Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна реагира остро на декларацията на НС за Болградския район

| обновено на 21.05.20 в 18:34
Църква в Бесарабия
Снимка: Мира Стефанова

Украинското външно министерство изрази протест във връзка с приетата вчера от българския парламент декларация за административно-териториалната реформа в Украйна и защитата на правата и целостта на българската общност. 

"Въпросите на административно-териториалното устройство на Украйна са от изключителната компетентност на органите на държавната власт в Украйна. За нас са съвършено неприемливи опитите за намеса на чужда държава във вътрешните дела на Украйна", се казва в изявлението на министерството на външните работи в Киев. 

Вчера българският парламент прие декларация, с която протестира срещу плановете на украинския кабинет за административна реформа, която ще раздели Болградския район на Одеска област на пет общини. По неофициални данни в района живеят между 250 и 300 000 етнически българи.

В предаването "Нещо повече" Антон Киссе, депутат в Украинската Рада и представител на българската диаспора в Украйна, коментира, че постоянно има напрежение:

"Безусловно негласната столица е Болград. И не само за българите в Украйна, но и за българите в Молдова. Нямаше разяснителна работа, подход, затова естествено се създаваше напрежение". 

Антон Киссе

Киссе посочи, че въпросът за административно-териториалната реформа е втори етап, а първи е:

"Доброволно обединение на селата и градчетата, което трябваше да завърши в сряда, но се отложи за другата сряда, когато окончателно Министерският съвет ще има правото да приема решения за обединение на селата и без тяхното съгласие. Вторият етап ще е вече районното деление, при което броят на районите ще бъде намален".

Пред БНР Петър Добрев, кмет на село Бабата в Бесарабия, което е в Арцизки район, а след реформата се очаква да бъде част от Измаилски район, където също живеят българи, заяви, че тази реформа е започнала още през 2015-а и до 2019-а година е вървяла "от само себе си - хората искаха и се обединяваха". Той уточни, че през есента на 2020-а година тя трябва да завърши.

Петър Добрев - кмет на село Бабата. Снимка: Александър Барон

Според него не може да се твърди категорично, че териториалната реформа застрашава българската общност в Украйна, защото има много фактори:

"Много общини, които планират да се формират, са основно от българско етническо малцинство, там, където живеят българите. С центрове в български населени места. Основно това са 80% от българските села да бъдат с български административни центрове. Затова не виждам голям проблем в това".

Добрев коментира и острата реакция на Украинското външно министерство срещу декларацията на парламента на България:

"Това може да се каже, че опит за намеса във вътрешните работи на Украйна. По принцип съм на същото мнение до някаква степен. В Болградски район са само 30% от населените места, които са в Бесарабия. Цялата картина е, че има толкова места и не могат да бъдат една община".

Един от изходите е в избирателните окръзи да има квоти за българи в държавното управление:

"Това ще представлява добре нашата националност в парламента на Украйна, в областния съвет и в други структури. Ако говорим за някоя друга административна единица, това трябваше да се прави много по-рано. До една-две седмици вече трябва да бъде приет планът и утвърден от кабинета на министрите, това ще е крайната точка, от която ще бъде ясно коя община къде и как ще бъде".

Интервюта на Диана Янкулова с Антон Киссе и на Мира Стефанова с Петър Добрев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес, показва, че гърците са най-неудовлетворени от свободното си време в сравнение..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работа заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени комисии в цялата страна.  Галя Кондева: Няма затруднения в работата със заявленията за ТЕЛК По..

публикувано на 29.06.24 в 19:42