Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малина Петрова: Комунистическата партия e имала интерес от подпалването на Партийния дом

Учудвам се от желанието на депутатите да заменят сграда бижу с бункер, казва документалистът

Протест пред партийния дом в София
Снимка: БГНЕС

Филмът "Приключено по давност" на режисьорката Малина Петрова представя събитията от преди 30 години, свързани с подпалването на бившия Партиен дом. В Партийния дом пламва пожар в нощта на 26 август 1990 година след предупреждение на Пламен Станчев, член на Инициатива за гражданско неподчинение, че ще се самозапали, ако от пилона не бъде премахната петолъчката, която е символ на чужда държава.

Първото заглавие на филма е "Гюро Михайлов и подпалвачът".

"Гюро Михайлов, защото аз наистина с цялата си наивност си мислех, че това са някакви хора, които в гнева си, в омразата си, която са набрали толкова години, без да знаят какво извършват и че помагат на тези, които са ни управлявали 45 години да прикрият някакви следи", разказа в предаването "Хоризонт до обед" Малина Петрова.

"Кой е имал интерес да подпали Партийния дом ли? Разбира се, че Комунистическата партия", допълни тя.

Всеки детайл на Партийния дом е свързан със сталинистка архитектура, сградата е строена като бункер, посочи още Малина Петрова. Във връзка с преместването на заседанията на Народното събрание в Партийния дом тя допълни:

"Аз се учудвам на тези депутати, които изоставят онази красива сграда, бижу, което може да бъде гордост на всяка държава, старата сграда на Народното събрание, която е пропита с дух исторически, която е архитектурен паметник. Те напускат онази светла сграда, за да дойдат в тази сграда, която е чудовищна. Аз съм обикаляла коридорите, тези коридори са все едно коридори на бункер. Тя е правена, за да може партийният елит да се защитава", изтъкна Малина Петрова. 

Малина Петрова е режисьор, сценарист, документалист, автор на филмите - "Пантеонът", "Сърцето умира последно", "Раздвоено сърце", "Реката".

Цялото интервю на Ирина Недева с Малина Петрова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки. Целта е децата да получат повече информация за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, посочени в общинската Наредба № 3. Знаят ли децата ни къде и как да се движат с тротинетки, така че да не застрашават другите, а..

публикувано на 20.10.24 в 07:34

С обичая Пануда се въвежда бебето в общността

Обичаят Пануда е предложението от област Добрич за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища - България“ за 2024 година. Кандидатурата е подготвена от Народното читалище „Свобода - 1897“ в село Гурково, община Балчик. Предложението е в категорията „Социални обичаи, обреди и празнични събития“.  През месец ноември..

публикувано на 20.10.24 в 07:23

Община Русе не пуска представителен ансамбъл на престижен форум

Покана за участие в концерт по повод Деня на народните будители разбуни духовете в Русе и се стигна до протест на родители срещу ръководството на Общинския детски център за култура и изкуство . България ще бъде домакин на 53-тия Световен конгрес на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства . Това събитие е от..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди граждани , много приличащ на популярния постер, станал символ на войната, която сега се води...

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Хранителни добавки - не на всяка цена!

Хранителни добавки – не на всяка цена ! Такъв е съветът на  д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. "Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се самоназначават", казва тя пред БНР. По-голямата част от витамините могат да бъдат изследвани..

публикувано на 14.10.24 в 10:44

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва: "Бих искала да започна с най-новите попълнения в редиците на Столичен автотранспорт към направление "Двуетажни линии,..

публикувано на 14.10.24 в 09:52

Екоминистерството иска по-голям дял от отработеното моторно масло да бъде рециклирано

Екоминистерството иска по-голям дял от отработеното моторно масло да бъде рециклирано и оползотворявано. Това става ясно от публикувана за публично обсъждане промяна в специалната наредба. Срокът за това е 25 октомври . Като държава-членка на Европейския съюз България е задължена да въведе европейското законодателство. А с проекта за..

публикувано на 13.10.24 в 16:30