Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ може да пусне възпоменателна монета за 100-годишнината на Стоянка Мутафова

БНБ може да пусне възпоменателна монета за 100-годишнината от рождението на голямата българска актриса Стоянка Мутафова през 2022 година. Това става ясно от предварителната програма за възпоменателни монети и банкноти на БНБ. Управителният съвет на банката одобри окончателната програма за догодина и предварителната за 2022 и 2023 година.

Догодина ще бъдат отсичани единствено сребърни възпоменателни монети. В серията за български традиции е избрано нестинарството, а българският владетел, който ще бъде почетен със сребърна възпоменателна монета през 2021 година, е хан Омуртаг.

Предварителната нагласа за 2022 година – освен медна монета, посветена на Стоянка Мутафова, БНБ планира и два златни български лева. Това е и единствената монета от чисто злато до края на периода. През 2023 година може да видим сребърна монета с частична позлата, посветена на цар Михаил III Шишман и сребърна монета за 125-годишнината освещаването на Желязната църква в Цариград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Румяна Дечева

Румяна Дечева: В световен мащаб България има най-много избори на месец в годината

В световен мащаб България има най-много избори на месец в годината. Това каза пред БНР изборният експерт проф. Румяна Дечева. Тя призова на 9-и юни да се гласува масово, защото " негласуването ни оставя не само непредставени, но оставя и една много голяма група българи извън органите на властта ": "От изследвания знаем, че три основни групи са..

публикувано на 06.06.24 в 13:36

110 високопроходими автомобила получи Гранична полиция

110 високопроходими автомобила получи днес Гранична полиция. Това е първата част от общо 360 бройки, предназначени за дирекцията. От септември ще започне поетапна доставка и на останалите, като до края на годината МВР ще получи още 200 автомобила тип пикап. Директорът на Гранична полиция, главен комисар Антон Златанов: "Получаваме..

публикувано на 06.06.24 в 13:17

95% от бъдещите първокласници в Пловдив са приети по първо желание

Близо 95% от бъдещите първокласници в Пловдив, участвали в първото класиране за прием за новата учебна 2024 - 2025 година, са приети по първо желание. Одобрени са 3070 деца. Некласирани са 152.  В класирането взеха участие 3222 деца, като родителите имаха възможност да изберат до пет желания от 46-те училища в града. Над 65% от класираните..

публикувано на 06.06.24 в 13:17
Даниел Киряков

ПР експерт: Вяла кампания, липсващи послания за европейския вот и отсъстващ лидерски дебат

Предизборната кампания е вяла, с липсващи послания за европейския вот и отсъстващ лидерски дебат . Такава оценка направи пред БНР Даниел Киряков, ПР експерт. "Тя е късно започнала и изпълнена с няколко опита за компромат, с разкалване на терена – което мнозина експерти тълкуват като възможност да се засили апатията от страна на колебаещите се..

публикувано на 06.06.24 в 13:02

Министър Малинов: Първите стъпки в промяната на клаузите в договора "Булгаргаз" - "Боташ" вече са факт

Служебният енергиен министър Владимир Малинов коментира, че първите стъпки в промяната на клаузите по договора между "Булгаргаз" и турската държавна газова компания "Боташ" вече са факт. Той обясни, че част от доставките на синьо гориво за българския пазар през юни са осигурени от "Боташ" със значителни отстъпки от цената, а спестените средства..

публикувано на 06.06.24 в 12:53

Въздушната линейка с втора мисия – ще транспортира пострадала жена от Сандански до София

Въздушната линейка ще транспортира пострадала жена от Сандански в София.  Тя е с опасност а живота след инцидент при паркиране вчера, съобщи БНТ. Близките на пострадалата са поискали въздушна линейка да я транспортира в столично лечебно заведение. Жената ще бъде настанена в "Пирогов". Първа мисия на хеликоптера за спешна медицинска..

публикувано на 06.06.24 в 12:37
В присъствието на премиера Димитър Главчев (вляво) и министъра на енергетиката Владимир Малинов (вдясно) се подписват два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, 6 юни 2024 г.

С подписването на два договора започна реализацията на Вертикалния газов коридор

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор, който трябва да осигури диверсификация и енергийна сигурност на доставките на природен газ.  Държавният газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ подписа двете най-важни обществени поръчки с изпълнителите  - консорциуми между български и американски компании. В МС се подписват договори за..

публикувано на 06.06.24 в 12:16