Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Ваксберг: За геноцида в Сребреница точката е сложена, но помирението още е далече

Поуката от 1995-а е, че когато международната общност има воля да накаже извършителите на големи престъпления, тя постига това

Татяна Ваксберг
Снимка: БГНЕС, архив

За голямо престъпление в Сребреница през лятото на 1995 г., което бе обявено за геноцид, точката е сложена, което е рядък случай. Под точка разбираме, че то е наречено геноцид от всепризнат орган на ООН. За Сребреница нещата са съдебно изчерпани, политически също. Това каза пред БНР журналистката от „Свободна Европа“ Татяна Ваксберг, отразявала съдебните процеси в Хага срещу военнопрестъпниците, автор на книги и филми за бивша Югославия и Слободан Милошевич.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ тя разказа как преди 24 години се е разбрало за престъплението в Сребреница, където под блокада са живели над 8000 души – босненски мюсюлмани, и как се е стигнало до признаването му за геноцид през 2003 г.

„Новината, която тогава дойде, е, че анклавът е превзет и част от хората липсват, а не че има геноцид… Как разбрахме, че всичко това се е случило? В тази история има двама герои - единият е журналист, а другият - следовател. Журналистът се казва Дейвид Роуд, тогава работи за „Крисчън сайънс монитър“ и в последствие разказва как чува в ООН държавният секретар Мадлин Олбрайт, която казва: „Нашият сателит мина веднъж над тези места и видя големи групи от хора на поляни, когато мина няколко часа по-късно, тези хора ги нямаше. Въпросът е къде са.“

Тогава Дейвид Роуд с преводач, с полузаконно право да пребивава там, се озовал на това място и започнал да търси местата, които е видял на картата от сателита. Намерил странни неща на странни места.

Следващият човек, който прави подобна стъпка, е следователят на трибунала за бивша Югославия Жан-Рене Рюез, французин, бивш полицай от Ница. Той отива на място, без да има никакъв практически опит, никакъв мандат и защита, тъй като трибуналът тогава няма мандат да действа на територията на страните, където са се случили престъпленията. Той се озовава там с друг екип от ангажирани хора, които предприемат на своя глава разкопки, докато не откриват първите масови гробове.

Татяна Ваксберг посочи, че остава на мнението си от 2011 г., че помирението в Босна остава все така далече.

„Много е трудно да се промени верният отговор. Защото Република Сръбска в Босна продължава да е земя, родена от геноцида. Възникването на Република Сръбска, населена предимно с етнически сърби, е резултат именно от тази война. Сребреница е място, където не живеят мюсюлмани, там живеят сърби. Причината те да живеят там е тази политика. Водена от Радован Караджич и от Ратко Младич с 6-те стратегически цели на сръбския народ в Босна. Това е исторически факт, с който целият народ на Босна продължава да живее“.

Според Татяна Ваксберг поуката от Сребреница е, че когато международната общност има воля да накаже извършителите на големи престъпления, тя постига това.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Релсите като вдъхновение - концерти на гарите в Карлово и Казанлък

Концерти на гарата – тази необичайна инициатива ще зарадва пътуващи с БДЖ. Засега прояви са предвидени в Карлово и Казанлък, а наесен се очаква да се включи и Пловдив. Входът е свободен. Първият концерт ще се състои в Карлово на 25 май , събота, от 15,30 до 18,30 часа. Вторият концерт – в Казанлък , ще бъде на 31 май от 15,30 до 19,00..

публикувано на 23.05.24 в 10:54

Момиче с автоимунно заболяване има нужда от помощ за спешно лечение

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция, след като в началото на март се парализира от бюста надолу. Лечението е непосилно за семейството ѝ. За Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на диагноза в..

публикувано на 22.05.24 в 11:50
Антон Оруш

Преди 112 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-а. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да защити..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31