Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 септември: отломките като послание за мир

Снимка: Джоел Майеровиц

Най-трудно е да опазим мира. За да живеем ние в спокойствие, определени хора бдят денонощно“, каза за предаването „Изотопия“ Гергана Мудова – организатор на изложбата „11 септември: Образи от Кота Нула“ на фотографа Джоел Майеровиц. Спиращи дъха фотографии запазват моменти от разчистването на отломките от Кулите близнаци на Световния търговски център, в които на 11 септември 2001 година се врязаха последователно два пътнически самолета, отвлечени от терористи.

Гуми, парчета от фюзелаж и счупена скулптура на Огюст Роден

Адам – оригинална скулптура на френския импресионист Огюст Роден, лежи пред отломки от фюзелаж и самолетни гуми. Това е един от незабравимите кадри, уловени от фотографа Джоел Майеровиц - единственият, получил правото да снима разчистването на руйните от Кулите близнаци в Ню Йорк. За да получи разрешение, той използва лични контакти и стига до разговори с кмета на Ню Йорк Рудолф Джулиани. Отломките на Световния търговски център се считат за местопрестъпление и външни хора не се допускат до момента, в който е осъзната идеята, че разчистването им трябва да бъде документирано за поколенията, обяснява Гергана Мудова. Това дава право на Майеровиц да започне работа на място към края септември и да остане там девет месеца, в които всеки ден документира работата на екипите.

Девет месеца работа на терен, девет чифта обувки

Работата сред отломките е изключително опасна, заради което Джоел Майеровиц работи със защитно облекло. Непрекъснато има малки взривове и локални пожари. Това е причината на кадрите често да има вода, уточнява Мудова. По думите ѝ фотографът първо се е сближил с пожарните екипи, които са го водели сред отломките, но впоследствие всички екипи са свикнали с работата му. Тъй като е бил там неотлъчно всеки ден, тежките условия са наложили да подновява екипировката си и за деветте месеца работа сред руйните фотографът сменя девет чифта обувки.

Част от стълбището от Северната кула е открито под развалините на Южната кула заедно с множество тела. „То е прелетяло повече от 30 метра, за да се озове на мястото, където е намерено. Било е наистина страшно, много страшно“, категорична е Гергана Мудова.

Кадрите на Майеровиц обхващат различни части от деня – от изгрев слънце до най-ранните часове през нощта. Веднъж работниците са му направили забележка, че снима черните мрежи на отломките на фона на красиви розови облаци. Фотографът отговаря, че трагедията трябва да бъде документирана такава, каквато я вижда –на фона на красивите розови облаци, които приличат на захарен памук, разказва Мудова.

Пеперудите – душите на жертвите от 11 септември

Един от най-трогателните кадри в изложбата е далечен план на работници, които разчистват отломките. Те току-що са намерили място, в което има много тела на жертви на атентата. Макар и да не могат да бъдат видени на фотографията, на място излитат много пеперуди, които работниците определят като душите на покойниците, отлитащи към отвъдното, допълва Гергана и признава, че се е просълзила, когато за първи път е видяла снимката.

В избраните творби на фотографа, изложени в Софийската градска художествена галерия, има малко работници в близък план. Решението е на куратора на изложбата. Въпреки всичко можем да видим отблизо израженията на няколко от работниците. Единият от тях е участвал и в построяването на Световния търговски център, и в разчистването на отломките му.

В последната нощ от дейностите по разчистването, всички, участвали в тях, се подписват върху една кула. И този трогателен кадър не убягва от обектива на Джоел Майеровиц и е част от изложбата „11 септември: Образи от Кота Нула“.

Ако искате да се пренесете в галерията, чуйте звуковия файл. 

Снимки в публикацията: Джоел Майеровиц

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07
Мурад Реджеб

В дебрите на биопринтирането

"Ние разработваме биомастила за биопечатане на човешки тъкани и органи . Работим в посока да си биопечатаме тъкани, човешки, органи – евентуално", обяснява в интервю за БНР Мурад Реджеб, управител на стартъпа "МатриКем". Компанията е започнала проучване в областта на биотъканното принтерно инженерство. "Използвайки собствени пациентски..

публикувано на 17.06.24 в 12:04
Дан Арав и съпругата му Една

Как се възстановява родният дом на Леон Арав в Пловдив

Еврейска фамилия, свързана с Пловдив, възстанови за нов живот историческа сграда на една от централните улици в града "Христо Г. Данов" .   През 1912 година там започва да приема пациенти току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав . Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава частна болница, която разполага и..

публикувано на 17.06.24 в 11:59
Дойчин Кършовски в Синсинати

Дойчин Кършовски: "Живей дълго, умирай кратко!"

В 50 -ти епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности”  усещане за Америка чрез Дойчин Кършовски, фитнес инструктор, мениджър, автор на няколко книги и филми за здравословния начин на живот.  Правилно дишане, достатъчен сън, движение, профилактични прегледи, за да не ни изненадват болестите - няколко от тайните на дълголетието. "Мотото на..

публикувано на 17.06.24 в 10:47

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09