За 18-ти пореден път в Разград ще се проведе тридневният Панаир на киселото мляко, а паралелно с него и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти.
От 23 до 25 юли Разград отново се превръща в столица на киселото мляко, която популяризира млечните продукти, богатството на песенния и танцовия фолклор.
Основното послание на "Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти е да съхрани и популяризира традиционната българската култура и най-старата традиция на местната етнографска група - капанците, за приготвяне на уникалното домашно кисело мляко, популярно с името "капанско кисело мляко" и произвеждано още от миналото по древна семейна рецепта, разказа пред "Хоризонт" Виолета Антонова от отдел "Култура" в Община Разград. Тя допълни, че по време на панаира представители на фирми производители на кисело мляко се срещат и представят разнообразие от домашно приготвени млека.
"По време на базар, който се ситуира в центъра на града, киселото мляко се представя от 7 до 9 шатри всяка година. Публиката има възможност и да дегустира, и да купува млякото, както и различни произведения, приготвени с него - домашни баници, десерти. Това е много стара традиция, която се съхранява в капанското село Гецово. Само там познават технологията за домашното заквасване на млякото", поясни Виолета Антонова.
Специфичния вкус на капанското кисело мляко се получава от местна билка, която расте в региона и така попада в храната на животните, разказа в предаването "Рано в неделя" Надежда Михайлова, която живее в разградското село Гецово. По думите й в миналото, когато са се правили сватбите, от уменията на дамата да подквасва кисело мляко се е преценявало дали тя ще бъде добра стопанка.
"Известни сме с киселото мляко, защото се казва, че в района ни има една специална билка, която кравите я пасат и дава аромат на киселото мляко. Навремето киселото мляко се е подквасвало, като се е слагало в котел и се е наливало от високо. Колкото по-отвисоко се налива киселото мляко, толкова по-гъсто става и по-голям каймак се добива", отбеляза Надежда Михайлова.
Панаирът на киселото мляко и Фестивалът на народните традиции и художествените занаяти продължават 3 дни. Освен млякото, майстори от страната и чужбина демонстрират пред посетителите различни занаяти - рисуване върху стъкло, текстил, керамика, ковано желязо, кожухарство, абаджийство, иконопис. Празниците в Разград са съпътствани и от музикални прояви.
Повече можете да чуете в звуковия файл.Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..