Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бира с лактобацилус булгарикус - що е то?

Снимка: БГНЕС

Повод за национална гордост ли е бирата с бактерията лактобацилус булгарикус, нищо съществено или просто част от поредицата крафт бири по света и у нас? За справка - правят с кафе, шоколад, вино, пица, всякакъв зарзават, силно алкохолни - дори до 60 градуса.

Българската напитка обаче освен иновативна е и полезна. А за нея ни разказаха създателите ѝ - предприемачите Георги Христов и Кирил Петков. Георги прави самата бира, а Кирил е предприемачът, който съфинансира Центъра за приложни изследвания и иновации към Софийския университет "Св. Климент Охридски", в който създават технологиите, с които се прави бирата.

Революция в крафт бирата

Бирата с пробиотик е плод на иновативна мисъл и връщане към корените, разказаха в „Изотопия“ двамата предприемачи:

„В един един пазар, който е страшно конкурентен не само в Европа, но и в света, човек трябва да мисли иновативно. А много голяма част от иновацията трябва да търсим в корените. От 4000 г. на нашата земя се е яло кисело мляко с лактобацилус булгарикус като нещо полезно. Решихме с Георги - защо пък да не прораснем същата тази бактерия вместо на мляко, на доматен сок, така че да даде един страхотно червен оттенък на бирата, но отделно да даде всички здравословни ефекти, които знаем, свързани с кисело мляко. И по този начин да направим функционална напитка, която е не само ужасно вкусна, но даже и полезна“, разказва Кирил.

„С лактобацилус булгарикус можем да покажем едно многообразие от вкусове и нещо, което в чужбина със сигурност не са опитвали. Да покажем, че българската бира може да бъде качествена“, категоричен е Георги.

Здравословна бира?

Бирата на Георги и Кирил има благотворно влияние върху чревната флора и сърдечната дейност:

„В червата на всеки един от нас има 2 кг и половина бактерии - и добри, и лоши. Колкото по-добри вкарваш от различни храни - дали ще е туршия, кисело зеле или вкусна бира, толкова повече има шанс стомахът да работи по-добре. Правим едно проучване в ИСУЛ, където доказваме, че пропорцията на лактобацили като булгарикуса към лоши бактерии влияе и на холестерола. Хубавото и приятното трябва да са в едно."

Бирата се произвежда в пивоварна в Серес, Гърция, по рецепта на българския възложител. От март тази година ще започне производство в София, при това в кен опаковки.

Бира със спирулина

Следващата цел е бира с щамове на лактобацилус булгарикус, култивирани върху спирулина, поради което бирата ще бъде със син цвят.

„Спирулината в момента е станала доста модерна, защото има много микровещества, които са полезни. Нашата бактерия също го доказва - тя обича да расте върху спирулина. Колкото е по-добра и полезна е средата, толкова по-добре расте самата бактерия“, разказва Кирил.

Бактерията булгарикус със спирулина вече се продава под формата на смути в Манхатън. Това е и най-продаваното смути в 120 магазина в Ню Йорк.

„Все повече хора започват да се интересуват какво ядат. Все повече медицински проучвания показват, че болестите, които знаем днес, започват от червата. По-информирана публика, хора, които се грижат за себе си, започват да ни стават клиенти“, споделя още Кирил.

Той е основател и на компанията, създала единствения биовегански пробиотик в света. Хранителната добавка е сред 20-те любими продукта на Опра Уинфи. Компанията предстои да пусне в продажба и нови продукти с млечни бактерии като луканка без нитрати и хумус без консерванти.

Още за идеите на двамата предприемачи – чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ивелина Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тетяна Шевчук: Без решителни мерки против корупцията политическата криза в Украйна ще ескалира

Украйна се намира в един от най-трудните моменти в своята история, констатира в петък вечерта президентът Володимир Зеленски . Изтъркана фраза, но удачна за момента – страната наистина е поставена под безпрецедентен двоен натиск – от тази седмица вече на само от Русия, която настъпва и руши все по-неудържимо, но и от Съединените щати, които..

публикувано на 22.11.25 в 11:52
Михаил Крутихин

Михаил Крутихин: Русия ще намери нови купувачи за петрола си

Съгласно мирния план на президента Тръмп (в сегашния му вариант, който търпи промени според самите американци) санкциите срещу Руската федерация ще бъдат отменени "на етапи" и според спецификата на отделните случаи. При това положение докато Кремъл и Киев се произнесат окончателно по плана ( Путин го одобри снощи само като основа за преговори)..

публикувано на 22.11.25 в 10:39
Рая Раева

Рая Раева: Проблемът с домашното насилие продължава да се задълбочава

Тревожни данни за насилието над жени. Български фонд за жените започва кампания "Грижа на всяка цена" и организира голяма конференция по темата. "Неслучайно решихме да кръстим нашата кампания "Грижа на всяка цена". Тоба подчерта пред БНР директор "Комуникации и кампании" в организацията Рая Раева : " Проблемът с домашното насилие и..

публикувано на 21.11.25 в 13:45
Грозделина Георгиева

Грозделина Георгиева за откриването на Музея на ютията в Пловдив

Днес се открива първият на Балканите Музей на ютията . Колекцията от ютии е дарена на музея от покойния художник  Димитър Добрев . "Въпреки че причината за това събитие вече не е между нас, аз знам, че през цялото време той бдеше и помагаше, направляваше ни, за да се изпълни и една негова мечта, защото, освен че човекът е събирал наистина  над..

публикувано на 21.11.25 в 13:17
Инж. Любомир Качамаков

Инж. Любомир Качамаков: Има недостиг на строители

Отново най-търсени от работодателите са строителите . Камарата на строителите започва кампания за завръщане на работещите в бранша от чужбина отново у нас. "Има недостиг на строители" . Това отбеляза пред БНР  инж. Любомир Качамаков , заместник-председател на Камарата на строителите в България (КСБ): "След няколко изключително тежки години,..

публикувано на 21.11.25 в 12:19

Кап. Йовко Йоцев: Пилотската професия е изключително привлекателна

"Определено считам, че пилотската професия е една изключително привлекателна професия" . Това коментира пред БНР главният секретар на Асоциацията на българските авиокомпании, инструктор и изпитващ на Airbus 320 капитан Йовко Йоцев : "В крайна сметка това доколко тя е привлекателна за даден субект, зависи от неговата мотивация, така че определено..

публикувано на 21.11.25 в 11:27
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Вървим със сигурност към някакво вдигане на здравната вноска

"Самият бюджет има огромни проблеми" . Това каза пред БНР Стоян Панчев , икономист, политически анализатор и изпълнителен директор на Експертния клуб за икономика и политика: "Според мен основният проблем е този, който в някаква степен не е разписан в документите, които представляват проектобюджета, а именно - дефицитът. Характеристиките на..

публикувано на 21.11.25 в 09:06