Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организаторите на събития ще работят по нови правила

Снимка: БГНЕС

Събитийната индустрия е сред най-засегнатите от ситуацията с коронавируса. Около 3 хиляди са заетите в сектора у нас. След обявяване на извънредното положение голяма част от хотелите затвориха, а заетостта на хотелите общо за страната спадна до 10 на сто. Събитийните прояви бяха отменени, като част от тях бяха отложени за след юли, за есенните месеци или дори за следващата година. С писмо до Министерския съвет, Българското конгресно бюро предлага препоръки и насоки за отваряне на сектор събитийна индустрия и провежданe на организирани събития.

Събитийният туризъм се занимава с организирането на конгреси, конференции, семинари, презентации, обучения, търговски и продуктови бизнес изложения. Тази индустрия, която подпомага създаването на бизнес контакти и партньорства, всъщност може да доведе до раздвижване на икономиката. Затова е важно дейността на всички по веригата - организаторите на събития, хотелите, местата на провеждане на събитията, да бъде възстановена бързо, но и това да бъде безопасно за всички участници в новата ситуация.

"В момента всички колеги от индустрията са в готовност да стартират, но затова е важно да бъдат приети тези мерки, за да могат събитията да се плануват в месец юни, да видим какви възможности има за случването на тези събития в месец юни, но най-вече да можем правилно да поставим събитията през месеците септември, октомври, ноември", каза пред "Хоризонт" Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българско конгресно бюро.

Основно изискване е всички присъстващи лица да разполагат с лични предпазни средства. Необходимо е да се обособят зони за пребиваване на гости, зони за движение, зони със специално предназначение. "Всяка една зона ще бъде ясно обозначена. Входовете и изходите ще бъдат отделно и надлежно отбелязани“, допълни  Жилкова.

След обявяване на извънредното положение много хотели у нас затвориха с цел предпазване на гостите, някои освободиха персонала си. Други останаха да работят само с дългосрочно настанени гости. Конгресните събития обичайно се провеждат в големите градове.

"Правим доста проучвания. Изградили сме си една маркетинг стратегия, един документ, който включва всички наши цели, които искаме да постигнем, няколко сценария, след като хотелът отвори. Фокусирали сме се върху конкурентните предимства, които смятаме за важни в тази конкретна криза. Това неминуемо е нивото на хигиена, чистота, сигурността и спокойствието на гостите", подчерта Мартина Божанска, маркетинг директор.

Новата ситуация ще наложи нови стандарти при почистването в хотелите.

"Много хотели по света вече въвеждат процедури от типа, когато една стая се ползва от гост, след това минимум 24 часа остава празна, след което влиза камериерка за основно почистване, екипирана, така че да бъде предпазена, след което се дезинфекцира, след което се оставя още 24 до 48 часа празна. И така около 3-4 дни една стая не може да се ползва и продава", посочи Божанска. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11