. Мъж е убит след побой За тежкото криминално престъпление има вече задържан – 37-годишне негов съселянин, с обременена съдимост. Смъртта е била причинена след множество удари с тъп предмет по главата. При подаване сигнал до полицията било съобщено, че в..

публикувано на 20.05.24 в 16:42

Близо 1500 детски градини и училища могат да получат средства от МОН по проект "Силен старт"

Близо 1500 детски градини и училища с групи за задължително предучилищно образование са одобрени и могат да получат финансиране за дейности в подкрепа на децата и семействата по проект "Силен старт" на Министерството на образованието и науката. Проектът ще се изпълнява в продължение на 5 години, като през този период във висококачественото..

публикувано на 20.05.24 в 16:28

Плевен чака 1,5 млн. лева от държавата за щетите от пороите

Община Плевен очаква помощ от държавата за справяне с последиците от природното бедствие на 8-и май.  1,5 млн. лева са необходими за спешен ремонт на разрушени улични настилки.  Плевен се възстановява след снощната буря Бурята нанесе щети, засегната настилки и павета, изнесе асфалт, каза Васил Василев, началник отдел в Общината:..

публикувано на 20.05.24 в 16:17

Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите

Парламентарната социална комисия не прие внесения от група депутати проект на решение, с което представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да бъдат задължени да подкрепят увеличаване на пенсиите с 11 процента от 1 юли. Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите  "За" се обявиха шестима от депутатите в комисията,..

публикувано на 20.05.24 в 16:14