Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нели Огнянова: Порното за отмъщение е инструмент на културата на страха

Проф. Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

„Разпространението на изображения със сексуален характер без разрешението на лица, без тяхно съгласие е много мощно, крайно средство за натиск.“ Позицията е на проф. Нели Огнянова, експерт и преподавател по медийно право в Катедрата по европеистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В предаването „Хоризонт до обед“ тя коментира медийно-правния аспект на казуса с публикуването на интимно съдържание и лична информация за партньорката на един от кандидатите за кмет на София – арх. Борислав Игнатов.

„Мотивацията е различна: понякога тя е просто за отмъщение, за продължаване на връзката, понякога мотивите са с личен характер, но днес говорим за случай, в който става въпрос за опит за принуждаване към определено поведение, към отказ от участие в изборен процес. Това е  един феномен, който има и социални измерения - това е изключително опасно, защото порното за отмъщение е инструмент на културата на страха“, посочи проф. Огнянова.

За България това е нов инструмент за натиск върху публични фигури

Трябва да се реагира много ясно и недвусмислено и обществото и медиите да се противопоставят на тази тенденция, смята Нели Огнянова. По думите й, за страната ни това е сравнително нов инструмент в арсенала от средства за притискане на хора и на публични фигури.

„Засега са използвани други средства, скрити записи, използване на малки лични тайни, средства от едни други времена – от машината на Държавна сигурност. Но тук натискът, заплахата идва от едно средство за масово информиране, каквото е сайтът „Пик“, подчерта проф. Огнянова.

Конюнктурно разграничаване на политиците или път за въвеждане на стандарти

В България правната процедура за подобни случаи на защита на човешкото достойнство не е ясно да е задвижена, но трябва да се отчете реакцията на политическо равнище, отбеляза още медийният експерт.

„Има отказ от партниране с този сайт по време на избори. Партии и кандидати обявиха позициите си. Има елементи на разграничаване, предвид легитимирането на сайта досега от едно масово, ако мога така да кажа, позиране на политици по време на събитията, на сайта.“

Според проф. Огнянова времето ще покаже дали това разграничаване е „моментно поради шоковия характер на публикацията или има трайна тенденция за въвеждане на стандарти в политическото поведение“.

Цялото интервю е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

 Ружа Смилова

Ружа Смилова: Безскрупулно е да се упражнява политическо влияние чрез тиражиране на лични снимки

Може да бъде търсена наказателна отговорност от медия, която разпространява вулгарни снимки. Така Ружа Смилова -  гл. ас. асистент в Софийския университет "Свети Климент Охридски"  коментира случая с публикуваните в информационния сайт "Пик" снимки на..

публикувано на 13.09.19 в 13:27

Катя Кръстанова: Последиците от разпространяване на интимни снимки са изключително тежки

Разпространяването на снимки с интимно съдържание е насилие над жената, злоупотреба с личното пространство на всеки човек, коментира в предаването "Хоризонт до обед" клиничният психолог Катя Кръстанова от Фондация "Асоциация Анимус" - център за..

публикувано на 13.09.19 в 13:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков: Нашите избиратели могат да разчитат на консистентна позиция

Парламентарната група на ПП-ДБ реши с единодушие, че няма да подкрепи правителството, предложено от ГЕРБ, съобщи председателят на групата Николай Денков. Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков допусна, че е възможно преди утрешното гласуване да се прави опит..

публикувано на 02.07.24 в 18:45

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

КЕВР приема окончателно решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8..

публикувано на 30.06.24 в 07:45

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да..

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена..

публикувано на 23.06.24 в 08:06