Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков прави опит за рекордно преплуване на Бургаския залив

Финалът и времето ще бъдат отчетени на Маслен нос, а посрещането ще бъде на плажа на курортен комплекс Перла

| обновено на 17.07.19 в 12:00
Цанко Цанков
Снимка: http://nabrega.bg

Днес плувецът Цанко Цанков прие предизвикателството първи в историята да преплува Бургаския залив. 31-годишният мъж прави опит за първи рекорд по преплуването на залива - най-дългото плуване в историята на Черно море. 

Дистанцията от нос Емине до Маслен нос е точно 44 километра и 702 метра, като до момента няма регистрирано плуване на такова разстояние от държавите, които имат граница на Черно море. 

„Става въпрос за първото историческо преплуване на акваторията на най-големия български залив - от нос Емине до Маслен нос. Разстоянието по права линия е 44 702 метра. Това е нещо, което никога не е правено в историята на българското плуване“, каза Цанков пред БНР.

Дистанцията е с 11 км по-дълга от преплуването на Ламанша. Финалът и времето ще бъдат отчетени на Маслен нос, а посрещането ще бъде на плажа на курортен комплекс Перла. „И се очаква да бъде може би около 18.30“, посочи той.

Съорганизатор на събитието е Община Бургас заедно със спортен клуб Бургас.

За зареждането с течности по време на плувния маратон е предвидено на всеки 15-20 минути да се дава специална изотонична напитка с вкус на портокал, която обезпечава енергийните нужди на организма от въглехидрати и електролити, за да се избегне дехидратация. „Самото подаване на напитките става през специален удължител, със стик, на края на който има поставка за чаша. Става буквално за няколко секунди – завъртам се по гръб, изпивам съдържанието на чашата и продължавам да плувам, за да не губим време и скорост“, поясни плувецът.

През това време помощник-треньорите и треньорът ще дават на маратонеца указания за разстоянието, времето, теченията и поддържаната скорост.

Тъй като постиженията му са предимно в басейн, за плуването в открити води Цанко Цанков е получил съвети от Петър Стойчев. 

Началникът на отдел „Спасителни средства в Черно море“ Станислав Станков обясни, че за да бъде обезопасено трасето, всички кораби ще бъдат отклонявани.

Още за инициативата слушайте в звуковия файл.            

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30