Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се броят на заразените с коронавирус в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Съединените щати се съобщава за увеличени на броя на заразените с КОВИД-19. По последни данни пробите на над 20 души на борда на круизен кораб, акостирал на брега на Калифорния са дали положителен резултат.

Корабът „Гранд Принсес“ е на брега на Сан Франциско от сряда. Плавателният съд е бил на двудневен курс до Хаваите, когато екипажът е получил заповед да се върне в Калифорния. 

Вицепрезидентът Майк Пенс съобщи, че 21 души на борда са дали положителен резултат за КОВИД-19, сред които 19 членове на екипажа и двама пътника.

Пенс, който беше назначен от президента Доналд Тръмп да координира група за справяне с коронавируса добави и че е разработен план, който ще бъде приложен през почивните дни.

Корабът ще бъде преместен на специално място, за да могат да бъдат изследвани всички пътници и членове на екипажа. Над 3500 души са на борда на „Гранд Принсес“.

Предизвикателства грозят и икономиката. Следствие на глобалната епидемия пазарите отбелязват ниски показатели. В страната се отменят фестивали, конференции и големи събития, а някои решават да не посещават концерти и киносалони.

Президентът Доналд Тръмп призова Федералния резерв да намали отново лихвения процент, а от администрацията в Белия Дом заяви, че се работи и над стимули за компании и служители от най-лошо засегнатите области.

Над 200 души до момента са се заразили със смъртоносния вирус в САЩ, а 12 души са починали, 11 от които са в северозападния щат Вашингтон.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток. Силите на Киев са изстреляли и близо 60 дрона по южни руски области като петролна рафинерия в..

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора. „В петък открихме..

публикувано на 19.05.24 в 11:31
Николай Василев

Николай Василев: Раздаването на пари трябва да се комбинира с драстични реформи

Всякакво раздаване на пари в бъдеще трябва да се комбинира с драстични реформи в бюджетната сфера .  Това заяви пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката, и изказа мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Леонид Волков

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща в интервю за Би Би Си "никога да не се отказва" да се бори срещу Владимир Путин, въпреки че наскоро беше нападнат пред неговия дом. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари, за което Волков обвини пряко руския президент Путин...

публикувано на 19.05.24 в 10:45
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави: "Обсъдихме със служебните..

публикувано на 19.05.24 в 10:23

50 години от откриването на Боровското съкровище - от земята на тракийска царска власт

Тази година се навършват 50 години от откриването на Боровското съкровище - изключителен паметник на културата на траките от четвърти век преди Христа .  В момента то е в Канада като част от изложбата "Първите владетели на Европа" , но негова реплика може да се види в Историческия музей в Русе , както и на паната, които са поставени в чест на..

публикувано на 19.05.24 в 10:05

Диалогът с еврозоната и пенсионерските неволи - кои бяха най-важните новини от седмицата

Сметките ни не излизат, темпът на поскъпването на живота ни остава, критерият за инфлацията е неизпълним до юни - България губи политическия диалог с eврозоната. Управителят на БНБ Димитър Радев постави под съмнение датата за членството на страната ни в европейския валутен съюз. За плюс един процент увеличение - пенсионерските..

публикувано на 19.05.24 в 09:56