Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агресия срещу журналисти преди Националната конференция на ГЕРБ

| обновено на 05.08.20 в 15:05
Младият мъж с маска, шапка и тъмна фланелка първо беше сред хората, провокирали сблъсъци с антиправителствени протестиращи, а след това няколко пъти отне със сила телефона на журналиста от „Свободна Европа“ Полина Паунова и го изхвърли.

Напрежение възникна в района на „София Тех Парк“, след като антиправителствени демонстранти се опитаха да попречат на актива на ГЕРБ първо да стигне до мястото на конференцията, а след това - да го напусне.

Преди излизането на делегатите обаче се стигна до напрежение, както и до провокация, разказа пред БНР журналистът Полина Паунова, която отразяваше и конференцията и действията на протестиращите.

Тя заяви, че е била подложена на агресивно отношение. 

Физически сблъсъци е имало между мъже с маски и протестиращи срещу правителството. Част от младежите, нападнали демонстрантите, проявили физическа агресия и срещу журналисти.


„Момчетата, които направиха провокацията, след която се стигна до сблъсъци с протестиращите, отказаха да кажат кои са. Взеха ми отново телефона и го изхвърлиха“, разказа Паунова.

Заедно с Генка Шикерова двете направили повторен опит да заснемат агресивните мъже, един от тях отново нападнал Паунова, отнел ѝ телефона и го изхвърлил встрани.

„От охраната на ГЕРБ, който също ни блъскаше, започна да ни иска журналистически карти. От ГЕРБ не реагираха на това. А провокаторите бяха с вид на футболни фенове, но не се виждаха лицата им, защото бяха с маски. Аз имам техни камери, моите и двата телефона бяха изхвърлени, а когато са повече журналисти, когато бяхме и с Миролюба, и с колегата Генка Шекерова, а трите устройства - включени на запис, те избягаха просто. Това се случи на два пъти“.

Междувременно от ГЕРБ изпратиха до медиите позиция, в която категорично се разграничават от провокациите по време на Националната конференция. В позицията се посочва, че сблъсъците по време на форума са предизвикани от група платени провокатори, които са пробили охраната на форума и са влезли в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани.

„Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност“, пише още в позицията на ГЕРБ.

Разказа на Поли Паунова пред БНР можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горски служители спасиха сърна в Невестинско

Служители на Горското стопанство в Невестино са спасили сърна, намерена в безпомощно състояние в крайпътна канавка между селата Ваксево и Тишаново, съобщиха от Югозападното държавно предприятие.  След преглед във ветеринарна лечебница и дадени медикаменти животното е настанено в помещение в стопанството за наблюдение до пълното му възстановяване...

публикувано на 03.07.24 в 11:13

Димитър Главчев: Всички министри си свършиха работата

Служебният премиер Димитър Главчев отчете работата на кабинета и със заявката, че не обича да хвали себе си и екипа си, каза, че всички министри са си свършили работата по ресорите. Главчев акцентира, че за първи път няма възражения към провеждането на изборите, както и че страната е смятана за надежден партньор в НАТО и Европейския съюз...

публикувано на 03.07.24 в 11:06
Парламентарният лидер на

Две българки привличат гласове на крайната десница във Франция

Две българки са част от листите на крайнодясната партия "Национален сбор" за парламентарните избори във Франция, предаде БГНЕС. Славка Михайлова и Иванка Димитрова са се класирали за втория тур, който ще се проведе на 7 юли. Михайлова получи 23,06 % в 1 окръг на департамента Ло и ще се изправи срещу кандидатите на левицата и управляващата партия в..

публикувано на 03.07.24 в 11:01

След бурята: Пловдивските пожарникари са се отзовали на 32 сигнала

На 32 сигнала, предимно за паднали дървета и клони са се отзовали пловдивските пожарникари след снощната буря.  При единия от случаите голямо дърво е паднало върху автомобил. Шофьорът не е пострадал , но щетите  по колата са големи. Аварийните екипи са отстранявали паднали дървета на Асеновградско шосе и на Околовръстния път в района на..

публикувано на 03.07.24 в 10:57

Полицията задържа наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:38
Лена Бориславова

Според Лена Бориславова Борисов се надява да няма кабинет "Желязков"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се надява проектокабинетът с премиер Росен Желязков да не получи подкрепа, каза днес Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България": Според нея кабинетът "Желязков" е 50% е кабинет, в който министрите бяха свалени с протести преди няколко години, другите 50% са на Делян Пеевски: "Никой не..

публикувано на 03.07.24 в 10:27

Гърците благодарят за "братската българска помощ" при гасенето на пожарите

Гърците благодарят на българските пожарникари за помощта при гасенето на горските пожари. Захлаждането днес облекчи обстановката, но силният вятър може да създаде проблеми. На остров Тасос, където почиват много български туристи, гръм запали гора. Засега не се налага евакуация. Останалите пожари към момента са частично или напълно овладяни...

публикувано на 03.07.24 в 10:23