Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В България вече работи ферма за щурци

Щурците са богати на протеини и съдържат повече Omega 3 от сьомгата

Снимка: Архив на фермата за щурци

В България вече работи ферма за отглеждане на щурци. Тя е регистрирана в Агенцията по храните. Създаването й е по-скоро провокация и излизане от зоната на комфорт, обясни в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ собственикът на фермата Стоян Вълев.

„Аз съм инженер по електроника и автоматика. Отглеждам около 350-500 хиляди щурци. Според Световната организация по прехрана населението на земята към 2050 година ще достигне около девет милиарда души. И тогава рязко начинът на прехрана ще стане много актуален. В килиограм телешко има около 190 грама протеини, в килограм свинско - 150 грама, а в един килограм суха маса от щурци има около 200 грама протеини. 40 на сто от едно живо теле е за ядене, при прасето е 55 на сто е за ядене, а от щурците около 80 на сто е за ядене“, заяви Вълев.

В много точки по света все по-често гледат на щурците и скакалците например като на достъпна възможност за набавяне на висококачествен протеин. Има специални ферми, в които тези насекоми се отглеждат. 

Една от най-успешните ферми за скакалци в САЩ се намира в Меката на каубоите - Монтана, там, където традицията по принцип повелява да имаш ранчо и стадо крави. Около два милиарда души по света се хранят с насекоми, уточни фермерът. 

„Щурците като храна се посрещат добре от клиентите от северните страни. Проблем е, че Европейската комисия все още не е разрешила този тип насекоми като храна. Но Белгия е подала заявление за одобрение на тоя тип храна, чака се да се произнесе Европейската агенция по безопасност на храните. Ние гарантираме, че щурците са много добра храна, защото освен протеини, имат високо съдържание на желязо, повече отколкото в спанака и Omega 3 повече, отколкото в сьомгата.“

Още подробности слушайте в репортажа на Веселина Миланова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20
Премиера на книгата

"Приключенията на една блондинка" - среща с автограф и чаша вино на 12 ноември

На 12 ноември от 17,30 часа на среща с автограф и чаша вино в Коктейл бар "Опус" на ул. "Иван Вазов" 8 Мариана Кирова кани приятели и почитатели на премиерата на новата си книга "Приключенията на една блондинка". В книгата са включени разкази и новели, както и едноименния роман, който е обект на второ издание . Излезе от печат новата книга..

публикувано на 10.11.25 в 08:00

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51