Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Иванова създава упражнения по йога за деца

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Писателката и певица Светла Иванова е създател на проекта "Тананикаща йога за деца", в който съчетава музика и йога.

Заедно с близките си тя спазва ограниченията за социална дистанция и намира различни занимания в дома си. Изпълнява упражнения по йога вкъщи. 

„За да избегнем този по-застоял начин на живот йогата е много подходяща, защото за тази практика не се изисква никакво специално оборудване, дори постелка не трябва и в същото време се предлагат различни упражнения за раздвижване, за гъвкавост, мобилност, които ни засилват кръвообращението, изобщо ни изваждат от този домашен застой и скованост“, каза в предаването „Закуска на тревата“ Светла Иванова.

Песните на Светла Иванова се използват за обучение на децата в детски градини.

„Заедно родители, деца, учители могат да се забавляват. Въобще не е нужно да се казва на детето - ето сега ще учим упражнения или ще правим йога. Просто пускате песничката и си танцувате заедно“, допълни Светла Иванова.

Снимка: Личен архив

Светла Иванова издава нова книга за релаксация на деца. Книгата съдържа специални песни, упражнения по йога и оцветяване на рисунки, чийто автор е Мила Попнеделева - Генова.

Изработване на оригами включва, които също са добра почивка за ума и биха помогнали на децата да имат по-добра концентрация в последващите действия, когато тръгнат на училище“, подчерта Иванова.

Снимка: Личен архив

Предпазването от зараза с коронавируса може да стане с добра дисциплина, смята Светла Иванова.

„От краткия ми опит на борба с коронавируса става ясно, че дисциплината е един от стожерите, с които ще го преборим. Затова си мисля, че докато сме вкъщи, можем да намерим толкова приятни неща, които да правим заедно. За хората, които имат тераси, могат да излизат по няколко часа там, да превърнат това като една игра дори и да спазват някакъв семеен график, който те си изградят стриктно, за да може хората  да не се отпускат“.

Светла Иванова използва тибетски купи като музикален инструмент. „Има много такива инструменти както купите, с които по-лесно хората достигат дори медитация, медитативно състояние“, разказа тя.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38