Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бира с лактобацилус булгарикус - що е то?

Снимка: БГНЕС

Повод за национална гордост ли е бирата с бактерията лактобацилус булгарикус, нищо съществено или просто част от поредицата крафт бири по света и у нас? За справка - правят с кафе, шоколад, вино, пица, всякакъв зарзават, силно алкохолни - дори до 60 градуса.

Българската напитка обаче освен иновативна е и полезна. А за нея ни разказаха създателите ѝ - предприемачите Георги Христов и Кирил Петков. Георги прави самата бира, а Кирил е предприемачът, който съфинансира Центъра за приложни изследвания и иновации към Софийския университет "Св. Климент Охридски", в който създават технологиите, с които се прави бирата.

Революция в крафт бирата

Бирата с пробиотик е плод на иновативна мисъл и връщане към корените, разказаха в „Изотопия“ двамата предприемачи:

„В един един пазар, който е страшно конкурентен не само в Европа, но и в света, човек трябва да мисли иновативно. А много голяма част от иновацията трябва да търсим в корените. От 4000 г. на нашата земя се е яло кисело мляко с лактобацилус булгарикус като нещо полезно. Решихме с Георги - защо пък да не прораснем същата тази бактерия вместо на мляко, на доматен сок, така че да даде един страхотно червен оттенък на бирата, но отделно да даде всички здравословни ефекти, които знаем, свързани с кисело мляко. И по този начин да направим функционална напитка, която е не само ужасно вкусна, но даже и полезна“, разказва Кирил.

„С лактобацилус булгарикус можем да покажем едно многообразие от вкусове и нещо, което в чужбина със сигурност не са опитвали. Да покажем, че българската бира може да бъде качествена“, категоричен е Георги.

Здравословна бира?

Бирата на Георги и Кирил има благотворно влияние върху чревната флора и сърдечната дейност:

„В червата на всеки един от нас има 2 кг и половина бактерии - и добри, и лоши. Колкото по-добри вкарваш от различни храни - дали ще е туршия, кисело зеле или вкусна бира, толкова повече има шанс стомахът да работи по-добре. Правим едно проучване в ИСУЛ, където доказваме, че пропорцията на лактобацили като булгарикуса към лоши бактерии влияе и на холестерола. Хубавото и приятното трябва да са в едно."

Бирата се произвежда в пивоварна в Серес, Гърция, по рецепта на българския възложител. От март тази година ще започне производство в София, при това в кен опаковки.

Бира със спирулина

Следващата цел е бира с щамове на лактобацилус булгарикус, култивирани върху спирулина, поради което бирата ще бъде със син цвят.

„Спирулината в момента е станала доста модерна, защото има много микровещества, които са полезни. Нашата бактерия също го доказва - тя обича да расте върху спирулина. Колкото е по-добра и полезна е средата, толкова по-добре расте самата бактерия“, разказва Кирил.

Бактерията булгарикус със спирулина вече се продава под формата на смути в Манхатън. Това е и най-продаваното смути в 120 магазина в Ню Йорк.

„Все повече хора започват да се интересуват какво ядат. Все повече медицински проучвания показват, че болестите, които знаем днес, започват от червата. По-информирана публика, хора, които се грижат за себе си, започват да ни стават клиенти“, споделя още Кирил.

Той е основател и на компанията, създала единствения биовегански пробиотик в света. Хранителната добавка е сред 20-те любими продукта на Опра Уинфи. Компанията предстои да пусне в продажба и нови продукти с млечни бактерии като луканка без нитрати и хумус без консерванти.

Още за идеите на двамата предприемачи – чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ивелина Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Йосиф Аврамов

Доц. д-р Йосиф Аврамов: По следите на парите, властта и символите върху монетите

Връщаме се назад във времето, пътуваме през вековете - по следите на парите, на властта и на символите, които съпътстват човечествот о от зората на историята до наши дни. Ще говорим за монетите не само като разменна единица, а като свидетелство за култура, дух и държавност .  От тракийските племена, които започват да секат свои монети само..

публикувано на 30.10.25 в 12:47
Димитър Хаджидимитров

Димитър Хаджидимитров: По въпроса с горивата топката в момента е изцяло в правителството

"Силно се надявам да нямаме проблем с горивата" . Това коментира пред БНР Димитър Хаджидимитров , заместник-председател на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива: "При проблема с горивата топката в момента е изцяло в правителството и не само на нашето, но и на европейско ниво, мисля, че трябва да се водят..

публикувано на 28.10.25 в 14:51
Национален политехнически музей - София

"Пътувай с "Хоризонт" из най-забавните места в столицата ни за малките туристи

Куклите са не просто играчки, а част от културата и историята на човечеството . Това се случва в Музея на куклите в столицата . Те разказват за начина, по който различните народи възприемат детството, красотата, традицията и театъра. С времето куклите променят формата и предназначението си - от ритуални и обредни предмети до детски спътници и герои..

публикувано на 28.10.25 в 13:47
д-р Стефан Дечев

Историкът Стефан Дечев представя книгата “Съединението срещу Задкулисието”

"Съединението  срещу  Задкулисието ” е новата книга на историка Стефан Дечев, който з авършва "История" в Софийския университет, специализира в Амстердамския университет и в Централноевропейксия университет, преподава в Нов български университет. Излиза книгата "Съединението срещу Задкулисието" "Както първите читатели на книгата,..

публикувано на 28.10.25 в 13:23

Таня Желязкова: Разширихме полето на ученическото самоуправление на всяка паралелка

"Нашата организация тази година навърши 15 години и каузата за ученическото самоуправление развиваме от самото начало" . Това заяви пред БНР  Таня Желязкова-Теа , председател на Настоятелството на Фондация "Институт за информални иновации": "Ние имаме участие в създаването на новия Закон за предучилищно и училищно образование, където..

публикувано на 28.10.25 в 10:24
Боян Рашев

Боян Рашев: Спирането на работа на "Лукойл" хич не е добра опция за България

 "Държавата трябва да съумее да подсигури работа на "Лукойл" , като спазва обаче гаранциите, защото стигането до спиране на работа на рафинерията, хич не е добра опция за България". Това каза пред БНР Боян Рашев , енергиен експерт: "Твърде неприятно ще стане тогава, така че решение трябва да се намери . Аз мисля, че това, което Германия прави..

публикувано на 27.10.25 в 17:33
Ивана Радомирова

Как работи депозитната система за опаковки и кога ще влезе в сила?

Преди 2 седмици по време на годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България, министърът на околната среда и водите Манол Генов е обявил, че въвеждането на Национална депозитна система за опаковки в България ще се осъществи през 2027 годината. Идеята на правителството е системата да се управлява от..

публикувано на 27.10.25 в 15:39