Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сладко-горчивият вкус на протеста

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако последните протести у нас все още са на твърде крехка възраст, то антиправителственото недоволство в Хонконг пише своята дълга история. И ако тук демонстрациите са по-скоро мирни, то полицията на изток от нас използваше почти ежедневно сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Според някои учени точно този газ е вид биологично оръжие, но истината е, че полицията в цял свят го използва понякога, когато напрежението на протести ескалира. Различни данни могат да бъдат намерени за това колко хора са опитали вкуса на сълзотворния газ, протестирайки, но е факт, че дори да не са участвали в демонстрация, е напълно възможно да са усетили задушаване, раздразнение на очите и гърлото.

Неслучайно Хонконг е сред световните финансови центрове - там всичко се превръща в бизнес... Сълзотворният газ също, защото стана част от сладкарството. В местна сладоледаджийница създадоха сладолед с вкус на сълзотворен газ. Авторът предпочита да остане анонимен. Дава интервюта рядко, носейки маска, която би го предпазила именно от такъв газ, както и шапка, така че да остане неразпознаваем. В този вид разказва, че за протестния сладолед са изпекли и смлели цели зърна пипер. И още:

Смесихме ги с останалите съставки за истинско италианско джелато. Вкусът е много остър и лютив, каквото е и усещането, когато си обгазен със сълзотворен газ. Трудно е да си поемеш въздух. С новия сладолед искаме да запазим онова усещане на раздразнение в гърлото, което никой от нас не трябва да забравя.”

В репортаж на „Инсайдър” пък Анита Уон е една от първите клиентки на сладкарницата, опитали сладоледа. Анита също е впечатлена:

„Има вкус на сълзотворен газ. Първоначално е трудно да си поемеш въздух, след това идва много острият вкус. Направо боде в гърлото. Раздразнението остава. Изпитвам остра нужда да пия вода. Много вода.”

След като протестът може да се измерва и в калории, ето и...

Няколко шантави хранителни протеста по света

Първият от тях е наистина калоричен. Преди няколко години в Южна Корея правят огромен сал във формата на чипс, защото имат много сериозна причина за недоволство - има твърде много въздух...

През 2014 година в Полша протестират с ябълки. Недоволни от руска забрана за внос на полски ябълки, която нанася сериозни икономически щети на полските производители на плодове и зеленчуци. Демонстрацията е под надслов „Яж ябълка, притесни Путин” и става част от варшавския живот за няколко дни.

Ден, два или три, полските баби със сигурност са имали материал за много сладко, с което да правят палачинки за внуците. 

И като говорим за лапачинки, пардон... палачинки...

В САЩ превръщат приготвянето им в протестна демонстрация. Март 2016 година: отвъд океана са недоволни от изграждането на тръбопровод и компресорна станция. Една от множеството акции е масово правене на палачинки, а бурканите с пълнежа за палачинките носят имената на различни сенатори. Протестът завършва не сладко, а солено – с доста арести.

Да те хвърлят в джаза...? Не, в млякото.

Обратно на Балканите при гърците, където знаят да хвърлят не само чинии. Понякога мятат и кисело мляко по политиците си. Практиката не е честа и е характерна за първата половина на миналия век. Само че влиза в политическия речник. През 2013 година регионалният заместник-министър Сократис Ксинидис казва: „Настъпи времето, в което всички трябва да платим своята цена. Аз съм готов да бъда хвърлен в киселото мляко.

А какъв е вкусът на българския протест и може ли да се прави паралел с хонконгския?

„Аналогично с Хонконг бих казал, че и тук вкусът на протеста е горчив, защото вече две седмици сме на улицата, по площадите, а резултат няма никакъв”, споделя един от недоволните в София. Газирано може би, защото хората са много газирани, а и малко излиза през носа”, допълват двама младежи. И още – от паприкаш и шкембе чорба през люта чушка до брауни, пълно с топъл шоколад – вкусовата палитра е широка. Част от хората са се разлютили, други се чувстват така, сякаш са пили само по една студена вода. Тя обаче освежава и дава сили за още протести. „Вкусът на протеста е мотивация за по-добро бъдеще, сладко е, разбира се, кисело е за този, който си остава вкъщи...”, не се предава друг от протестиращите.

Искате да опитате световното и родното недоволство? Първо чуйте звуковия файл. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС, pixabay.com, БГНЕС 

По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Омагьосаната гора оживя в детското отделение на Кюстендил

Камелия Пешева, студентка по анимационно кино в Нов български университет, и нейната сестра Бояна Василева, учител по графичен дизайн, създадоха стенописа „Омагьосаната гора“ в родния си град Кюстендил. Проектът е част от европейския конкурс „Лечебна природа – анимация за щадяща и грижовна детска болнична среда“, в който Камелия бе финалист...

публикувано на 19.10.25 в 06:24

Детски фигури за безопасност по софийските улици

В София бяха поставени 10 детски фигури в реален размер на пет опасни пешеходни пътеки. Тази инициатива, озаглавена „София – град за децата“, бе реализирана от младежката организация „Сдружение РЕД“. Целта беше да се привлече вниманието на обществото и институциите към проблемите на пътната безопасност и да се подчертае необходимостта от..

публикувано на 19.10.25 в 06:15

Португалия привлича все повече български туристи

Все повече българи избират Португалия за своята следваща дестинация. Туристическите агенции у нас отчитат засилен интерес през последните години – тенденция, която се наблюдава и в световен мащаб. Какво прави тази атлантическа страна толкова привлекателна? Земята на корка, фадото, великите мореплаватели и богатата история привлича не само с красиви..

публикувано на 19.10.25 в 05:55
Виолин Калчев и Огнян Добриков

Българите са били най-добрите майстори на пушки кремъклийки в Османската империя

Знаете ли, че в Османската империя най-добрите майстори на пушки кремъклийки били българите. Това не е измислица, за да се тупаме в гърдите и да се самонавиваме колко сме добри и велики. Показват го документите в изследователския труд на двама, както те сами себе си определят - любители историци. Двамата са от Варна - Виолин Калчев и..

публикувано на 18.10.25 в 06:00
На голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ се провежда концерт на японски барабани тайко. София, 8 октомври 2025 г.

Откъде идва интересът в България към далечна Япония?

Отбелязват се 35 години от създаването на специалност Японистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тържествата ще са на 17 октомври, а лекция на проф. Цветана Кръстева - преводач, преподавател и основател на специалността Японска филология, ще има на 16 октомври. "Студентите бяха малко, но елитни. Всички се развиха много..

публикувано на 14.10.25 в 11:12

Дом за възрастни в Монтана приветства първа столетничка

Първата столетничка си има дома за възрастни хора в монтанското село Владимирово. Райна Мадова стана на 100 години и бе почетена за рождения си ден с торта, свещички и баница. От 10 години баба Райна Мадова е част от дома за възрастни хора в село Владимирово. Тя е от Бойчиновци, работила е в цеха за макарони, разказа Румяна Милетиева, която е..

публикувано на 13.10.25 в 22:25

Излиза новият исторически роман "Деултум посреща Свирепия"

Утре е премиерата на новия исторически роман "Деултум посреща Свирепия". Събитието е от 18.30 часа в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  В момента предишният роман от поредицата - "Мистерии в Хераклея Синтика" , се превежда на 4 езика - френски, немски, английски и гръцки език.   В Деултум има амфитеатър, още не е открит и..

публикувано на 13.10.25 в 12:48