Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев: България няма идея какво ще прави с парите от ЕК

Румен Гечев
Снимка: БГНЕС

"Правителството няма разработена стратегия в краткосрочен и средносрочен план какво прави България". Това каза пред БНР депутатът от "БСП за България" Румен Гечев. Според него дори и да получи средства от Европейската комисия, България няма идея какво ще прави, тъй като "се работи от днес за утре".

Депутатът обвини управляващите, че проектите с европейски средства се печелят от близки до властта компании, заради което има борба в олигархичните структури:

"Европейските програми бяха истински златен дъжд за премиера и министрите. Колкото и свенлива да е прокуратурата, непрекъснато от разни министерства всеки ден излизат, меко казано, смущаващи неща за начина, по който се разпределят европейските и нашите бюджетни пари". 

Във връзка с акцията на прокуратурата и арестите на бизнесмени, Гечев коментира, че става дума за преразпределение на активите, които са изграждани законно или незаконно, което трябва да реши съдът, но според него в това е участвала и "управляващата върхушка".

"Има някаква външна намеса. Има някакви външни фактори, които са дали един лист хартия с имената и са казали: "Ако искате да останете на власт, тези хора трябва да бъдат разчистени от терена". Това за мен е съвсем ясно", заяви той, без да не посочи кого точно визира, но добави:

"Когато външен за България фактор иска нещо да промени в страната, той трябва да разчита на някакви вътрешни сили, на някакво пренареждане на картите. Затова си има вътрешни изпълнители на всяка поръчка, няма как да бъде реализирано изцяло отвън".  

Снимката с написани на ръка имена и суми срещу тях, разпространена от Специализираната прокуратура, Румен Гечев определи като "нещо, което служи за развеселяване, а не документ, който да се ползва в юридически процеси".

"Управлението установи, че 700 млн. лв. не са влезли в бюджета от хазарта. Тук трябваше да има шумно щракане на белезници на най-високо ниво", коментира депутатът от БСП и призова главният прокурор да види какво се е случвало и да се направи пълно разследване, като "ежедневно да се докладва на българското общество как така самозабравили се политици са похарчили едни 700 млн. лв., които сега са нужни в тази криза".

"Главна прокуратура да ни покаже резултати! Да се вземат в ръце, защото искаме докрай разследвания с резултати. Ясно е, че ги няма 700 млн. лева. Няма никакво съмнение, че за да си затвори очите държавата - с нейните министри и премиера, те няма как, предполага се, да не са крали заедно с крадеца. А мястото на крадците е определено в Конституцията и законите", заяви Гечев.

Според него, за да не се краде в държавата е необходимо да влезе в задълженията си съдебната система и да има смяна на управляващата структура, както решат избирателите на изборите.

В предаването "Неделя 150" проф. Гечев коментира създаването на "Държавна петролна компания":

"Идеята на пръв поглед изглежда добре, но има много въпросителни и рискове".

По думите му, ако броят на държавните бензиностанции е малък, те няма да могат да влияят на цените на пазара:

"Ако са 3% или 5% от пазара, по никакъв начин няма да могат да влияят. Трябва да предлагат 25% от горивата на пазара, което предполага няколкостотин, многостотин бензиностанции в България. Нямаме никакви икономически разчети колко ще се предлага, в кои региони, как ще влияе на цената, как ще повлияе на конкуренцията. Затова е ясно, че става дума за ПР ход в криза, в която се намира правителството".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Румен Гечев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан

Израелските удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан доведоха до нови цивилни жертви и бежански вълни

Израелските удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан доведоха до нови цивилни жертви и бежански вълни, докато Бенямин Нетаняху твърди, че страната му ще обсъжда американското предложение за примирие. Нетаняху обяви, че израелски екип е обсъдил със Съединените щати, които са основен доставчик на оръжие за страната му, предложението им за..

публикувано на 27.09.24 в 15:15

Има риск България да загуби най-малко 2 млрд. лв. европейско финансиране по ПВУ

Има риск България да загуби най-малко 2 милиарда лева европейско финансиране заради това, че снощи Народното събрание не прие промените в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него, както и актуализираната пътната карта за климатична неутралност. Това предупреди служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на..

публикувано на 27.09.24 в 15:08
Атанас Илков

Двама са задържани при спецоперация срещу купуването на гласове

Полицейска операция срещу купуването на гласове ще тече през цялата предизборна кампания

публикувано на 27.09.24 в 14:25

Руските сили твърдят, че са завладели село Мариновка в Донецка област

Руските сили са завладели още едно населено място в украинската Донецка област. Отбранителното министерство в Москва съобщи, че това е село Мариновка, пише Ройтерс.  Твърденията на двете воюващи страни за подобни развития на фронтовите линии рядко се потвърждават бързо от независими международни източници, но през последните седмици руските..

публикувано на 27.09.24 в 14:10

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им.  От..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна..

публикувано на 27.09.24 в 13:56
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: С превенция може да се спре превръщането на едно явление в проблем

С превенция може да се предотврати разрастването на едно явление, законовите норми и рестрикции са борба с вече съществуващ проблем . Това каза пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите", която коментира в предаването "Хоризонт за вас"  приетите от парламента промени в Закона за здравето, с които се забранява..

публикувано на 27.09.24 в 13:54