Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дядо Георги от Подгумер има рецепти за хубав суджук и домашно вино

Снимка: БНР

Срещаме дядо Георги Михайлов от софийското село Подгумер на празник на зимните традиции в съседното село Требич.

На трапезата с питка, баница и хубавото вино дядо Георги черпи с домашен суджук и споделя рецептата. „Суджука го правя по следния начин: телешко 70%, свинско 30% и мерудии – кимион, сол, черен пипер. Гледам да е от хубав материал – месата да са чисти, хубави, домашни.“

Лозята в селото не са много, но си правят вино – бяло и червено. „Март месец ги подрязваме. Поливаме на всички лози по малко, за да има голяма рожба“, допълва Георги Михайлов.

Хубавото вино се прави с настроение - трябва да си много весел, за да го правиш с удоволствие, убеден е дядо Георги. Ако пък се случи да има и слънчево време, тогава и виното става хубаво, допълва той и съветва: трябва да отлежи най-малко 40-50 дни, защото „тогава вече виното вече не е болно“. А вкусът на хубавото вино е леко тръпчив - като го пийнеш, леко да нагарча. 

Дядо Георги и репортерът Евелина Стоянова  Снимка: Асен Великов

"Правим курбан на 26 декември винаги всяка година. Събираме се цялото село. Мачове хубави провеждаме на стадиона. Спазваме някои хубави традиции, стари", описва още живота в Подгумер Георги Михайлов.

В Подгумер все още си имат радиоточка, която "огласява цялото село.“

Георги Михайлов Георгиев е собственик на малка ферма. Отглежда кокошки, зайци и пуйки. Негова спътница в живота е Виолета Георгиева. В работата в малката ферма му помага и зетят Методи.

Майсторът на суджука е известен с гостоприемството си, а пристъпилите прага му гощава предимно с домашно приготвени деликатеси. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45