Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Жекова, преборила два пъти рак на гърдата:

Ключова дума за лечението на рака е "подкрепа"

Според онколозите, по време на терапията фокусът трябва да бъде върху положителни неща

Апаратура за изследване на рак на гърдата
Снимка: БГНЕС
Годишно у нас между 3 500 и 4 000 жени се сблъскват с диагнозата рак на млечната жлеза, а около 1/5 от всички починали от рак български жени са станали жертва именно на това заболяване. 

Болестта винаги идва неочаквано. И те сварва неподготвен. Първото чувство е страх, който те изпълва и кара сърцето ти да забие тревожно. В такъв момент пътищата са два - да се отдадеш на паниката и да паднеш в пропастта на болката и самосъжалението, или да се мобилизираш и веднага да си съставиш план за действие. Ива Жекова избира второто. И то два пъти.

"Човек, когато се сблъска с такава диагноза, няма как да е подготвен. Това е стряскащо в първия момент. Не очаквах, че ще се сблъскам повторно с този проблем. Бях пропуснала профилактични прегледи. За мен изводът е, че човек, когато е приключил успешно с лечението, трябва много да внимава, не трябва да си пропуска прегледите, защото това е много важно", споделя Ива Жекова пред "Хоризонт".

Да се мобилизира и да действа - това е правилният път, по който трябва да върви всеки, който е чул вече тежката диагноза.

"Трябва максимално бързо да излезе от стряскането, което е получил в първия момент и да си проучи къде да отиде. Има една пътека, която извървява човек сам. Да направи избора към кои лекари да се обърне, да проучи какви са стъпките в лечението. Това става след пълна диагностика. Много е важно да избере лекарите, към които да се обърне, да им има доверие. Това обикновено става като се обърне към близки и проучи опит", допълва Ива Жекова.

"Подкрепа" е ключовата дума по пътя на лечението. Много е важно хората около теб да знаят за проблема и да ти дават сила и кураж, смята тя.

"Наистина човек като води активен живот с позитивна нагласа и прави каквото трябва. Човек, ако има неща, които всъщност преосмисля, осъзнава, със сигурност поглежда по нов начин на някои неща, дава си сметка за себе си. Ако е много натоварен, ако на някои неща не е обръщал достатъчно внимание. Всеки минава през такива моменти на преосмисляне на някои неща за себе си и за начин на хранене, начин на живот, движение, време за близките, лично време за себе си. Просто не трябва да има страх по време на лечението", отбелязва Ива.

Според изследване на български онколози всяка втора жена с рак на гърдата продължава да изпитва страх, че болестта може да се влоши или да засегне друг член от семейството й, дори и след успешна терапия с добри прогнози. Това е психологическо състояние, от което жените трябва да се измъкнат сами, с подкрепата на най-близките си хора, съветва онкологът проф. Иван Щерев.

"Да се фокусират върху положителните неща от живота като спорт, здравословна храна, екскурзии и други. Да говорят за болестта си, за това, което са преживели, защото това са нещата от живота, които могат да се случат на всеки от нас, и да следят съветите на лекаря си. За нас най-добрата терапия е да се опитат да се върнат към нормалния си ритъм на живот и колкото може повече да изпитват позитивни емоции и да се наслаждават на момента, да мислят колкото може по-малко за болестта, защото никой не е застрахован. Това са нещата от живота."

Ежегодно и задължително след навършване на 50 години жените трябва да се преглеждат, препоръчват лекарите. Жените с фамилна обремененост трябва да започнат редовните си прегледи доста по-рано. 

Повече по темата ще научите от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антон Оруш

Преди 112 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-а. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да защити..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10