Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато държава влиза в една частна банка

Коментари на Христо Михайловски и доц. Виктор Йоцов пред БНР

3
Снимка: Явор Римски

"Когато държава влиза в една частна банка, това не е добре", категорично заяви пред БНР доц. Виктор Йоцов, преподавател в УНСС, но добави, че в случая оценката е по-мека, защото това е с определена цел - да не се попречи на България за влизането ѝ във валутния механизъм. Според него има толкова много неясноти, че трудно може да се каже нещо конкретно за сделката, при която държавата изкупи дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II. Според него от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия са ни казали, че сме готови за влизане, но не съвсем.

Според Христо Михайловски - изпълнителен директор на „БАКР – агенция за кредитен рейтинг“ АД, стойността на акциите може да бъде повишена при намесата на държавата:

"Имаме исторически опит, че когато държавата влезе в една банка, спокойно активите ѝ могат да бъдат увеличени, а оттам и нейната стойност. ПИБ има около 10 млрд. лв. активи, които могат да увеличени с помощта на държавата на 12-13 милиарда. Другото е, че държавата е убедена, че трябва да влезем в ERM II, а това е от едно много голямо позитивно стратегическо значение за целия банков сектор, което също ще увеличи акциите на банката. ЕЦБ ще извършва надзор над най-големите банки в България, включително и над ПИБ, а оттам недоверието на инвеститорите в тази банка би трябвало да намалее". 

В предаването "Нещо повече" Михайловски коментира, че условието за капитализиране на ПИБ е трябвало да бъде изпълнено:

"Нейните акции бяха обявени на борсата, но не се появи частен инвеститор. Цената беше около 2,5 лева на акция, а емисионната стойност - 5 лева. Тя е два пъти по-висока, т.е. има причини, поради които частен инвеститор да не се появи", обясни той и уточни, че търсените средства са 196 млн. лева, което дава права около 26%, което е миноритарно участие и влиянието върху управлението на банката ще бъде нищожно:

"При това положение всеки един частен инвеститор би погледнал и за ликвидността на своите акции, въпреки че това би трябвало да бъде една дългосрочна инвестиция, но той ще загуби, ако се появи на борсата".

По думите му необслужваните кредити на банката за 2019-а година са малко над 23%, докато в банковата система те са 9%. Има възможност да има в частните инвеститори едно недоверие към тази банка".

Михайловски коментира твърдението на депутата от БСП Румен Гечев, че Държавата е придобила дял в Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие, като уточни, че в предмета на дейността на ББР няма такава дейност като закупуване на акции или участие в собствеността на друга финансова институция. "Не съм сигурен дали ББР може да участва", заяви той.

Доц. Виктор Йоцов коментира, че на този етап не се знае под каква форма ще участва държавата в ПИБ:

"Ако минава през бюджета, би трябвало да е санкционирано и от Народното събрание, тъй като това е разход, който никъде не фигурира. Ако бъде през ББР, в техния мандат няма такива права".

Според него много важен е въпросът как държавното участие да не се смята за държавна помощ.

Интервюто на Людмила Железова и Марта Младенова с Христо Михайловски и доц. Виктор Йоцов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Държавата купува дял от ПИБ заради чакалнята за еврозоната

Държавата изкупува дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II, потвърдиха пред „Хоризонт“ от Министерството на икономиката. Оттам уточниха, че единственият мотив за държавната..

обновено на 10.06.20 в 19:56
Румен Гечев

Румен Гечев: Държавата е придобила дял в ПИБ чрез ББР

Държавата е придобила дял в Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие, обяви депутатът от левицата Румен Гечев. По думите му решението за изкупуването на дял от търговската банка е свързано със зависимостите на правителството и няма..

публикувано на 11.06.20 в 16:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата..

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева...

публикувано на 16.06.24 в 17:41

Празник на черешата в Кюстендил от 28 до 30 юни

От Общината в Кюстендил обявиха програмата на утвърдилия се вече Празник на черешата в града, който е насрочен за дните от 28 до 30 юни. Очакват се хиляди посетители от цялата страна и от чужбина.  Същевременно хотелиери в града и района..

публикувано на 16.06.24 в 17:17
Йоргос Герапетритис

Гърция отново предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор

Гърция отправи поредно предупреждение към Севрна Македония да спазва ангажиментите си по договра от Преспа. Стриктното спазване на международните споразумения е фундаментален принцип на международното право и очевидно задължение за участието в международни..

публикувано на 16.06.24 в 17:09
Президентите на Швейцария Виола Амхерд (вляво) и на Украйна Володомир Зеленски

Конференцията в Швейцария подкрепи териториалната цялост на Украйна

Териториалната цялост на Украйна трябва да бъде част от бъдещо мирно споразумение - пише в заключителната декларация на международната конференция на високо върха, която се провежда в Швейцария. За трайно уреждане на конфликта ще бъде нужен диалог между..

публикувано на 16.06.24 в 16:38
На пристанище Митилини, остров Лесбос, Гърция, архив, април 2024 г.

Поскъпването на фериботните билети в Гърция отказва туристи от летуване на островите

Поскъпването на фериботните билети пренасочва туристите към континенталната част на Гърция. Цените в хотелите на Халкидики достигнаха тези на островите. Гръцките туроператори съветват клиентите да сравняват цените на предлаганите хотелски услуги и да..

публикувано на 16.06.24 в 16:25

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил..

публикувано на 16.06.24 в 15:44