Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Шулце Весел: Зеленски вероятно ще следва външнополитическия курс на предшественика си

Oбществата с по-кратка демократична история имат огромни очаквания към отделните личности

Петро Порошенко (вляво) и Володимир Зеленски
Снимка: Ройтерс

„Няма да тропам на врата, където не съм поканен.“ Тези думи на Володимир Зеленски стреснаха ЕС и НАТО, защото те бяха отправени по техен адрес. След това, по време на предизборния дуел с Петро Порошенко, вече избраният президент Зеленски заяви, че украинците отдавна са решили, че бъдещето им е свързано с ЕС. А членството в НАТО трябва да бъде решено на референдум.

С какви очаквания е Европа от новия украински президент и какво ще е бъдещето на преговорите в рамките на Нормандската четворка? Весела Владкова разговаря с проф. Мартин Шулце Весел от университета в Регенсбург, който е говорител на германо-украинското историческо дружество.

- В Европа отново нестандартна личност влезе в политиката, при това на най-високо ниво. Володимир Зеленски убедително спечели президентските избори в Украйна. Готова ли е Европа за такъв президент, проф. Шулце Весел?

- Европейският съюз трябва да му подаде ръка. Засега се вижда, че той не е особено добре ориентиран във външната политика. Затова е важно, ЕС, но и съседните на Украйна държави да започнат интензивен диалог с новия президент.

- Първата покана за посещение в европейска столица дойде от Берлин. Как да разчитаме този ход на канцлера Ангела Меркел, особено след като между двата вота в Украйна тя прие Петро Порошенко, но не и Володимир Зеленски?

- Поканата със сигурност има връзка с това, че Украйна е важна за националната сигурност на Германия. Новоизбраният президент заяви, че смята да продължи преговорите с Германия, Франция и Русия в рамките на т.нар. Нормандска четворка. Това може да се възприеме като знак, че Зеленски ще се придържа към външнополитическия курс на предшественика си Порошенко.

- Зеленски направи няколко противоречиви изказвания по време на предизборната кампания, а неговият политически съветник Дмитро Разумков заяви, че форматът на Нормандската четворка не е ефективен. В крайна сметка новоизбраният президент се зарече да следва за преговори за уреждането на конфликта с Русия в Източна Украйна. Какви са изгледите за успех, проф. Шулце Весел?

- Форматът на Нормандската четворка предполага, че преговорите се водят от Германия и Франция от името на Запада, без персоналното участие на Съединените щати. Но тяхното присъствие е осезаемо. Европейският съюз и САЩ упражняват заедно натиск върху Русия. Санкциите са един от инструментите им. Или с други думи - Нормандската четворка не означава, че Германия и Франция водят някаква самостоятелна политика. Най-малкото, защото сами двете държави не са достатъчно силни.

- Русия обаче изрично изключи в преговорите да се включат Съединените щати и Великобритания.

- Нормандската четворка не преговаря изолирана от политическата обстановка в Европа и света. Дори американците да не са на масата на преговорите, участниците трябва да се съобразяват с тях. За мен форматът на Нормандската четворка е възможно най-прагматичният, поне за да се сложи край на военните действия в Източна Украйна.

- Виждате ли конкретен резултат от тези преговори?

- Войната не е прекратена. Знаем, че на фронтовата линия все още загиват хора. Но преговорите не допуснаха разрастване на конфликта. Нека не забравяме, че първоначалната руска доктрина включваше създаването на Новорусия, която да се простира далеч извън територията на Луганска и Донецка област. Именно тези амбициозни планове бяха спрени. Конфликтът не е разрешен, но беше ограничен.

- Как си обяснявате феномена Зеленски, проф. Шурце Весел? Той самият определи себе си като резултат от грешките на Порошенко.

- Обяснявам си този феномен с това, че обществата с по-кратка демократична история имат огромни очаквания към отделните личности. И в развитите демокрации политиците имат влияние, но избирателите все пак по-често се замислят, дали да гласуват за човек с политически опит, или за новак. И в повечето случаи предпочитат опитния политик.

 Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54