Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният ни балет чества 70-годишнината на Бисер Деянов

Софийската национална опера и балет отбеляза 70-годишнината на знаменития български балетист, педагог и хореограф Бисер Деянов с последната си класическа премиера от миналия сезон – балетът „Корсар” от Адолф Адам, в редакция на Елдар Алиев.

Бисер Деянов е една от най-значимите личности в българското танцово изкуство. Той е оставил богато наследство от изискани балетни превъплъщения, множество ученици и не по-малко значими хореографски платна. Роден ена 11 март 1949 г. Получава първите си уроци по балет в Държавното хореографско училище под наставничеството на Крум Янков, който открива дарованието му. Деянов завършва като един от отличените възпитаници на СанктПетербургското академично хореографско училище „А. Я. Ваганова” от випуск 1974. Негов основен педагог е взискателният проф. Генадий Наумович Селюцкий. По-късно придобива и магистърска степен по балетна педагогика в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, където по-късно става и активно преподаващ доцент. От 1970 г. до 1997 г. е водещ премиер солист в Софийска опера и балет. Носител е на Първи награди за младша и старша възраст от Международния балетен конкурс във Варна през 1968 и 1974 г., както и на диплом за най-добър партньор от балетния конкурс в Москва през 1973 г. Партньор е на цяло едно звездно поколение легендарни български прими - Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, Евгения Кръстева, а от по-младите танцува със Силвия Томова, Милена Симеонова и Мария Илиева.

Бисер Деянов изпълнява всички централни партии както в класическия балетен репертоар, така и в редица български и съвременни заглавия. Сред запомнящите се негови превъплъщения са Зигфрид от „Лебедово езеро“, Дезире от „Спящата красавица“, Алберт от „Жизел”, Дроселмайер от „Лешникотрошачката“, Базил от „Дон Кихот“, Ромео от „Ромео и Жулиета“, а също и заглавия като „Спартак“, „Пролетно тайнство“, „Конче вихрогонче“, „Хайдушка песен“, „Изворът на белоногата“, „Дъщерята на Калояна“, „Козият рог“, „Една нощ в Париж“, „Чудният мандарин“, „Дамата с камелиите“и др. Гастролира в почти всички значими театри на Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Работи с водещи световни хореографи като Ю. Григорович, Д. Брянцев, С. Лифар, А. Алонсо, А. Фодор и със значимите български хореографи М. Арнаудова, П. Луканов, Б. Ковачев, А. Гаврилов, Х. Мехмедов, Б. Сечанова и др. Сам поставя балета „Копелия” от Л. Делиб, „Концерт за лява ръка” от М. Равел, миниатюрите „Тъжен валс” и др.

От 1978 г. Бисер Деянов преподава в Националното училище за танцово изкуство. Многократно е бил член на международно жури на балетни конкурси във Варна, Москва, Париж и Осака.

Повече за юбилейната вечер чуйте от изкуствоведа Петър Пламенов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детелина Стефанова е едно голямо сърце

Да, тя наистина е само сърце, не единствено в поезията, но и като човек. Ама то, какъвто си като човек, това личи и в поезията. За първи път я каня в предаването и съм улучила десятката. Толкова интересна поетеса рядко се среща. Родена в Добрич, живее и работи в Ямбол като учителка в детска градина, каквото е и образованието й. И пише..

публикувано на 27.10.24 в 21:48

Новият сезон на "Софийски солисти" впечатлява със стилово разнообразие и звездни солисти

На 28 октомври от 19:00 часа в зала „България“ камерният ансамбъл „Софийски солисти“ и диригентът Константин Добройков ще представят „Легенда за Милчо“ - музикално пътешествие с музиката на незабравимия Милчо Левиев и почит към него пет години след като си отиде от света.  Концертът е със специалното участие на Вики Алмазиду, Антони Дончев, Васил..

публикувано на 27.10.24 в 00:24

"Тайният оркестър" и Георги Черкин - на турне с "Галактическа фантазия"

След впечатляващо начало на 28 септември в Пловдив продължава музикалното турне из България на "Тайния оркестър" с диригент Николай Стоев и солист Георги Черкин. Прочутият ни пианист е и авторът на "Галактическа фантазия" - концерт за пиано и оркестър, съпроводен от 3D мапинг. На 25 октомври музикантите ще бъдат в Добрич, в Органовата зала, а в края..

публикувано на 24.10.24 в 19:08
Откриването на Българските концертни вечери в Ню Йорк

Българските концертни вечери в Ню Йорк - вече 20-годишна традиция

Българските концертни вечери в Ню Йорк вече 20 години предлагат на публиката в американския мегаполис срещи с българската музика и изпълнители, които милеят за нея - българи, които живеят там, но и музиканти от други националности, които са открили чара на нашата класика.  Концертните серии, започнати по идея на проф. Павлина Доковска, продължават..

публикувано на 23.10.24 в 14:10
Музика Антика

Мандолината: културен мост, който свързва епохи и музикални стилове

Пламен Маслев, диригент, аранжор и мандолинист, и Гиргина Гиргинова, оперна певица , специализирана в барокова и класическа музика са гости в "Нощен Хоризонт". Те разказват за своя път в музиката и предстоящите проекти, свързани с мандолината като инструмент, който обединява култури и епохи . Пламен Маслев разказа за първия по рода..

публикувано на 23.10.24 в 10:43

Изкуството и изкуственият интелект – как взаимодействат и има ли граници

Над 300 младежи от Пазарджик ще се включат в инициативата "Изкуството и изкуственият интелект". Проектът е по програма на Министерството на младежта и спорта и ще се реализира от фондация "Ви арт".  Как могат да взаимодействат традиционните арт похвати с новите технологии и има ли граници, които не трябва да се прескачат - това са част от..

публикувано на 23.10.24 в 09:47

Рая Мизрахи тъче килими и в скривалището си в Израел

За северен Израел от година сигналите за въздушна тревога са нещо обичайно. Тези , които живеят близо до границата с Ливан са евакуирани. Но селища по-далеко, като Йокнеам поне веднъж на ден (а понякога и по-често) чуват сирените и жителите му се крият в скривалищата. В Йокнеам живеят хората на изкуството или на художествените занаяти...

публикувано на 22.10.24 в 16:56