Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В новата сграда на парламента (бившия Партиен дом) репортерите нямат пряк контакт с народните представители

Комуникацията е през ПР-ите на партиите

manicure_mikrophone


В първия ден от откриването на есенната сесия на Народното събрание  за първи път в новоремонтираната сграда на бившия "Партиен дом" на фона на протестите, с искания за оставката на правителството и на главния прокурор стана ясно, че   достъпът и комуникацията на репортерите с депутатите е затруднен.  За да се срещнеш с някои от тях трябва да се свържеш с ПР-а на тяхната партия, , разказа репортерката Мария Филева в предаването "Преди всички".
Пленарната зала се наблюдава през монитор, а не пряко. Само камерите имат достъп до залата и то в изградена специално за тях "кошарка". На журналистите им се налага да свикват с новите условия, които са нови и  за депутатите, като сутринта някои от тях са се лутали в коридорите. В днешният специален ден, заради неяснотата от протестите и развитието им някои от депутатите даже шеговито са споделяли, че си носят вода и храна за непредвидени обстоятелства.
Партиен дом - в архивна фотография

Заради липсата на точки на съприкосновение между народните представители и журналистите, които отразяват работата на Народното събрание, за всяка една информация трябва формално да се търси посредник или специално да бъде викан един или друг депутат, който да "слезе" във фоайето, което е изградено като студио за брифинги.
Репортерите са извеждани на групи, защото не могат да напуснат самостоятелно тази сграда. На изхода днес от към бул. Дондуков репортерката е станала свидетел и напрежение между протестиращи и полиция, при което е пострадал леко полицай.
Повече от атмосферата и картината в живото включване от парламента в звуковия файл.