Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕКИП: Децентрализация би създала по-добър бизнес климат в малките общини

Снимка: БГНЕС

„Начинът за стимулиране на по-добър бизнес климат в малките общини е чрез децентрализация - да се даде възможност на общините да оперират със свой бюджет, да може това, което гражданите изкарват, работейки в тези общини, да остават на местно ниво“. Това подчерта пред БНР Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

От ЕКИП представиха доклад за икономическото състояние и развитие на малките областни центрове.

„Има все още малко обсъждана и скрита опасност, свързана с европейските средства – те представляват временен субсидиран растеж, който може да направи илюзия за икономическо развитие, а в дългосрочен план да създаде предпоставка за дългове“, допълни Панчев в предаването „12+3“.

От ЕКИП предлагат запазване на данък общ доход и една максимално голяма част от него да остава в общините:

„Голяма част от това, което е отговорност на централното правителство, може да се прехвърля на местната власт. Имаме добри примери в Европа… Ако се дава повече отговорности на кметовете, то голяма част от капацитета ще се насочи към управление, а не във възползване от чисто електорални и преразпределителни функции на държавата“.

По думите на експерта „безплатните пари, които не идват от населението и от стопанството на конкретната община, а са спуснати отгоре, много по-лесно е да бъдат изхарчени неразумно“:

„Друго е, когато местната община харчи парите, изкарани в нея“.

Интервюто със Стоян Панчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Вулджев, ЕКИП: Кърджали е с най-проблемни финансови показатели

До голяма степен кандидатите за кметове и общински съветници в предстоящите избори нямат представа какви са наистина проблемите на градовете. Това заяви пред БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), който днес ще..

публикувано на 26.09.19 в 07:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл констатира, че изявлението на Путин за далекобойните оръжия е било разбрано

Вчерашното изявление на президента Путин е било чуто от неговите адресати на Запад, констатира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като нарече изявлението "ясно, недвусмислено и разбираемо за всички".  На среща с чуждестранни журналисти в Санкт..

публикувано на 06.06.24 в 21:11

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на..

публикувано на 06.06.24 в 20:01

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана, но няма да носят ядрени оръжия и няма да представляват заплаха за региона, съобщи министерството на външните работи на Куба. Така беше потвърдена информацията от вчера на американски..

публикувано на 06.06.24 в 19:56

Германо-Българската индустриално-търговска камара предвижда ръст на германските инвестиции в България

Близо 90 процента (89 на сто) от компаниите биха инвестирали отново в България, при 92 на сто дял година по-рано. Ще има ръст на германските инвестиции през тази година, видно от новините през първото тримесечие с обявените вече вложения от медно..

публикувано на 06.06.24 в 19:22
На остров Сими (Додеканезите), Гърция, архив.

Издирват британски журналист, изчезнал на гръцкия остров Сими

Британски журналист е изчезнал на гръцкия остров Сими. В мащабната полицейска операция по  издирването му участва и дрон, но засега няма резултат. 67-годишния водещ на Би Би Си Майкъл Мозли  е изчезнал вчера на връщане от плажа към вилата, където живее..

публикувано на 06.06.24 в 19:16

НСХУБ прикани кандидатите за ЕП да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа

В навечерието на предстоящите избори на 9-и юни за национален и европейски парламент, Националният съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) прикани българските кандидати за членове на Европейския парламент (ЕП) да подкрепят Манифеста на..

публикувано на 06.06.24 в 19:14