Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николета Даскалова: Има основания за гражданско недоволство заради медийната свобода

България е с високо ниво на риск заради липсата на медиен плурализъм и неясния медиен пазар

| обновено на 07.08.20 в 10:21
Николета Даскалова
Снимка: БГНЕС

„Има основание за протести и за гражданско недоволство и по отношение на медийната свобода“, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Николета Даскалова от Фондация Медийна демокрация.
Наскоро излезе независимото проучване на Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода на Европейския университет за състоянието на медийния плурализъм. Докладът беше разпространен от Европейската комисия. Даскалова е една от тримата автори на българската част.

Има рискове пред медийния плурализъм у нас, състоянието на медиите у нас има яркочервен цвят – символ на опасност. Докладът на Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода включва всички страни от ЕС, включително Турция и Албания и данните са за периода от 2018 до 2019 година. Това е третото поредно изследване", уточни Даскалова.

Тя обясни, че България е сред страните, които бележат най-високи нива на риск според доклада. Става дума за трите нива - пазарен плурализъм, политическа независимост и социално включване.Само за областта основна защита рискът е среден.

Тоест България е в проблемните зони на ЕС. При политическата независимост, където рискът е висок, България е редом с други пет европейски страни. България е в топ 6 по този негативен критерий в съюза по отношение на политическата независимост и в топ 3 по отношение на плурализма като социалното включване – тоест развитие на местни и регионални медии и достъпът до медии на различни малцинства и уязвими групи“, поясни Николета Даскалова.

Даскалова уточни, че у нас липсват данни какво всъщност се случва на медийния пазар кой какво точно притежава, какви дялове, кой какво печели и кой какво влияние има. Това е отчетено като риск в доклада. От години у нас има проблеми като недостатъчно развита конкуренция и с високата концентрация на медийния пазар, посочи още Николета Даскалова.

Проблематично изглежда и редакционната независимост от собственици и рекламодатели и тук също са отчетени високи нива на риск. Жизнеността на медийния пазар също не е особено висока. И това на фона на зачестили заплахи срещу журналисти при държава, която не подпомага една свободна журналистическа сфера, а по-скоро се явява като извор на заплахи“.

Случаят с агресията на лица, за които все още не е ясно кои са, към журналистка от "Свободна Европа" по време на партийната конференция на ГЕРБ, беше определен от Николета Даскалова като грубо и унизително действие към журналист.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Димитров

Красимир Димитров ще е сред бегачите на дълги разстояния в Спартатлон, Гърция

Не веднъж сме били свидетели на неограничените човешки възможности, поредното доказателство за това са бегачите на дълги разстояния .  И тук не говорим за класическия маратон с неговите 42 км, а за разстояния от над 200 км .  Такова състезание се организира в Гърция и се нарича Спартатлон . Не случайно, защото бегачите в това международно..

публикувано на 26.02.24 в 09:46

Телефонна апликация помага в случаи на стрес, неврози и тревожност

Живеем в непрекъснат стрес. Времето все не ни стига за задачите, които трябва да изпълним на работа и вкъщи всеки ден. Като прибавим и отговорност за взетите решения, сънят ни започва да се изплъзва. Война, тревога за по-близки или по-далечни, които са на фронта или сред похитените от хамасовците в първия ден на войната, както е в Израел,..

публикувано на 25.02.24 в 07:50
Детският хор на БНР на посещение при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна в президентската институция хористите от Детския хор на БНР

"Младите хора, които не само вярват в доброто, но и го създават, са бъдещето на нашата страна". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към хористите от Детския хор на Българското национално радио и техните ръководители, които посетиха президентската институция, разгледаха сградата и се запознаха с нейната история...

публикувано на 25.02.24 в 06:30

С тържествена церемония Медицински факултет- София изпрати младите лекари от Випуск 2023

На 20.02.2024 г. в зала 1 на НДК се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на Випуск 2023 на Медицински факултет- София. В присъствието на ръководството и академичния състав на Медицински университет-София, както и на много официални гости, близки и приятели на абсолвентите, 596 млади лека ри ( 239 българ и и 357..

публикувано на 25.02.24 в 05:16
Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство

Димитър Костадинов: Безделието е несъвместимо с природата на пчелите

Добиването на мед е познато от древността. Ползата за нашето здраве и силата да лекува са изследвани от много учени. Пчеларството от години е и всекидневие на Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство у нас. За Димитър Костадинов желанието да привлече млади хора към пчеларството е достойно за уважение...

публикувано на 24.02.24 в 09:10
Доц. Димитрина Едрева

Доц. Димитрина Едрева: Острият гноен отит се среща много често в детска възраст

Острият гноен отит е едно от усложненията, които могат да се появят в следствие на инфекция на горните дихателни пътища .  "При болка в ухото след настинка или вирус , трябва веднага да потърсим специалист, каза за "Закуска на тревата" доц. Димитрина Едрева, специалист по уши, нос и гърло в Университетска болница Лозенец.  По думите й..

публикувано на 24.02.24 в 07:50

40 години от обявяването на Дяволския мост за паметник на културата

Утре се навършват 40 години от обявяването на Дяволския мост ( Шейтан кюпрю) до Ардино за паметник на културата . Това става през 1984 г. Мостът е построен в началото на XVI век по заповед и желание на султан Селим I, като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Предположенията са, че мост на това..

публикувано на 23.02.24 в 10:55