Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Попов: Западният свят е във фаза на супер капитализъм

Как се произвежда криза и се дестабилизират общества и държави - поглед към българския и световния опит

Мирослав Попов
Снимка: Станислава Пирчева

Целият български преход е изпълнен с тежки противоречия, а една от най-горещите точки е датата 10 януари. Финансовата криза от 90-те остава дълбоко неизяснена за българската общественост. Мнението е на Мирослав Попов, политически анализатор и юрист.

Дирижирана нестабилност

„Остават откъслечните представи и спомени, когато доларът стигна еди колко си хиляди лева и т.н. /…/ Имало е финансови и икономически фактори, които са били силно заинтересовани от едно рязко обезценяване на българския лев. Каква е технологията? Първо взимаш на юнашка вересия огромен заем. След което, понеже първо не е много хубаво да връщаш пари, второ – ако може да се обезценят парите, почваш да работиш за девалвацията им. Тези неща са много страшни, когато ги видиш в чисто човешките им измерения.“

Идеята да се върви към пазарна икономика чрез дестабилизация на финансовите ресурси е много грешна и много скъпо струва на българското общество, изтъкна Мирослав Попов.

"Стигаме до въпроса възможно ли е в едно общество като нашето, просветено до неотдавна, грамотно все още, да има толкова неадекватно разбиране за случващото се в една от най-важните му сфери – икономиката", заяви Попов. Според него има „целенасочено будалкане на хората и внушаване на неверни представи – за света, за парите, за бизнеса“.

Масовизация на бедността

При голяма инфлация и обезценяване на спестяванията на хората настъпва драстично преразпределение на национално богатство, което означава масовизация на бедността, изтъкна Попов, според когото е необходима преоценка на случилото се, довело до подобно неравновесие.

През последните десетилетия нашият западен свят навлезе в капитализъм от нова фаза – може да се нарече супер капитализъм, подчерта Мирослав Попов. Тази промяна означава, че ролята на икономиката, която произвежда вещи, намалява за сметка на икономиката, която „произвежда“ пари, правейки пари от пари. „Както от въздуха нищо не може да се произвежда, така и в икономиката е същото.“ 

Това рязко изменено съотношение между реалния и финансовия сектор в страни като нашата се отразява много по-тежко, смята Мирослав Попов, който дава пример с Чили от 70-те години и преврата на генерал Пиночет начело на военна хунта.

Надница за вестник

„Няколко месеца след идването му на власт от Чикаго пристига един самолет с 30-ина млади икономисти, т.нар. Chicago boys, добре популярни като екип по икономическа реформа. Какво се случва? В същото това Чили, където преди това е имало ляво просоциално управление, стига се до финансова дестабилизация, сменят се парите и работникът, който довчера е работил на една прилична заплата, едни прилични доходи, получава надница, с която може да си купи един вестник. Цял ден работиш за вестник. В резултат на това от тогавашното 10-милионно Чили за няколко години 1 милион чилийци емигрират.“

Мирослав Попов прави директна аналогия със случая в България от първите години на прехода и емиграцията. „И в единия, и в другия случай се създават икономически условия, съвършено неприемливи за младото и средното поколение.“

"Мога да дам десетки други примери, при които страните са дестабилизирани чрез финансови операции, чрез манипулиране на национални валути, чрез странно и абсурдно поведение на национални банкови институции. Една по-голяма икономическа грамотност на човечеството никак няма да е излишна", коментира още Попов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Момиче с автоимунно заболяване има нужда от помощ за спешно лечение

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция, след като в началото на март се парализира от бюста надолу. Лечението е непосилно за семейството ѝ. За Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на диагноза в..

публикувано на 22.05.24 в 11:50
Антон Оруш

Преди 112 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-а. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да защити..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46