Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фестивала „Древна балканска земя“ в Павликени показват антични занаяти

Снимка: Ани Петрова, БНР

Фестивалът „Древна балканска земя“ в Павликени за трети пореден път прави достояние на широката публика техники за изпичане на керамика от древността. 

Целта на фестивала е да се покажат възстановки на антични занаяти. „Древни, стари занаяти, които са упражнявали хората по нашите земи преди много, много години“, обясни пред "Хоризонт" Нели Цонева, директор на Историческия музей в града.

Павликени се гордее със своя Античен керамичен център за демонстрации на технологията на керамичното производство. 

„Античният керамичен център представлява уникален археологически обект. Той е единствен по рода си в Югоизточна Европа. На територията на античното селище, което се намира тук, са разкрити още през 70-те години на миналия век над 50 пещи за изпичане на керамика. Това е на пет километра от Павликени в посока село Върбовка“, поясни Нели Цонева.

Изградени са демонстрационни пещи, които са абсолютно копие на откритите на обекта антични пещи, уточни Нели Цонева.

Основен акцент и на трите издания на фестивала е керамичното производство – дълъг и сложен процес технологичен процес, който започва с обработването на глината.

„Има една специална система от басейни, в които тая глина се омесва, оставя се слънцето да я напича, през зимата да замръзва, тоест да има естествен начин на филтриране, за да стане много фина глината. От там глината отива на грънчарското колело и майсторът керамик формова различните съдове. След това се сушат тия съдове, украсяват се и най-накрая става изпичането в пещта.“

Съвременните майстори занаятчии са улеснени, защото могат да залагат точната температура на пещта, в която се изпича глината. „А в миналото старите майстори това са го правили с дървен материал и без никакви уреди за измерване на температурата“, допълни Нели Цонева.

Древните съдове, които и сега археолозите откриват в района, са тънкостенни, от фина керамика и това е специфично за този древен керамичен център.

Цялото интервю чуйкте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59