Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат заведение на централния плаж в Ахтопол, в непосредствена близост до водата

Най-новата "придобивка" отвоюва пореден къс от плажната ивица

Централният плаж в Ахтопол и новото заведение, стъпило буквално в морето
Снимка: Даниела Костадинова

На брега на централния плаж в Ахтопол, на метри от водата вече расте ново двуетажно заведение. За изграждането му сигнализира слушател, пожелал анонимност.

"Строи се на не повече от 2 до 3 метра на самия бряг на морето, върху самия плаж. Строи се заведение, което е с не по-малко от 200 квадратни метра и върху самия пясък, непосредствено до брега на морето, върху бетонни колони", разказа той пред БНР. 

"До мястото на друго заведение, което стоеше миналата година и беше в ската. Сега това заведение вече го няма и под него, върху плажа се строи новото заведение. В момента се строи втори етаж, полагат битумна настилка", уточни слушателят, според когото от дни ясно се долавят шум от горелки и от циркуляри, вероятно от рязане на дъски за подова настилка. 

Слушателят обясни още, че точно там, където сега, в разгара на сезона, се вдига новото заведение, мястото е било предпочитано от семейства с деца заради това, че водата е плитка. Сега по думите му достъпът ще бъде затруднен заради самото заведение. Мъжът е възмутен "от нахалството, с което се превземат територии от плажа".

"За мен не е редно да има заведение на плажа, точно на плажната ивица, то е във водата", казва друг мъж, плажуващ близо до новото заведение. 

"Не, разбира се, как ще е нормално. По-рано тук никога не е имало такива заведения, още повече и тези чадъри, които наслагаха, а пък морето е пълно с камъни, никой не ги е почистил. Чадърите са по 5 лева, не са малко, няма тоалетна. Аз дойдох на втори и работиха допреди един ден, до 10 юли. Аз знам, че забраната е от 30 май", споделя жена, също плажуваща в близост.

По думите й, тази зона била свободна, а сега свободната зона е преместена "на другия край на плажа, който е на два километра". 

Други туристи също отбелязват, че не е "много добре да е на метри от водата".

След премахването на временния обект плажът ще остане такъв, какъвто е заварен, твърди управителят

Заведението е построено, след като Министерството на туризма е одобрило концесионната схема, представена от стопанина на плажната ивица. За изграждането му съгласие е дал и главният архитект на Царево. Три пъти от началото на сезона проверка на строителните дейности са извършили и инспекторите на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас. Според експертите строителството е напълно законно.

Това не е масивна постройка, а временен обект, заявява и управителят на плажа Галин Вълчев за предаването "Преди всички". "Не, не са бетонни колони. Това са бетонни блокчета, които се слагат на пясъка, за да може да стъпи самият обект."

"Естествено, че имаме право. Имаме одобрена схема от Министерството на туризма, от РИОСВ и разрешение от главния архитект", допълни Галин Вълчев.

Бурите са причина вълните да стигнат до основите на заведението, след като плажната ивица е залята от водата, разказва и наемателят на заведението Васил Каритков. Очаква се за следващия сезон да бъде изградена и защитна буна, за която вече има готов проект, съобщи още той. 

"Заведението, което сме поставили тук, а не построили, защото има разлика между двете понятия, си е абсолютно законно и абсолютно на мястоq и няма абсолютно никакъв проблем да бъде премахнато впоследствие. След като се премахне въпросният обект, тук ще си остане абсолютно същият плаж, какъвто сме го заварили", коментира управителят пред "Хоризонт".


Повече чуйте в звуковия файл.
Снимки: Даниела Костадинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Георгиева

Силвия Георгиева за такса битови отпадъци: Работата в общините продължава интензивно

Изчисляването на такса битови отпадъци на количество е краят на един дълъг процес, в който участват и държавата, и общините, и бизнесът, и организациите по оползотворяване. Това заяви пред БНР председателят на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, след като сдружението излезе с позиция по необходимите промени в Закона за..

публикувано на 24.09.24 в 12:10
Проф. Христо Пимпирев

Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен етап, очаква се корабът да отплава през ноември

Българският антарктически институт организира двудневен семинар, който ще се проведе на 25 и 26 септември в Ахелой. Темата е "Силни страни. Предизвикателства пред научното и логистично сътрудничество на балканските страни в полярните региони". Председателят на института проф. Христо Пимпирев подчерта пред БНР, че това е първа по рода си работна..

публикувано на 23.09.24 в 08:43
Проф. Милко Палангурски

Проф. Милко Палангурски: Българското общество е на парчета, политиците трябва да ги скрепят

" Бягството от управление означава бягство от политическа отговорност. Българското общество в момента е на парчета , има различни възгледи. Политиците трябва да скрепят тези парчета . Има моменти, в които трябва да преглътнеш егото си".  Това заяви пред БНР проф. Милко Палангурски, историк и преподавател във ВТУ в деня, когато отбелязваме 116-ата..

публикувано на 22.09.24 в 12:50

Певицата Камелия: Обществото ни се раздели на чалгаджии и културтрегери

Цялото интервю на Илия Вълков с певицата Камелия в предаването "РадиоТочка" чуйте в звуковия файл.

публикувано на 20.09.24 в 18:16
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Атаката показа, че "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея

Тези удари показаха две неща - "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея . С тази констатация започна коментара си пред БНР Димитър Къцарков, специалист по Близкия изток, като уточни: " Израел демонстрира, че вече не е способна да толерира този тлеещ и постоянен конфликт, който е на северната ѝ граница , който принуди над 60..

публикувано на 19.09.24 в 17:55

Николета Атанасова: Украинците смятат за техен дълг да са там

Украинците смятат, че техен дълг е да са там . Това каза журналистката от програма "Христо Ботев" на БНР Николета Атанасова, водеща на предаването "Мрежата" , като подчерта, че в страната се завръщат много от напусналите я след началото на руската агресия на 24-ти февруари 2022 г.   В предаването "Нещо повече" тя разказа за срещите си в Украйна,..

публикувано на 18.09.24 в 17:36
Константин Илиевски

Светлин Русев и Константин Илиевски: Има много с какво да се гордеем!

Маестро Константин Илиевски и цигуларят Светлин Русев застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер . За тях това е голямо призвание.  Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на Деня на независимостта на България . Събитието започва в 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и..

публикувано на 18.09.24 в 12:08